De ce mi se întunecă privirea uneori? (cauze posibile și explicații)

©

Autor:

De ce mi se întunecă privirea uneori? (cauze posibile și explicații)

Experimentarea unor modificări bruște de vedere ar putea constitui un motiv de îngrijorare. O privire întunecată poate semnala o serie de probleme de sănătate și reprezintă una dintre cele mai comune plângeri ale pacienților care ajung în cabinetul medicului oftalmolog. Uneori, modificările de vedere, ce se rezumă la o scădere a acuității vizuale, se ameliorează după odihnă, în timp ce alteori, problema poate persista. În majoritatea cazurilor, episoadele acute de întunecare a vederii nu semnalează probleme severe de sănătate. În schimb, vederea neclară sau întunecată ce progresează lent este de obicei cauzată de afecțiuni medicale cronice. Vederea întunecată poate afecta unul sau ambii ochi, în funcție de cauză. (1, 2)

De ce mi se întunecă privirea uneori? - cauze posibil

Una dintre cauzele frecvente ale vederii întunecate este nevrita optică. Afecțiunea este cauzata de inflamația nervului optic și se manifestă prin vedere întunecată, dureri oculare și o percepție scăzută a culorilor. Nevrita optica poate să apăra la unul sau ambii ochi. Cauzele nevritei optice sunt necunoscute, însă anumite cercetări au sugerat că persoanele cu afecțiuni medicale specifice, cum ar fi scleroza multiplă, au o probabilitate mai mare de a o dezvolta. Pentru ameliorarea simptomelor nevritei optice și pentru a împiedică agravarea lor, poate fi necesară administrarea de corticosteroizi. În lipsa unui tratament, simptomele se pot agrava. Exista, însă, situații în care simptomele se ameliorează de la sine, nefiind necesar tratamentul. (1, 3)

Cataracta este o altă cauză comună a vederii slabe și încețoșată. Principalele simptome ale cataracte sunt vederea încețoșată și neclară, fotofobia (intoleranță la lumina naturală sau artificială), disconfort vizual cauzat de expunerea la lumini puternice, dificultăți de vedere pe timp de noapte sau probleme de percepție a culorilor. Comparativ cu nevrita optică, cataracta este o afecțiune cronică, simptomele instalându-se în timp. Ereditatea, expunerea la radiații, fumatul, consumul de alcool, obezitatea, hipertensiunea arteriala sau vârstă înaintată sunt principalii factori de risc pentru cataractă. (1, 4)

O explicație posibilă, dar mai puțin frecventă, pentru o vedere întunecată brusc, ar putea fi o afecțiune acută severă, precum accidentul vascular cerebral. Vederea încețoșată sau pierdută la ambii ochi poate apărea atunci când accidentul vascular cerebral afectează partea creierului care controlează vederea. Nu doar vederea poate fi afectată, ci și capacitatea de a vorbi sau de a înțelege ce spun ceilalți sau de a ne menține echilibrul. Accidentul vascular cerebral, comparativ cu afecțiunile descrise anterior, necesită evaluare clinică și îngrijiri medicale în regim de urgență. Întârzierea tratamentului poate pune în pericol viața. (1, 2, 6)

O altă afecțiune asociată cu o „umbră sau perdea întunecată în vedere” este deplasarea de retină. Condiția este una gravă, care ar putea determina pierderea definitivă a vederii. Desprinderea de retină se manifestă prin vedere neclară, pierderea parțială a vederii, sclipiri bruște de lumină care apar atunci când persoana afectată privește în lateral sau prin apariția în câmpul vizual a unor mici pete negre sau șiruri care plutesc. Detașarea retinei nu se manifestă prin dureri. Tratamentul în cazul detașării de retină presupune efectuarea în regim de urgență a unei intervenții chirurgicale de restabilire a circulației către retină. (1, 2, 5)

Printre cauzele posibile ale vederii încețoșate se numără și alte condiții, precum:

  • oboseala oculară, apărută cel mai frecvent în urma privitul îndelungat, fără pauze, la ecranul dispozitivelor electronice;
  • nivelurile foarte ridicate de zahăr din sânge (glicemia ridicată determină umflarea cristalinului, ceea ce duce la o vedere încețoșată);
  • irita oculară (constă în inflamarea irisului, fiind adesea declanșată de o reacție autoimună sau o infecție);
  • keratita (descrie inflamația corneei și este adesea cauzată de folosirea unei perechi de lentile de contact pentru prea mult timp);
  • migrena cu aură (o formă de migrenă comună, precedata de vederea încețoșată);
  • arterita temporală (inflamația temporală a arterelor din zona tâmplelor provoacă vederea încețoșată);
  • hipertensiune arterială;
  • hemoragie oculară;
  • degenerescență maculară. (1, 2)

Data actualizare: 24-06-2021 | creare: 24-06-2021 | Vizite: 2946
Bibliografie
(1) What Causes Darkened Vision? link: https://www.foreyes.com/blog/what-causes-darkened-vision
(2) Sudden Blurred Vision: 17 Reasons You May Have IT, link: https://www.healthline.com/health/eye-health/sudden-blurred-vision
(3) What Is Optic Neuritis? link: https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-optic-neuritis
(4) Cataracts, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cataracts/symptoms-causes/syc-20353790
(5) Retinal Detachment, link: https://www.healthline.com/health/retinal-detachment
(6) Stroke - Signs and Symptoms, link: https://www.cdc.gov/stroke/signs_symptoms.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Întunecarea vederii - cauze și explicații
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum