Antibioticele, alternativa la operația de apendicită?

©

Autor:

Antibioticele, alternativa la operația de apendicită?
Apendicita acută este una dintre cele mai des întâlnite complicații medicale care necesită o intervenție chirurgicală de urgență la copii. Totuși, operația poate fi atât costisitoare, cât și un motiv de îngrijorare pentru micii  pacienți și familiile lor. Tratamentul cu antibiotice ar putea fi o alternativă sigură și eficientă, comform rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Southampton. Cu toate acestea însă, cercetătorii afirmă că este nevoie de o investigare mai amănunțită a acestor descoperiri, pe grupuri populaționale mari, randomizate, înainte de a se putea face vreo recomandare medicală.

Apendicita reprezintă inflamația apendicelui – un organ tubular, asemănător unui deget, ce este atașat intestinului gros. Aceasta poate apărea la orice vârstă, dar de cele mai multe ori apare la copii, adolescenți sau adulți tineri.

Există numeroase cauze ale apendicitei, iar în multe dintre cazuri motivul exact al apariției inflamației nu este cert. Afecțiunea poate fi rezultatul infecției intestinale sau al infecției altor organe care pot duce la inflamația peretelui apendicular. Alte cauze ale apendicitei pot fi: sindromul de colon iritabil, ocluzii cauzate de fecale, paraziți sau excrescențele tisulare; traumatisme abdominale și obstrucția orificiului de la nivelul apendicelui.

Operația este invazivă și costisitoare

Standardul de aur actual în ceea ce privește tratamentul apendicitei este apendicectomia – o procedură chirurgicală ce constă în excizia apendicelui. Este cea mai frecventă cauză a operației de urgență la copii.
Însă operația este invazivă și costisitoare, iar pe deasupra este înfricoșătoare pentru copiii în cauză și pentru familiile lor.

Cercetătorii au evaluat studiile publicate în ultimii 10 ani, cu privire la tratamentul non-chirurgical urmat de copii și anume cel cu antibiotice, ca alternativă a apendicectomiei. Zece studii ce au acoperit un total de 413 copii au îndeplinit condițiile pentru evaluare. Niciunul dintre studii nu a raportat probleme de siguranță sau efecte adverse specifice. Conform acestor analize, s-a ajuns la concluzia că antibioticele ar putea fi o alternativă de tratament pentru copii.

Cu toate acestea, oamenii de știință au ajuns la concluzia că este nevoie de o cercetare mai detaliată pe grupuri populaționale mari și mixte. Acest lucru este necesar pentru a evalua efectele pe termen lung și eficacitatea costurilor, comparativ cu alternativa chirurgicală de tratament al apendicitei.

S-au pus deja bazele unui studiu

Echipa din Southampton, împreună cu alți colegi din numeroase spitale din UK, conduc deja un studiu ce se va desfășura pe un an, în care copiii cu apendicită primesc aleatoriu tratament chirurgical sau cu antibiotice.
Scopul inițial al cercetării este de a vedea câți pacienți, împreună cu familiile lor, sunt dispuși să ia parte la acest studiu și cât de bine aceștia se vindecă. De asemenea, se va putea compara rezultatul după un tratament non-chirurgical cu cel care implică operația. În plus, pentru un studiu mai amplu pe viitor, se poate aprecia și câți copii vor putea fi recrutați.

Studiul complet, din care această cercetare face parte, se numește CONTROL (CONservative Treatment of Appendicitis in Children) și este finanțat de Institutul de Cercetare Națională pentru Sănătate al Marii Britanii (NIHR).

Cei care se ocupă de cercetare afirmă că tratamentul cu antibiotice al apendicitei acute este cel puțin la fel de eficient și în cazul adulților, nu doar la copii. Această concluzie vine în urma comparației literaturii științifice ce privește populația adultă cu informațiile pe care cercetătorii le-au adunat din evaluările studiilor pe această temă. Ei spun însă că acest aspect trebuie explorat mai în amănunt.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 23-04-2019 | creare: 14-03-2017 | Vizite: 3557
Bibliografie
Appendicitis: Antibiotics could be alternative to surgery for children, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315934.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  •