Anosmia la copiii bolnavi de COVID-19

©

Autor:

Anosmia la copiii bolnavi de COVID-19
Într-un nou studiu publicat în The Pediatric Infectious Disease Journal, cercetătorii analizează prevalența anosmiei drept simptom specific infecției cu SARS-CoV-2 în rândul copiilor, prin intermediul unui sondaj de auto-raportare a mirosului.
Conform oamenilor de știință, studiul are importanță deoarece anosmia și ageuzia, cu toate că nu mai sunt la fel de comune ca la începutul pandemiei, sunt simptome definitorii și caracteristice pentru boala COVID-19, astfel încât trebuie studiate în continuare drept indicatori ai acesteia.

Eșantionul de studiu a fost compus din 10.000 de pacienți afectați de COVID-19, din care un procent de 12,5% a prezentat drept simptom anosmia. În plus, statistic, dintre aceștia, 60% au fost persoane de sex feminin, cu o vârstă medie de 16 ani. Copiii și adolescenții care au prezentat anosmie în cadrul infecției cu SARS-CoV-2 au făcut forme variate ale bolii, astfel că 88% dintre ei au prezentat forme ușoare, 12% moderate, iar 0,1% severe. Cu toate acestea, este de remarcat și faptul că, deși era considerată un simptom care, în absența unui test realizat în prealabil, definea infecția unei persoane drept una cu SARS-CoV-2, anosmia a lipsit în 88% din cazurile de infecție incluse în studiu. De asemenea, în grupul persoanelor care nu au prezentat anosmie, tipurile de forme pe care acestea le-au făcut au fost preponderent ușoare sau complet asimptomatice, în timp ce restul formelor au avut prevalențe de 6%, respectiv 1%, iar 0,2% au prezentat situații clinice încadrate la COVID-19 critic.

În schimb, un simptom care a fost prezent în 84% din cazuri a fost ageuzia, iar jumătate dintre participanți au raportat oboseală. În plus, peste 40% dintre copiii care au participant au prezentat tuse, dureri de cap, febră și mialgie, iar o treime dintre aceștia au prezentat dureri articulare. Cele două simptome principale, anosmia și ageuzia, au fost prezente la copiii care le-au raportat timp de 7 zile, în medie, în cazul unui procent de 40% cele două apărând ulterior instalării celorlalte simptome menționate anterior. Despre cele două simptome caracteristice trebuie menționat și faptul că acestea au persistat în timp, în cazul a 10% dintre pacienții care prezentau anosmie aceasta fiind prezentă și la o lună de la infectare, procentul fiind de 7% în cazul ageuziei.

Oamenii de știință concluzionează evidențiind faptul că anosmia este un simptom ce trebuie monitorizat în urma apariției suspiciunii de infectare cu SARS-CoV-2, deoarece izolarea persoanelor care prezintă acest simptom este esențială pentru limitarea transmiterii virusului.

sursa: News Medical
foto: Nenad Cavoski / Shutterstock

Data actualizare: 03-06-2022 | creare: 03-06-2022 | Vizite: 298
Bibliografie
Anosmia in pediatric COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20220524/Anosmia-in-pediatric-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecția COVID-19 la copii
  • Pandemia COVID-19 ar putea crește obezitatea la copii
  • Copiii cu COVID-19 pot prezinta subit o afectare pulmonară gravă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum