Iaurtul ar putea fi eficient în alungarea mirosului de usturoi

©

Autor:

Iaurtul ar putea fi eficient în alungarea mirosului de usturoi
Un nou studiu publicat în revista Molecules sugerează că iaurtul ar putea avea un beneficiu neașteptat: eliminarea mirosului de usturoi. Studiul, efectuat în laborator și urmat de teste pe oameni, a arătat că iaurtul natural din lapte integral a prevenit aproape complet eliberarea compușilor volatili responsabili pentru mirosul puternic al usturoiului.
Cercetătorii au evaluat capacitatea de dezodorizare a iaurtului și a componentelor sale individuale - apă, grăsime și proteine - pentru a vedea cum fiecare contribuie la neutralizarea mirosului. Atât grăsimile, cât și proteinele s-au dovedit eficiente în captarea mirosurilor de usturoi, ceea ce a condus la ideea că alimentele bogate în proteine ar putea fi formulate în viitor pentru a combate mirosul de usturoi.

Sheryl Barringer, autorul principal al studiului și profesor de știința și tehnologia alimentelor la Universitatea Ohio State, a menționat că proteinele sunt în prezent foarte populare în alimentație. Ea a adăugat că un beneficiu secundar neașteptat ar putea fi dezvoltarea unei formule bogate în proteine care să funcționeze și ca un dezodorizant bucal.

Studiul a utilizat spectrometria de masă pentru a măsura nivelurile moleculelor volatile înainte și după fiecare tratament. Rezultatele au arătat că iaurtul a redus 99% din compușii volatili majori care produc mirosul de usturoi. Grăsimile și proteinele au avut un efect mai bun decât apa în neutralizarea mirosului.

În experimente suplimentare, modificarea pH-ului iaurtului a redus efectul său de dezodorizare, sugerând că proteinele joacă un rol cheie în acest proces. De asemenea, cercetătorii au testat efectul iaurtului și asupra usturoiului prăjit, descoperind că prăjirea reduce semnificativ majoritatea compușilor volatili care cauzează mirosul.

În concluzie, descoperirile pot servi ca bază pentru studii viitoare care să analizeze o varietate de proteine ce ar putea fi formulate pentru a crea produsul perfect de reducere a mirosului de usturoi. Între timp, se presupune că iaurtul grecesc, cu un profil mai bogat în proteine, ar putea fi deosebit de eficient în eliminarea mirosului de usturoi, dacă este consumat imediat după ingestia de usturoi.

sursa: Science Daily
foto: Shutterstock.com

Data actualizare: 25-09-2023 | creare: 25-09-2023 | Vizite: 199
Bibliografie
Yogurt may be the next go-to garlic breath remedy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230919154918.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele consumului regulat de iaurt și beneficiile la persoanele cu hipertensiune
  • Tensiunea arterială, redusă prin consumul zilnic de iaurt
  • Produsele lactate fermentate și rolul lor imunitar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum