Echipamentul compresiv în sport - beneficii, sfaturi utile

©

Autor:

Echipamentul compresiv în sport - beneficii, sfaturi utile

Echipamentul compresiv, folosit pe scară largă de sportivi pentru a-și îmbunătăți performanța în timpul competițiilor sportive și pentru a preveni leziunile, oferă importante beneficii în timpul activităților sportive, dar nu numai, îmbunătățind circulația sanguină și confortul general. Deși studiile evidențiază faptul că echipamentul de compresie oferă numeroase beneficii pentru sportivi, utilizarea lor trebuie realizată în mod corespunzător, în funcție de contextul specific al sportului și de propriile nevoi individuale. (1, 2, 3)

Ce este echipamentul compresiv?

Echipamentul de compresie sau echipamentul compresiv este o categorie de îmbrăcăminte special concepută pentru a oferi o presiune uniformă asupra anumitor zone ale corpului. Realizate din țesături elastice, echipamentele exercită o presiune asupra mușchilor, tendoanelor și articulațiilor, cu scopul de a sprijini, proteja și îmbunătăți performanțele sportive. Presiunea controlată are beneficii semnificative asupra modului în care corpul răspunde la activitățile sportive și poate contribui la atingerea obiectivelor sportive, fie că este vorba de antrenament sau competiție. (1, 2)

Beneficiile echipamentului compresiv

Utilizarea echipamentului compresiv în sport are numeroase beneficii, care pot influența semnificativ performanța și recuperarea sportivilor. Câteva dintre beneficiile majore asociate cu utilizarea echipamentelor compresive includ:

 • îmbunătățirea circulației sanguine;
 • reducerea riscului de leziuni;
 • diminuarea timpului de recuperare;
 • confort în timpul exercițiilor;
 • controlul temperaturii corporale;
 • îmbunătățirea posturii corporale;
 • reducerea vibrațiilor musculare. (1, 4)

Creșterea circulației sanguine

În timpul activităților sportive intense, mușchii au nevoie de o cantitate mai mare de oxigen pentru a funcționa optim. Echipamentul compresiv ajută la asigurarea unui aport suplimentare de oxigen, ceea ce poate duce la o întârziere a apariției senzației de oboseală musculară. De asemenea, prin presiunea aplicată asupra mușchilor, echipamentul de compresie contribuie la reducerea acumulării de acid lactic, responsabil de apariția senzației de oboseală musculară. În consecință, sportivii pot să-și mențină nivelul de performanță pentru perioade mai lungi de timp. (1, 2, 4)

Grăbirea recuperării

Echipamentul compresiv poate juca un rol esențial în recuperarea post-antrenament. După eforturi intense, mușchii pot fi tensionați, ceea ce duce la apariția durerilor musculare. Echipamentul de compresie ajută la reducerea disconfortului și la accelerarea procesului de vindecare. Presiunea exercitată contribuie la eliminarea acumulării de acid lactic. Prin accelerarea eliminării acidului lactic, sportivii pot experimenta o recuperare mai rapidă și pot reveni mai repede la antrenamente. (1, 4)

Scăderea riscului de leziuni

Presiunea uniformă exercitată de echipamentul compresiv contribuie la stabilizarea mușchilor și articulațiilor în timpul mișcării. Prin susținerea mușchilor, tendoanelor și articulațiilor, echipamentul compresiv poate preveni suprasolicitarea și poate ajuta la reducerea riscului de leziuni în timpul activităților sportive. Deoarece reduce riscul de întinderi sau rupturi ale mușchilor și tendoanelor, echipamentul compresiv duce la o perioadă de recuperare mai scurtă și la o îmbunătățire a performanței sportive. (4, 5)

Cât de eficient este echipamentul compresiv?

Studiile științifice au investigat eficacitatea echipamentului compresiv în diverse domenii ale sportului. De exemplu, cercetările au arătat că echipamentul de compresie poate îmbunătăți circulația sanguină și poate reduce riscul de leziuni. Cu toate acestea, nu există o abordare unică care să se potrivească tuturor sportivilor sau tuturor activităților sportive.

Efectul echipamentului compresiv poate varia în funcție de factori precum tipul de sport practicat, nivelul de intensitate al activității sportive, caracteristicile individuale ale sportivului și momentul în care este purtat. De exemplu, pentru sportivii de performanță, efectele pot fi mai vizibile în timpul competițiilor intense, în timp ce sportivii amatori pot observa beneficii în antrenamentele lor zilnice. (1, 4, 5)

Cum se folosește echipamentul compresiv în mod eficient?

Pentru a beneficia la maximum de beneficiile echipamentului compresiv, se recomandă purtarea sa în special în timpul antrenamentelor sau a competițiilor sportive, se preferat concomitent cu alte echipamente sportive, cum ar fi echipamentul de protecție. Este important ca echipamentul compresiv să fie păstrat curat și în stare bună. Spălarea echipamentului conform instrucțiunilor producătorului și evitarea expunerii la căldură excesivă poate preveni deteriorarea elasticității țesăturilor. (1, 2)

Cum să alegeți echipamentul compresiv potrivit

Există multiple aspecte cheie care trebuie luate întotdeauna în considerare în alegerea echipamentului potrivit, iar mărirea sa este unul dintre acestea. Echipamentul compresiv trebuie să se potrivească perfect pe corp, fără să fie prea strâmt sau prea larg. Din acest motiv, este recomandat să consultați ghidurile de mărimi ale producătorilor și să luați măsurătorile corecte ale corpului pentru a vă asigura că alegeți mărimea potrivită.

În aceeași măsură, deoarece echipamentul compresiv este disponibil în diferite niveluri de compresie, de la ușoară la foarte puternică, este esențial să optați pentru un echipament care exercită o presiune care să corespundă nevoilor și preferințelor pe care le aveți. Pentru beneficii mai semnificative în ceea ce privește circulația sanguină și recuperarea, specialiștii recomandă un echipament compresiv cu un nivel mai mare de compresie.

Echipamentul compresiv poate varia în funcție de tipul de activitate sportivă pe care îl practicați. De exemplu, dacă sunteți alergător, veți obține beneficii dacă utilizați colanți compresivi pentru picioare, în timp ce, dacă sunteți ciclist, un echipament compresiv pentru partea superioară a corpului poate fi semnificativ mai eficient. (6, 7)


Data actualizare: 04-12-2023 | creare: 04-12-2023 | Vizite: 178
Bibliografie
(1) Compression Therapy, link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23449-compression-therapy
(2) Compression Garments: Do They Actually Work? link: https://www.scienceforsport.com/compression-garments-do-they-actually-work/
(3) Compression garments, link: https://www.disc-me.com/compression-garments/
(4) Benefits of Compression Gear, link: https://share.upmc.com/2016/01/benefits-of-compression-gear
(5) You Asked: Does Compression Gear Really Work? link: https://time.com/4002059/compression-socks-workout-clothes
(6) Compression Wear: Choosing the Right Fit, link: https://www.compressionathlete.com/post/choosing-right-fit
(7) How To Choose Compression Clothes, link: https://rvca.com/product-guides/sport/buying/choose-compression-clothes.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Facilitează echipamentul compresiv recuperarea musculară după efort?
 • Forumul Sport, fitness:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    mai multe discuții din Sport, fitness