Fidget Spinners - instrumente anti-stres sau doar jucării?

©

Autor:

Fidget Spinners - instrumente anti-stres sau doar jucării?
Fidget Spinners sunt un tip de jucărie antistres, asemănătoare cu un titirez, folosite de câțiva ani de educatori și terapeuți pentru a-i ajuta pe copiii și adulții cu deficit de atenție și tulburări de comportament. În ultima perioadă au devenit tot mai populare printre elevi, iar acum oficialitățile americane sunt puse în fața situației de a decide dacă vor permite elevilor să folosească fidget spinners la școală.

Jucăriile antistres sunt diverse obiecte - de la mingi și paste modelabile, la brățări - folosite ca unelte cu ajutorul cărora copiii care permanent nu-și găsesc locul își pot ține ocupate degetele neobosite. Aceste obiecte ajută corpul să se relaxeze și mintea să se concentreze. Totuși aceste titireze antistres - fidget spinners - au căpătat o popularitate crescândă, fiind acum disponibile în toate culorile și formele imaginabile, inclusiv cu leduri.

„Cercetările au arătat că persoanele cu ADHD, autism, anxietate, sau care se concentrează cu dificultate pot fi ajutate dacă își țin ocupat creierul cu o activitate minoră. Pentru studenți, este o modalitate de canalizare a surplusului de energie. Jucăriile antistres pot spori funcțiile executive și memoria de lucru în timpul sarcinilor dificile. Deși au meritele lor, aceste instrumente trebuie să fie folosite în mod corespunzător în sala de clasă, pentru a nu deveni obiecte de distragere a atenției”, a spus Prof. Dr. Robin Parks Ennis de la University of Alabama at Birmingham.

Potrivit Prof. Ennis, părinții și educatorii trebuie să aibă în vedere trei aspecte pentru a-i ajuta pe elevi să folosească fidget spinners ca instrumente și nu ca jucării la școală:

  • Identificarea perioadei celei mai dificile din zi
Copilul trebuie să folosească instrumentul în perioada în care îi este lui cel mai greu să se concentreze. Acesta trebuie încurajat să nu se lase influențat de ceilalți elevi, care poate au nevoie de această activitate în alte perioade.

  • Stabilirea perioadelor țintă
Odată identificată perioada cea mai dificilă din zi, obiectul antistres trebuie să fie folosit doar în acel interval. Dacă este ținut permanent în mână, acest obiect se poate transforma rapid din instrument în jucărie.

  • Ce funcționează pentru unii, poate să nu funcționeze și pentru alții
La fel ca în toate aspectele vieții, moda și tendințele sunt prezente și în educație și terapie. Este important să reținem că jucăriile antistres nu sunt un tratament universal pentru toți elevii cu deficit de atenție. În plus, acestea sunt doar un instrument ajutător, împreună cu strategii de management al clasei, pentru a-i ajuta pe elevi să se concentreze la lecții.

Sursa MedicalXpress

Data actualizare: 17-05-2017 | creare: 17-05-2017 | Vizite: 1208
Bibliografie
Fidget spinners—tool or toy?, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-fidget-spinnerstool-toy.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O practică de concentrare a atenției poate reduce rătăcirea mentală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum