Antrenamentul creierului pentru îmbunătățirea atenției și concentrării

©

Autor: Redacția ROmedic

Antrenamentul creierului pentru îmbunătățirea atenției și concentrării
Posibilitatea de a-ți îmbunătăți atenția și capacitatea de concentrare prin exerciții de antrenare a creierului este un subiect încă dezbătut de specialiști. Însă o meta-analiză a 12 studii realizate în această privință a adus informații noi în cadrul acestei polemici.

Analiza a fost realizată de doi cercetători din Stockholm, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul științific PLOS One. Dintre cele 12 studii revizuite, 11 avuseseră ca participanți copii și adulți care sufereau de ADHD. De asemenea, au fost analizate și efectele programului Cogmed, astfel de programe fiind menite să îmbunătățească retenția și utilizarea informațiilor verbale și vizuale.
 
Concluzia meta-analizei a fost că un astfel de antrenament cognitiv funcționează ca un remediu pentru lipsa de menținere a atenției la persoanele cu ADHD. Efectele benefice s-au observat atât la participanții care sufereau de ADHD, cât și la cei care nu prezentau această tulburare. În ceea ce privește programul Cogmed, la participanții care au făcut timp de 35 de minute exerciții din acest set timp de 5 ori pe săptămână, timp de 5 săptămâni, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a atenției, care a durat cu până la patru luni de la finalizarea programului.

7 dintre studiile analizate au realizat și o evaluare ulterioară (follow-up) a participanților, observându-se o menținere a beneficiilor programului cognitiv asupra atenției în activitățile zilnice.

Deși autorii acestei meta-analize consideră că medicii, părinții și profesorii vor dori să vadă studii mai ample care să demonstreze eficiența unor programe precum Cogmed, pentru că sunt destule de scumpe și consumatoare de timp, ei consideră că primul pas în a arăta că au efecte a fost făcut în urma acestei analize.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 08-06-2018 | creare: 27-03-2015 | Vizite: 4055
Bibliografie
Training your brain to pay attention, link: https://medicalxpress.com/news/2015-03-brain-attention.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fidget Spinners - instrumente anti-stres sau doar jucării?
  • Folosirea telefonului la volan - riscuri şi consecinţe
  • Artele marțiale pot îmbunătăți pe termen lung durata atenției și vigilența
  •