Animalele de companie benefice pentru copiii cu autism (studiu)

Animalele de companie benefice pentru copiii cu autism (studiu)

©

Autor:

Animalele de companie benefice pentru copiii cu autism (studiu)

Câinii ÅŸi celelalte animale de companie joacă un rol important în viaÅ£a socială a fiecărui individ, putând acÅ£iona precum catalizatori ai interacÅ£iunilor sociale.

Dacă până în prezent studiile din domeniu demonstrau că deÅ£inerea unui câine ca animal de companie îmbunătăţeÅŸte abilităţile sociale ale unui copil cu autism, cercetătorul Gretchen Carlisle de la Research Center for Human-Animal Interaction (ReCHAI) din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară a Universităţii din Missouri, a observat că prezenÅ£a oricărui animal de companie în căminul unui copil cu autism este responsabilă de aceleaÅŸi efecte benefice.

Carlisle a intervievat telefonic 70 de familii care aveau copii cu autism cu vârsta cuprinsă între 8 ÅŸi 18 ani. ToÅ£i copiii erau pacienÅ£i la Thompson Center for Autism and Neurodevelopmental Disorders din cadrul Universităţii din Missouri. Aproape 70% dintre familiile contactate aveau câini ca animale de companie ÅŸi aproximativ jumătate aveau pisici. Printre celelalte animale de companie deÅ£inute se numărau peÅŸti, animale de fermă, rozătoare, iepuri, reptile, o pasăre ÅŸi chiar un păianjen. În urma interviurilor, Carlisle a observat că toÅ£i copiii care aveau câini se descurcau mai bine la testele pentru evaluarea abilităţilor sociale. Scorurile păreau să fie cu atât mai mari cu cât perioada de timp de când familia deÅ£inea câinele era mai mare.

Totodată, toÅ£i copiii care aveau animale de companie, indiferent de tipul lor, aveau scoruri mai mari decât ceilalÅ£i la testele pentru asertivitate aplicate, existând o probabilitate mai mare ca ei să înceapă să se prezinte celorlalÅ£i oameni, să ceară informaÅ£ii sau să răspundă la întrebările celor din jur.

Încercând să evalueze gradul de ataÅŸare al copiilor cu autism de animalul de companie al familiei, Carlisle a observat că aceÅŸtia se declarau mai ataÅŸaÅ£i de câinii de talie mai mică. De asemenea, părinÅ£ii raportau formarea unei legături puternice între copiii lor ÅŸi alte tipuri de animale de companie, precum iepuraÅŸii sau pisicile.

ExplicaÅ£ia acestor rezultate este, conform lui Carlisle, faptul că animalele de companie pot înlesni interacÅ£iunile sociale. „Când există un animal de companie prin preajmă sau în clasă, copiii tind să vorbească mai mult ÅŸi să relaÅ£ioneze mai mult cu ceilalÅ£i. AcelaÅŸi efect s-ar putea aplica ÅŸi în cazul copiilor cu autism ÅŸi ar putea explica gradul lor mai mare de asertivitate atunci când locuiesc împreună cu un animal de companie. ” De asemenea, „copiii cu autism nu interacÅ£ionează întotdeauna cu dragă inimă cu ceilalÅ£i, dar atunci când există un animal de companie în casă de care copilul este ataÅŸat ÅŸi un vizitator începe să îi pună întrebări în legătură cu animalul, există o probabilitate mai mare ca acesta să îi răspundă”.

Dovedind că toate tipurile de animale de companie aduc un beneficiu în cadrul dezvoltării sociale a copiilor cu autism, Carlisle speră să îi facă pe părinÅ£i să înÅ£eleagă că, deÅŸi câinii îi pot ajuta pe anumiÅ£i copii cu autism, ei nu sunt neapărat cea mai bună opÅ£iune pentru toÅ£i copiii, uneori fiind alte animale de companie cele care aduc ajutorul cel mai de preÅ£, în funcÅ£ie de preferinÅ£ele copilului.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 15-11-2020 | creare: 21-02-2015 | Vizite: 8075
Bibliografie
Children with autism who live with pets are more assertive, link: https://medicalxpress.com/news/2014-12-children-autism-pets-assertive.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu face legătura între simptomele gastro-intestinale È™i autism la copii
  • Un nou studiu cercetează legătura între aportul prenatal de fier È™i riscul de autism la copil
  • O nouă descoperire privind bazele genetice ale autismului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum