Alimentele ultra-procesate sunt asociate cu un risc mai mare de boala inflamatorie intestinală

©

Autor:

Alimentele ultra-procesate sunt asociate cu un risc mai mare de boala inflamatorie intestinală

Un studiu publicat în revista BMJ susţine că un aport mai mare de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc mai mare de boli inflamatorii intestinale (IBD).

 

În categoria alimentelor ultra-procesate întră alimente precum gustări ambalate, produse de patiserie, băuturi gazoase, cereale zaharate, produse reconstituite din carne şi peşte, precum şi mese gata ce conţin aditivi alimentari.

 

Alimentele ce nu sunt benefice organismului sunt acele alimente bogate în zahăr, grăsimi, sare adăugată şi cu conţinut redus sau lipsit de vitamine şi fibre.

 

Boala inflamatorie intestinală este o afecţiune frecventă în ţările dezvoltate şi se consideră că factorii dietetici joacă un rol important în dezvoltarea ei.

 

Pentru a putea explora cu o mai mare acurateţe acest lucru, cercetătorii au folosit informaţii dietetice detaliate de la 116. 087 adulți cu vârsta cuprinsă între 35-70 de ani, care trăiesc în 21 de țări cu venituri mici, medii și mari.

 

Studiul s-a desfăşurat între 2003 şi 2016, participanţii fiind evaluaţi cel puţin o dată la trei ani. În această perioadă s-au înregistrat cazuri noi de boală inflamatorie intestinală, boală Crohn sau colită ulcerativă.

 

În urma acestui studiu, s-a constatat că 467 de participanţi au dezvoltat boală inflamatorie intestinală, 90 au dezvoltat boală Crohn şi 377 au dezvoltat colită ulcerativă. Cercetătorii au descoperit că aportul mai mare de alimente ultra-procesate a fost asociat cu un risc mai mare de boală inflamatorie intestinală.

 

S-a observat un risc crescut de 82% celor ce consumă cinci sau mai multe porţii pe zi de alimente ultra-procesate.

 

Există o serie de alimente care nu sunt asociate cu dezvoltarea bolii inflamatorii intestinale, precum carnea albă, carnea roşie, amidonul, lactatele, fructele şi legumele.

 

Având în vedere că nu toate alimentele s-au dovedit cauzatoare de boală inflamatorie intestinală, acest lucru poate sugera că nu alimentul în sine este cel cauzator, ci mai degrabă modul în care alimentele sunt procesate.

 

Acesta este un studiu observaţional, care nu poate stabili cu exactitate cauza apariţiei bolii inflamatorii intestinale. Cu toate acestea, cercetătorii susţin ipoteza că aportul de alimente ultra-procesate ar putea fi un factor de mediu cu un posibil factor de risc crescut pentru această patologie.


Data actualizare: 20-07-2021 | creare: 20-07-2021 | Vizite: 72
Bibliografie
Ultra-processed food linked to higher risk of IBD, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210714183430.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.