Alimentația sănătoasă pentru inimă: noile linii directoare ale Asociației Americane a Inimii

Alimentația sănătoasă pentru inimă: noile linii directoare ale Asociației Americane a Inimii

©

Autor:

Alimentația sănătoasă pentru inimă: noile linii directoare ale Asociației Americane a Inimii

Anumite aspecte ale dietei pot îmbunătății sănătatea cardiovasculară È™i pot reduce astfel riscul de afecÈ›iuni cardiovasculare. O nouă declaraÈ›ie a AsociaÈ›iei Americane a Inimii documentează aspecte ale dietei care îmbunătățesc È™i promovează o mai bună sănătate cardiovasculară. (1, 2)

DeclaraÈ›ia subliniază importanÈ›a tiparelor alimentare È™i al rolului critic al iniÈ›ierii unor obiceiuri alimentare sănătoase pentru inima devreme în viață, prezintă caracteristici comune ale modelelor alimentare care promovează sănătatea cardiometabolică È™i discută beneficiile suplimentare ale modelelor alimentare sănătoase pentru inimă, dincolo de sănătatea cardiovasculară. (1, 2)

Care sunt caracteristicile cheie pentru un model de alimentaÈ›ie sănătoasă pentru inimă? 

Ajustarea aportului de alimente È™i a cheltuielilor energetice, pentru a obÈ›ine È™i menÈ›ine o greutate corporală sănătoasă, reprezintă o caracteristică esenÈ›ială a unei diete sănătoase pentru inimă. Pentru atingerea È™i menÈ›inerea sănătății optime, a funcÈ›iei fiziologice È™i a bunăstării, recomandările privind aportul de alimente trebuie să satisfacă anumite cerinÈ›e, în funcÈ›ie de nevoile individuale ale fiecăruia. (1, 2, 3)

Pentru a asigura aportul de nutrienÈ›i, se recomandă includerea în alimentaÈ›ie a unei game variate de fructe È™i legume. Sunt recomandate cu precădere legumele cu frunze verzi (precum spanac, varză sau salată), fructele de pădure (zmeură, afine, mure etc), fasolea, avocado sau roÈ™iile. Conform studiilor, legumele È™i fructele pot îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea nivelurilor sanguine de trigliceride È™i colesterol. În plus, datorită conÈ›inutului bogat de nitraÈ›i È™i antioxidanÈ›i, legumele È™i fructele reduc tensiunea arterială È™i inflamaÈ›ia. (2, 4)

O altă caracteristică importantă este alegerea alimentelor din cereale integrale, în detrimentul celor din cereale rafinate. În ceea ce priveÈ™te proteinele, se recomandă să se opteze pentru proteinele ​​din surse vegetale, precum leguminoase È™i nuci. (1, 2)  

Consumul regulate de peÈ™te È™i fructe de mare, de două până la trei ori pe săptămână, este recomandat tuturor persoanelor care îÈ™i doresc să menÈ›ină o bună sănătate cardiovasculară, dar È™i celor cu afecÈ›iuni cardiace care îÈ™i doresc să prevină complicaÈ›iile cardiovasculare. De asemenea, AsociaÈ›ia Americană a Inimii recomandă consumul de produse lactate cu conÈ›inut scăzut de grăsimi, în locul lactatelor cu conÈ›inut mediu sau crescut de grăsimi. (1, 2)

Utilizarea uleiurilor vegetale lichide, care pot reprezenta o excelentă sursă de grăsimi sănătoase, constituie a cincea caracteristică din noile linii directoare ale AsociaÈ›iei Americane a Inimii. Uleiurile tropicale sau grăsimile hidrogenate, deÈ™i sunt mai sănătoase decât uleiurile cu conÈ›inut crescut de grăsimi, nu sunt la fel de benefice pentru inimă. (2)  

Reducerea aportului de băuturi È™i alimente cu zaharuri adăugate, precum sucurile din comerÈ› sau dulciurile, reprezintă o condiÈ›ie esenÈ›ială pentru o bună sănătate cardiovasculară. Un studiu publicat în revista JAMA Internal Medicine arată că o dietă bogată în zaharuri adăugate poate creÈ™te riscul de a muri din cauza unei afecÈ›iuni cardiace, chiar È™i în rândul persoanelor cu o greutate corporală optimă. (1, 5)

Reducerea cantității de sare utilizată la prepararea È™i alegerea alimentelor, cât È™i limitarea consumului de alcool, măsuri recomandate pentru a evita complicaÈ›iile cardiovasculare. Este bine-cunoscut faptul că aportul ridicat de sare, de cele mai multe ori fără dorinÈ›a explicită de a consuma sare, prin alegerea alimentelor nepotrivite, este asociat cu creÈ™terea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inimă. În ceea ce priveÈ™te consumul de alcool, studiile au arătat că o cantitate crescută de alcool poate predispune la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, cardiomiopatie sau accident vascular cerebral. (1, 6, 7)

Asociația Americană a Inimii
recomandă aderarea la ghidul actual, indiferent dacă mâncarea este preparată sau consumată acasă sau departe de casă. TendinÈ›a actuală, accelerată parÈ›ial de pandemia COVID-19, de a consuma alimente comandate, poate constitui o problemă de sănătate globală, dacă oamenii nu vor È›ine cont de informaÈ›iile disponibile, pentru a alege produsele cele mai în concordanță cu modelele alimentare sănătoase pentru inimă. (2)


Data actualizare: 20-12-2021 | creare: 20-12-2021 | Vizite: 380
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MeditaÈ›ia ne ajută să facem alegeri alimentare mai bune pentru sănătatea inimii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum