Ce să folosești la antrenament - bumbac vs sintetic?

©

Autor:

Ce să folosești la antrenament - bumbac vs sintetic?

Hainele speciale pentru sport trebuie să fie confortabile și să lase pielea să respire, permițând astfel evaporarea transpirației. Depinde foarte mult și care este sportul practicat și intensitatea (de exemplu, hot yoga implică o eliberare mai mare de transpirație și mișcări ceva mai tehnice, deci necesită haine ușoare care să nu rețină transpirația).

Majoritatea sporturilor necesită materiale care să se întindă, care să permită mișcările libere, dar să aibă și abilități de izolare termică – hainele trebuie să permită schimburile de aer, atât în timpul iernii, cât și vara și să mențină căldura în sezonul rece și răcoarea în sezonul cald.

De exemplu, în sporturile pe zăpadă, este recomandat să porți mai multe straturi de haine – primul, cel mai apropiat de piele trebuie să absoarbă transpirația, dar să nu o rețină, stratul al doilea trebuie să aibă abilități izolatoare, iar apoi ultimele straturi trebuie să fie impermeabile și asigure rezistența la frig și vânt.

Ideea de bază a hainelor speciale pentru sport este să asigure transferul transpirației de pe piele pe ultimele straturi ale hainelor, de unde se poate evapora. Pentru a asigura acest lucru, este nevoie de materiale moi, ușoare, care să se întindă ușor.


Poliester este bun pentru sport și ușor, dar mirositor

O echipă de cercetători din Belgia și-a pus următoarea întrebare: Care este cel mai bun material pentru persoanele care merg la sală și de ce mirosim imediat după antrenament? Oamenii de știință au convins un grup sănătos să meargă la sală, fie în haine din bumbac, fie din poliester. Ulterior, hainele transpirate au fost ținute în pungi de plastic. Apoi, acestea au fost mirosite de o serie de experți în mirosuri, iar cercetătorii au luat probe pentru a detecta de unde vine mirosul neplăcut (doar la subraț există peste 10 milioane de bacterii, au mai spus experții). (1, 2, 3)

Rezultatele nu au arătat microbi din familia Corynebacterium (principalul gen de microbi mirositori) și Micrococci, așa cum se așteptau cercetătorii, ci că hainele din poliester nu au absorbit transpirația precum materialele din bumbac. Aparent, transpirația s-a acumulat între fibrele de poliester și a căpătat miros neplăcut.

Pentru a confirma rezultatele, cercetătorii au mai realizat un experiment, de această dată în laborator. Au expus mai multe fibre (poliester, acril, nylon, lână, viscoză, bumbac și lână) la bacteriile care apar după un antrenament la sală. Bumbacul a adunat foarte puține bacterii mirositoare, iar poliesterul a fost cel mai afectat.

Pe lângă aceste lucruri deja știute, oamenii de știință au aflat că nylonul sintetic reține Propionibacterium acnes, o bacterie care determină acneea și mirosul neplăcut al picioarelor. De asemenea, viscoza nu a reținut bacterii, iar lâna a reacționat similar bumbacului.

Potrivit cercetătorilor, cele mai potrivite haine pentru sport sunt modelele hibrid. De exemplu, zona de la subraț să fie din bumbac sau alte materiale naturale, iar restul din materiale sintetice comode.

Bumbacul permite pielii să respire, dar reține transpirația

Un alt experiment a urmărit „lupta” dintre bumbac și fibrele sintetice dintr-un alt punct de vedere, al transpirației reținute. Experimentul a implicat preluarea tricourilor din bumbac sau materiale sintetice, de după un curs de spinning (mers pe bicicletă statică, curs desfășurat în grup cu un ghid motivator în față). De această dată poliesterul și celelalte materiale sintetice au avut câștig de cauză – tricourile din bumbac erau ude (absorbiseră transpirația), iar cele din poliester sau alte materiale sintetice erau uscate. (4)

Care este cel mai bun material pentru sport?

În fine, antrenorii de sport și sportivii, precum cercetării de mai devreme recomandă combinații de materiale pentru hainele de sport. De exemplu, pentru înot și drumeții, cel mai potrivit este o combinație de nylon cu spandex. (5)

Pentru fotbal, materiale din poliester cu elastan și proprietăți care asigură uscarea rapidă (bumbacul nu este potrivit, deoarece reține transpirația și îngreunează activitatea sportivă). Pentru yoga, cele mai potrivite sunt topurile din poliester și pantaloni din poliester elastic sau bumbac elastic (combinații de bumbac și elastan).

Pentru alte activități sportive realizate la sală, sunt recomandate combinații de bumbac și poliester (în special tricouri din plasă de poliester pentru a permite evaporarea transpirației).

Unele persoane spun cele mai bune haine pentru sport trebuie să aibă bumbac-poliester, 50-50%. Astfel de haine sunt mai ieftine decât cele 100% bumbac, dar tot mențin din moliciunea acestui material. (6, 7)

Fiecare material are avantajele și dezavantajele sale. Important este ca hainele sport să permită pielii să respire și, în funcție de activitate, să nu rețină transpirația. Pentru unele persoane, acest lucru înseamnă haine din poliester, pentru altele combinații de poliester și bumbac. Experții ne sfătuiesc să încercăm ambele opțiuni și apoi să alegem varianta potrivită.


Data actualizare: 21-05-2023 | creare: 21-02-2019 | Vizite: 3102
Bibliografie
1. Polyester clothes stink after exercise; cotton, not so much. https://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140903163635.htm
2. Microbial Odor Profile of Polyester and Cotton Clothes after a Fitness Session. https://aem.asm.org/content/80/21/6611.abstract
3. Odor Intensity in Apparel Fabrics and the Link with Bacterial Populations. https://www.researchgate.net/publication/249785647_Odor_Intensity_in_Apparel_Fabrics_and_the_Link_with_Bacterial_Populations
4. Why does my exercise clothing smell? https://www.bbc.com/news/magazine-37220208
5. Which fabric is to be used for sports wear? https://www.quora.com/Which-fabric-is-to-be-used-for-sports-wear
6. Understanding Activewear Materials: Which Fabric Is Best For You? https://activecities.com/blog/understanding-activewear-materials-which-fabric-is-best-for-you/
7. What is the best fabric for leggings (sportswear)? https://www.quora.com/What-is-the-best-fabric-for-leggings-sportswear
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum