De ce trebuie să eviți alimentele ultraprocesate dacă ești însărcinată (studiu)

De ce trebuie să eviți alimentele ultraprocesate dacă ești însărcinată (studiu)

©

Autor:

De ce trebuie să eviți alimentele ultraprocesate dacă ești însărcinată (studiu)
Cercetarea publicată în revista Environmental International subliniază riscurile asociate cu consumul de alimente ultraprocesate în timpul sarcinii, datorită expunerii la ftalaÈ›i, o clasă de substanÈ›e chimice legate de materialele plastice. Studiul evidenÈ›iază că ftalaÈ›ii pot migra din ambalaje, inclusiv din mănuÈ™ile purtate de manipulatorii de alimente, în alimente È™i, ulterior, în fluxul sanguin al consumatorului. În cazul femeilor însărcinate, aceste substanÈ›e chimice pot traversa placenta È™i ajunge în sângele fetal, provocând stres oxidativ È™i un răspuns inflamator, ceea ce poate creÈ™te riscul de naÈ™tere prematură, greutate mică la naÈ™tere È™i tulburări de sănătate mintală la copil, cum ar fi autismul È™i ADHD.
Analiza a inclus date din cohorta de cercetare "Conditions Affecting Neurocognitive Development and Learning in Early Childhood" (CANDLE), care a cuprins 1.031 de persoane însărcinate din Memphis, Tennessee, înrolate între 2006 È™i 2011. Nivelurile de ftalaÈ›i au fost măsurate în probele de urină colectate în al doilea trimestru de sarcină. Rezultatele au arătat că alimentele ultraprocesate reprezentau între 10% È™i 60% din dieta participanÈ›ilor, cu o medie de 38,6%. Fiecare creÈ™tere cu 10% a proporÈ›iei dietei constituite din alimente ultraprocesate a fost asociată cu o concentraÈ›ie cu 13% mai mare de di(2-etilhexil) ftalat în urină, unul dintre cei mai comuni È™i dăunători ftalaÈ›i.

Alimentele ultraprocesate sunt definite ca fiind produse în mare parte din substanÈ›e extrase din alimente, cum ar fi uleiurile, zahărul È™i amidonul, dar atât de modificate prin procesare È™i adăugarea de substanÈ›e chimice È™i conservanÈ›i încât sunt greu de recunoscut față de forma lor originală. Acestea includ mixuri pentru prăjituri ambalate, cartofi prăjiÈ›i ambalaÈ›i, chifle pentru hamburgeri È™i băuturi răcoritoare ambalate.

Cercetătorii subliniază că atât ingredientele congelate, cât È™i cele proaspete pot fi supuse surselor de ftalaÈ›i, inclusiv mănuÈ™ilor purtate de angajaÈ›ii fast-food È™i echipamentelor de depozitare, preparare È™i servire. Studiul identifică alimentele ultraprocesate ca un factor de legătură între expunerea la ftalaÈ›i È™i problemele socioeconomice cu care se confruntă mamele, vulnerabilitatea acestora putând fi legată de dificultăți financiare È™i de accesul limitat la alimente proaspete È™i sănătoase.

Autorii studiului pledează pentru o legislaÈ›ie mai strictă pentru a preveni contaminarea alimentelor cu ftalaÈ›i, prin reglementarea compoziÈ›iei materialelor de ambalare È™i a mănuÈ™ilor utilizate de manipulatorii de alimente. Între timp, femeile însărcinate sunt sfătuite să evite pe cât posibil alimentele ultraprocesate È™i să opteze pentru fructe, legume È™i carne slabă, acordând atenÈ›ie etichetelor produselor pentru a identifica ingredientele.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 08-02-2024 | creare: 08-02-2024 | Vizite: 349
Bibliografie
Study: Pregnant women should avoid ultraprocessed, fast foods, link: https://medicalxpress.com/news/2024-02-pregnant-women-ultraprocessed-fast-foods.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AlimentaÈ›ia mamei în sarcină, posibile efecte pe termen lung pentru copil
  • Disponibilitatea ridicată a restaurantelor de tip fast-food, asociată cu rate mai mari de diabet
  • SubstanÈ›e chimice cu potenÈ›ial dăunător, detectate în alimentele de fast-food comercializate în SUA
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum