Echipamentul sportiv

©

Autor:

Echipamentul sportiv
Fie că urmăm un program regulat de activitate fizică potrivit nevoilor noastre, fie că ne dedicăm timpul liber unor hobby-uri de natură sportivă, e esențial să ne însoțim la drum nu doar de determinare și de plăcerea recreerii, ci și de un echipament sportiv potrivit. În alegerea acestuia trebuie să luăm în considerare atât natura sportului vizat, cât și de particularitățile noastre fizice (constituție, sensibilități, istoric medical etc.).

Iată câteva sfaturi de care să ținem seama când pornim la drum în practicarea diferitelor sporturi.
Cel mai înalt vârf din România - Moldoveanu: cum să te pregătești pentru a-l urca?

Dacă ești pasionat de drumeții și vrei să îți testezi limitele, atunci poate ai în plan să urci pe cel mai înalt vârf din România - Moldoveanu. Acesta are 2544 de metri și face parte din Munții Făgăraș, fiind o destinație populară pentru iubitorii de...

Branduri sportive de calitate - noua platformă Sportano.ro pune accent pe calitate fără compromisuri

Calitatea este un lucru ce ne preocupă pe fiecare dintre noi. Și e normal să fie așa, pentru că lucrurile de calitate sunt superioare prin durata de utilizare, materialele folosite și gradul de confort oferit. Articolele sportive nu fac excepție de la această regulă, de aceea este foarte important să ne asigurăm că am făcut alegerea bu...

Ce să folosești la antrenament - bumbac vs sintetic?

Majoritatea sporturilor necesită materiale care să se întindă, care să permită mișcările libere, dar să aibă și abilități de izolare termică – hainele trebuie să permită schimburile de aer, atât în timpul iernii, cât și vara și să mențină căldura în sezonul rece și răcoarea în sezonul cald....

De ce miros urât unele haine sport după purtare?

În timp ce detergentul tradițional de rufe îndepărtează mirosurile și petele de pe hainele de bumbac, acesta nu va reuși să scoată mirosul din echipamentul de sport. De ce miros hainele sport după prima spălare? Fibrele din îmbrăcămintea de la sala de sport nu sunt complet curățate atunci când le speli &icir...

Alegerea pantofilor sport

Primii pantofi sport au aparut in Statele Unite, cand inventatorul american – Charles Goodyear a patentat procesul de vulcanizare al cauciucului. Pantofii sport pot fi alesi in functie de tipul de calcatura al fiecaruia. Exista trei tipuri de calcaturi: pronatie normala, sub-pronatie, supra-pronatie....

Jogging

Dacă ne-am decis în privința locului de alergare și a playlist-ului care să ne motiveze, următoarea noastră grijă nu ar trebui să fie atât designul hainelor pe care le vom purta în timpul antremantului, ci mai ales alegerea unei perechi de pantofi sport potrivite tipului de picior pe care îl avem. Neglijarea acestui aspect și zgârcirea, prin purtarea de pantofi vechi, ne poate costa accidentarea.

Principala caracteristică de care trebuie să ținem seama este nivelul de curbură al tălpii. Persoanele care prezintă un nivel mic de curbură al labei piciorului, cunoscut și sub numele de platfus, au nevoie de încălțări care să le asigure stabilitatea, deoarece în timp ce aleargă, picioarele au tendința de a se orienta spre interior. Pe de altă parte, există persoane care au o curbură mare a tălpii, a căror problemă o reprezintă tălpilor de a se orienta spre exterior în timpul alergării. Pentru acestea din urmă soluția o reprezintă achiziționarea de pantofi sport flexibili, capitonați în zona curburii, care să absoarbă șocul în timpul alergării. Persoanele care nu au niciuna din aceste particularități pot opta pentru o varietate de pantofi sport special creați pentru jogging, evitându-i însă pe cei foarte rigizi.

Pentru a alege pantofi sport comozi, ne putem orienta după degetul cel mare de la picior. Practic, între vârful acestuia și vârful pantofului ar trebui să existe o distanță de un centimetru, un centimetru și jumătate, astfel încât să ne putem mișca în voie toate degetele, sfătuiește Academia Americană a Chirurgilor Ortopezi.

În ceea ce privește hainele, pentru început e suficient să ne limităm la haine comode, care să nu ne țină încorsetați și în care să nu ne fie nici prea frig, nici prea cald. E bine totuși să încercăm să evităm hainele de bumbac, care rețin umeazeala și să le înlocuim, pe parcurs, cu echipament din fibre sintetice speciale, care permit eliminarea transpirației de pe piele. Același principiu se aplică și în cazul șosetelor - cele din fibre naturale se îmbibă cu sudoare și pot cauza bășici.

Femeile trebuie să înlocuiască sutienul clasic, de zi cu zi, cu unul special pentru sport, poate chiar o bustieră, care să ofere o susținere suplimentară în timpul alergării, prevenind durerile sânilor.

În cazul în care prezentăm o sensibilitate a gleznelor sau a genunchilor, ori alergăm pe un teren care nu este neted (pavaj, sol accidentat), e de preferat să purtăm benzi cu care să protejăm aceste zone care au cel mai mult de suferit în timpul activității.

Nu trebuie neglijat nici impactul razelor solare asupra pielii și a tenului. E bine să alergăm fie dimineața, fie seara, când soarele nu are o putere așa de mare ca la orele prânzului. Totuși, dacă se întâmplă să nu respectăm această regulă, pe lângă crema de protecție cu factor SPF, vom opta pentru haine de culoare deschisă și vom lua în considerare purtarea de pălării și ochelari de soare, pentru a prevenit arsurile solare, insolațiile și afecțiunile oculare.

Fitness și aerobic

Mersul la sala de fitness sau aerobic impune adesea standarde false privind echipamentul sportiv, multă lume punând accentul mai ales pe latura estetică a hainelor și pantofilor sport, decât pe cea funcțională. Adevărul este că, întocmai ca și în cazul jogging-ului, primează alegerea unei perechi de pantofi de calitate, care să lase piciorul să respire și să-i asigure flexibilitatea și optarea pentru un echipament din fibre sintetice, care să nu rețină transpirația în timpul exercițiilor.

Chiar dacă tentația de a îmbrăca haine largi, supradimensionate este mare, e de preferat să alegem haine pe măsura noastră, care să ne evidențieze forma corpului și să ne facă să conștientizăm zonele cu probleme, la care trebuie să lucrăm. Pantalonii scurți, tricourile, maiourile sunt alegeri foarte potrivite.
Femeile pot opta pentru colanți, pentru că sunt lejeri și elastici, permițând mișcări ample și în mod obligatoriu, trebuie să aleagă o bustieră elastică, cu o susținere potrivită a sânilor.

Bodybuilding

Domnii care frecventează sala de forță au nevoie, pe lângă pantofii sport și haine în conformitate cu standardele menționate anterior, de accesorii care să le asigure protecția în timpul ridicării de greutăți, pentru a preveni accidentele nedorite și periculoase.

Mănușile sunt necesare pe de o parte pentru a asigura o mai bună aderență cu barele de greutăți și pentru a reduce durerea și senzația de usturime a mâinilor în timpul și în urma efectuării acestor exerciții. Prin stratul lor de protecție, acestea previn strivirea pielii și formarea bătăturilor.
Persoanele cu o sensibilitate crescută a articulațiilor sau cu dureri temporare cauzate de recuperarea după o accidentare nu trebuie să uite să poarte benzi de protecție pentru genunchi, coate și încheieturile mâinilor.
Zona lombară este și ea destul de solicitată în timpul exercițiilor de forță, de aceea, în cazul ridicărilor de mari greutăți sau a unui număr mare de repetări, se recomandată folosirea unei centuri speciale, cel mai adesea realizată din piele.

Ciclism

Mersul pe bicicletă este unul dintre marile trenduri ale momentului, atât datorită componentei sale ecologice, cât și grație implicațiilor pozitive pe care le are un stil de viață activ.
Chiar dacă nu facem ciclism de perfomanță, ci doar mergem cu bicicleta până la serviciu, ori ne relaxăm în timpul liber pedalând, e bine să ținem seama de câteva sfaturi în ce privește echipamentul.

Dacă alergatul cerea pantofi cât mai flexibili, ciclismul impune pantofi mai rigizi, care să asigure echilibrul la contactul cu pedala, însă care să fie comozi și să ne lase piciorul să respire. Spre deosebire de pantofii pentru alergat, care, așa cum am văzut, se impun a fi mai largi, cei pentru pedalat trebuie să se potrivească perfect piciorului, atât în lățime, cât și în lungime.
În privința hainelor, amatorii pot purta în timpul ciclismului aproape orice fel de costumație în care se simt comod și care le permite mișcarea, în timp ce profesioniștii iau în considerare achiziționarea unei vestimentații speciale: din fibre sintetice care nu rețin sudoarea și mulate pe corp pentru aerodinamicitate.

Nu trebuie uitată componenta de protecție: dacă pedalați pe drumuri aglomerate, e bine să purtați o cască de protecție, care vă poate salva viața în caz de accident. De asemenea, mănușile contribuie la protecție, în caz de căzături și reduc posibilitatea de a face bătături de la ghidon.

Înot

Înotul este o modalitate excelentă de a arde caloriile, de a ne modela corpul și de a ne relaxa, mai ales în anotimpul cald, când variantele sunt mai numeroase. Și în cazul acestui sport, eficiența, siguranța și confortul sunt elemente dependente de un echipament adecvat.

Primul pas înainte de a merge la bazin sau la piscină este alergerea unui costum de baie potrivit. Asta înseamnă ca acesta trebuie să fie mulat pe corp, dar conforabil în același timp și să fie făcut din materiale pe bază de poliester, pentru o rezistență mai mare în timp, în special în contactul cu substanțele folosite pentru tratarea apei.
Un alt element important este casca de înot, care nu are doar rolul de păstra părul uscat, ci și de a-l proteja de substanțele din bazin și, în cazul competițiilor, ajută la o mai mare viteză.

Cei care înoată la un nivel profesionist nu trebuie să omită alegerea unor ochelari speciali, care să aibă atât funcția de a proteja împotriva razelor solare, cât și aceea de a împiedica substanțele din bazin să intre în contact cu ochii.

După cum se poate observa, fiecare sport impune propriile reguli, așa că e bine să fim corect echipați înainte de a ne apuca de treabă!

Data actualizare: 31-10-2013 | creare: 13-06-2013 | Vizite: 9579
Bibliografie
1 - 10 Tips for Choosing Athletic Shoes, link:http://www.webmd.com/fitness-exercise/features/how-choose-athletic-shoes?page=2
2 - Basic Running Clothing for Beginners,link: http://running.about.com/od/shoesapparelandgear/a/runningclothing.htm
3 - How to Protect Your Ankles While Jogging, link: http://www.weightladder.com/how-to-protect-your-ankles-while-jogging/
4 - Do You Need Any Jogging Equipment?, link: http://www.joghq.com/do-you-need-any-jogging-equipment/
5 - What a woman should wear to the gym, link: http://www.livestrong.com/article/351065-what-a-woman-should-wear-to-the-gym/
6 - What are some accessories that will help improve your workouts?, link: http://www.bodybuilding.com/fun/wotw59.htm
7 - A Beginners Guide To Gym Equipment And Workout Accessories, link: http://www.leehayward.com/gym_equipment/
8 - 5 tips on how to find the right cycling shoe, link: http://www.solestar.com/service/5-tips-on-how-to-find-the-right-cycling-shoe/
9 - Beginner’s Guide to Cycling, link: http://zenhabits.net/beginners-guide-to-cycling/
10 - Swimming Equipment, link: http://www.swim4acac.com/index.php?option=com_content&view=article&id=100&Itemid=132
11 - Choosing a Swimming Cap, link: http://www.enjoy-swimming.com/swimming-cap.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.