Alăptarea la sân influențează dezvoltarea sistemului imun la copil

©

Autor: Redacția ROmedic

Alăptarea la sân influențează dezvoltarea sistemului imun la copil
Expunerea bebelușului în primele luni de viață la anumite microorganisme – bacterii – din mediul înconjurător ar putea stimula dezvoltarea sistemului imun al copilului, arată o serie de studii științifice.

Odată cu aceste cercetări, se confirmă una dintre ipotezele îndelung dezbătute în lucrările de specialitate: creșterea bebelușilor în condiții sterile nu este tocmai benefică pentru evoluția lor ulterioară.

Potrivit specialiștilor, sistemul imun este îndeajuns de bine consolidat, în mod natural, pentru a nu permite afectarea organismului, atunci când acesta intră în contact cu anumite bacterii sau substanțe alergene.

Din contră, cercetătorii afirmă la unison că prin minimalizarea expunerilor copilului la anumite microorganisme, este posibil ca sistemul imun să nu se dezvolte corespunzător, nefiind solicitat optim.

Un studiu realizat anul trecut pe această temă, publicat în revista Allergy and Clinical Immunology, susține aceeași idee, demonstrând că expunerea copilului în primul an de viață la anumite bacterii îl poate proteja ulterior de anumite alergii, probleme respiratorii și astm.

Cea mai recentă cercetare condusă în domeniu – constând în șase analize de specialitate – a urmărit o nouă ipoteza: aceea că factorii neonatali și materni, printre care și alăptarea la sân, ar putea avea anumite efecte asupra florei intestinale la bebeluș, influențând gradul de risc în dezvoltarea anumitor alergii sau a astmei pe viitor.

Echipa științifică a analizat concluziile Wayne County Health, Environment, Allergy and Asthma Longitudinal Study (WHEALS), alături de rezultatele testelor de laborator efectuate pe un eșantion semnificativ de sugari cu vârste cuprinse între 1-6 luni, prin recoltarea de materii fecale.

Specialiștii au conchis că etnia mamei, vârsta de gestație, expunerea prenatală sau postnatală la fumul de țigară, prezența animalelor de companie în mediul în care crește copilul, alăptarea și tipul nașterii – naturală sau prin cezariană – afectează compoziția florei intestinale a bebelușului.

Mai mult, au descoperit că sugarii alăptați la sân prezintă o compoziție diferită a florei intenstinale, față de cei care sunt hrăniți cu formule de lapte. Concluzia a fost că bebelușii alăptați la sân prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta alergii la animale și alte reacții adverse asociate.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 21-06-2020 | creare: 26-02-2015 | Vizite: 1996
Bibliografie
Breastfeeding may influence immune system development in early life, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/289637.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum