Alertele și notificările de pe telefon ne fac hiperactivi și ne distrag atenția

©

Autor:

Alertele și notificările de pe telefon ne fac hiperactivi și ne distrag atenția
Pe măsură ce dispozitivele digitale pătrund tot mai mult în viața noastră, suntem tot mai bombardați de alerte și notificări despre emailurile și mesajele pe care le primim și noutățile de pe rețelele de socializare sau aplicațiile la care ne-am înscris. Oamenii de știință încearcă, în acest context, să vadă ce efecte are acest flux constant de alerte asupra creierului.

Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Virginia sugerează că printre efecte s-ar număra și hiperactivitatea utilizatorilor de smartphone, combinată cu un deficit de atenție față de activitățile curente, ambele accentuate atunci când telefonul se află pe modul „sunet” sau „vibrare”, comparativ cu modul „silențios”.

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni, în care cei 221 de participanți:
 • în prima săptămână au avut telefoanele la îndemână, cu toate alertele activate (participanții au fost expuși astfel la un nivel de întrerupere maxim al activității);
 • în a doua săptămână notificările și alertele au fost oprite, iar telefoanele ținute la depărtare de ei (nivel minim de întrerupere).

La finalul fiecărei săptămâni, participanții au completat chestionare pentru evaluarea nivelului de atenție și hiperactivitate.

Cercetătorii au observat că atunci când notificările erau activate, lipsa de atenție față de activitățile în care erau angajați și hiperactivitatea erau mult mai ridicate decât atunci când erau oprite, telefonul fiind în primul caz o sursă rapidă și facilă de distragere a atenției.

Impactul rezultatelor obținute de echipa condusă de cercetătorul în psihologie, Kostadin Kushlev, este cu atât mai mare cu cât statistici recente arată că în SUA:
 • aproximativ 95% dintre utilizatorii de smartphone își verifică telefonul în timpul ședințelor;
 • 7 din 10 persoane își folosesc smartphone-ul în timpul programului de lucru;
 • 1 din 10 persoane declară că își verifică telefonul în timpul actului sexual.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 28-07-2019 | creare: 10-05-2016 | Vizite: 1061
Bibliografie
Study: Smartphone alerts increase inattention—and hyperactivity, link:
https://medicalxpress.com/news/2016-05-smartphone-inattentionand-hyperactivity.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Folosirea telefonului la volan - riscuri şi consecinţe
 • Artele marțiale pot îmbunătăți pe termen lung durata atenției și vigilența
 • Beneficiile meditației asupra capacității de atenție se mențin pentru minimum 7 ani (Studiu)
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum