Artele marțiale pot îmbunătăți pe termen lung durata atenției și vigilența

©

Autor:

Artele marțiale pot îmbunătăți pe termen lung durata atenției și vigilența
Artele marțiale sunt o formă de antrenament fizic cu beneficii și pentru capacitatea mentală. De fapt, contribuția mentalului este atât de importantă, încât cercetătorii au descoperit că forța cu care lovește un expert în karate s-ar putea datora unui excelent control al mișcărilor musculare în creier, mai degrabă decât forței musculare crescute. Potrivit altor studii, copiii care au practicat taekwondo s-au descurcat mai bine la matematică și au avut o îmbunătățire a comportamentului.

Însă, artele marțiale duc la dezvoltarea capacității neurologice, sau persoanele cu o capacitate mentală crescută aleg să practice arte marțiale? Aceasta este întrebarea care a intrigat un grup de specialiști în neuroștiințe de la Bangor University. Studiul acestora s-a axat pe măsurarea atenție cu scopul de a evalua controlul mental.

Cercetările au inclus 21 de adulți care practicau artele marțiale (karate, judo și taekwondo, printre altele) la nivel de amator și 27 de adulți care nu practicau niciun sport. Cu toții au luat parte la testări privind atenția, și anume trei tipuri de atenție: de alertă, de orientare și executivă. În speță, persoanele cu un nivel ridicat de atenție de alertă sunt capabile să reacționeze prompt într-o situație neprevăzută.

Rezultatele testelor au arătat la persoanele care practicau artele mațiale un nivel mai ridicat al atenției de alertă, precum și un nivel mai ridicat al vigilenței. Cel mai ridicat nivel l-au avut participanții cu cea mai mare experiență în acest sport, autorii concluzionând că beneficiile pentru atenție nu se limitează doar la perioada post-antrenament, ci este vorba de un efect de durată.

Artele marțiale reprezintă una dintre numeroasele forme prin care activitatea fizică poate îmbunătăți starea de sănătate, însă, potrivit autorilor, este una dintre puținele discipline cu efecte benefice într-o măsură egală pentru corp și pentru minte.

Sursa: The Conversation

Data actualizare: 13-06-2021 | creare: 22-02-2018 | Vizite: 1047
Bibliografie
Martial arts can improve your attention span and alertness long term – new study, link: https://theconversation.com/martial-arts-can-improve-your-attention-span-and-alertness-long-term-new-study-91798
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alertele și notificările de pe telefon ne fac hiperactivi și ne distrag atenția
  • Folosirea telefonului la volan - riscuri şi consecinţe
  • Beneficiile meditației asupra capacității de atenție se mențin pentru minimum 7 ani (Studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum