Alegerea pantofilor sport

©

Autor:

Alegerea pantofilor sport
Primii pantofi sport au aparut in Statele Unite, cand inventatorul american – Charles Goodyear a patentat procesul de vulcanizare al cauciucului. La inceputul anilor 1900 o serie de companii care produceau anvelope pentru biciclete si-au extins activitatea prin producerea si comercializarea pantofilor sportivi. Companii precum US Rubber si Converse au introdus pe piata pantofii sportivi si, desi la inceput industria era nesemnificativa, la terminarea primului Razboi Mondial Statele Unite au popularizat conceptul prin promovarea sportului si atletilor ca simboluri ale patriotismului si spiritului etic. Astfel au aparut mai multe modele de pantofi sportivi adaptati fiecarui tip de sport iar mai apoi s-a recurs la o diferentiere clara intre cei destinati barbatilor si cei pentru femei.

Cu timpul, activitatile sportive si fitness-ul au prins amploare in majoritatea tarilor occidentale. Campaniile de marketing au devenit din ce in ce mai agresive, punandu-se accent in primul rand pe aspectul estetic si mai apoi pe functionalitate. Impactul pe care incaltamintea il are asupra oaselor si articulatiilor este extrem de relevant, mai ales in cazul atletilor sau persoanelor care practica sportul regulat. Astfel alegerea pantofilor sport in functie de caracteristicile individuale ale fiecaruia poate preveni ranirile, disconfortul si durerile la nivelul spatelui, soldurilor, genunchilor si picioarelor.

Companiile producatoare de pantofi sportivi au creat mai multe tipuri de incaltaminte in functie de sportul sau activitatea fizica practicata dar si de de suprafata, aderenta, distanta, protectia si confortul oferit sau sezon:

- Pantofi pentru alergat sau mers pe jos
- Pantofi pentru sporturile de curte (tennis, basketball, volei)
- Pantofi pentru sporturile de teren (fotbal, baseball, rugby)
- Pantofii pentru sporturile de iarna (patinaj, hockey, ski)

Pantofii sport pot fi alesi in functie de tipul de calcatura al fiecaruia. Exista trei tipuri de calcaturi:
a. pronatie normala
b. sub-pronatie
c. supra-pronatie

In cazul pronatiei normale sportivul atinge solul cu exteriorul calcaiul, ruleaza piciorul pe toata suprafata de contact distribuind in mod egal fortele de impact si sustinand greutatea corpului, iar la sfarsit se desprinde de sol impingand cu varful piciorului uniform.
Tip de pantofi recomandati: pantofii pentru stabilitate cu o forma usor curbata.

Sportivii care sufera de sub-pronatie ating solul cu exteriorul calcaiului, continuand sa ruleaze pe exteriorul piciorului, iar fortele de impact sunt distibuite pe o suprafata de contact redusa, ceea ce cauzeaza o stabilitate redusa; la desprinderea de sol, se impinge in majoritatea cazurilor cu degetele mici si exteriorul piciorului.
Tip de pantofi recomandati: pantofii cu pronatie neutra, avand talpa moale si flexibila pentru a permite rularea piciorului si preluarea socurilor de impact.

Supra-pronatia se manifesta atunci cand se atinge suprafata pe care paseste cu exteriorul calcaiului, dar picorul ruleaza pe interior. Astfel se supune presiune pe glezna pentru ca piciorul nu e foarte stabil si socurile nu sunt absorbite eficient. La momentul desprinderii de sol, se impinge in degetul mare care preia tot efortul.
Tip de pantofi recomandati: pantofii pentru controlul miscarii cu talpa interioara dreapta dintr-un material cu densitate crescuta care previne miscarea exagerata a piciorului.

Te poti simti depasit de oferta generoasa a magazinelor de incaltaminte, de marimi, design si reclame iar cu siguranta cea mai scumpa pereche de pantofi sport poate sa nu fie intotdeauna cea mai buna alegere. Iata ce trebuie sa retii:

Perechea potrivita pentru tine. Mai simplu decat crezi.
1. Mergi intr-un magazin specializat spre sfarsitul zilei, cand talpile tale sunt mai crescute in volum ca de obicei, datorita vascularizarii puternice survenite in urma efortului fizic.
2. Stabileste pentru ce tip de activitate vrei sa-i folosesti – alergat, fitness, tenis sau fotbal. Incaltamintea pentru alergat e special conceputa pentru a atenua socurile la impactul calcaiului cu solul - spre deosebire de pantofii pentru tennis care ofera stabilitate pe laterale.
3. Masoara-ti talpile. Acestea variaza odata cu inaintarea in varsta iar majoritatea oamenilor au una din talpi mai mare decat cealalata.
4. Asigura-te ca pantofii au marimea potrivita; distanta dintre cel mai mare deget al piciorului si varful pantofului trebuie sa fie de grosimea degetului mare de la mana (aproximativ 1,1/2 cm).
5. Poarta modelul de sosete pe care il folosesti in mod normal in timpul unei activitati fizice.
6. Probeaza ambii pantofi prin alergare pe loc pe varfuri sau calcai, mers sau alergare usoara prin magazin - pentru a testa daca sunt sau nu confortabili in diferite pozitii ale picioarelor.
7. Alege o pereche care sa se incadreze in bugetul tau si nu plati extra doar pentru afisarea la vedere a unui brand cunoscut.
8. Inlocuieste-i la timp. Specialistii recomanda schimbarea pantofilor sport dupa aproximativ 600 de km parcursi. Te poti orienta dupa modul in care acestia arata (partea din spate e uzata si ofera mai putina stabilitate) si dupa cat de conforabil te simti purtandu-i. Efectele adverse sunt neplacute, pornind de la mici iritatii, bataturi si pana la fasceita plantara.

Data actualizare: 14-11-2019 | creare: 13-06-2013 | Vizite: 5122
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Sport, fitness:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Sport, fitness