Apendicita acută la copil

Apendicita acută la copil

Apendicita acută reprezintă inflamația acută a apendicelui vermiform, fiind cea mai comună urgență chirurgicală abdominală la copii și una dintre cele mai frecvente cauze de durere abdominală la copil. Diagnosticul de apendicită acută la copil trebuie suspectat la toți pacienții ce prezintă durere abdominală care nu au fost apendicectomizați, iar tratamentul trebuie inițiat precoce pentru a preveni apariția complicațiilor.

Epidemiologie

Apendicita acută la copil reprezintă cea mai frecventă afecÈ›iune abdominală ce necesită intervenÈ›ie chirurgicală la vârsta pediatrică. Riscul de apariÈ›ie al apendicitei acute la un moment dat pe parcursul vieÈ›ii este de 7%-8%, incidenÈ›a maximă fiind înregistrată în primele decade ale vieÈ›ii. Se înregistrează aproximativ 86 de cazuri de apendicită la 100.000 persoane cu un maxim între 10 È™i 19 ani. IncienÈ›a apendicitei este de aproximativ 6 la 10.000 de copii în perioada nou-născut – 4 ani, È™i mai crescută între 5 È™i 14 ani unde variază între 19 È™i 28 de cazuri la 10.000 copii. BăieÈ›ii prezintă mai frecvent apendicită acută decât fetele (1,4:1). Unele studii au arătat o predispoziÈ›ie sezonieră a apendicitei, prezentările fiind mai frecvente în lunile de vară. IncidenÈ›a cazurilor de perforaÈ›ie apendiculară este cuprinsă între 30% È™i 45%. Foarte rar apendicita acută poate apărea la nou-născuÈ›i. (1, 2, 4, 5, 10, 11)


Fiziopatologie

Apendicita acută la copil apare ca urmare a obstrucÈ›iei lumenului apendicular cu un coprolit, corp străin, ca urmare a hipertrofiei È›esutului limfoid de la nivel apendicular (care face parte din categoria È›esutului limfoid asociat tractului gastrointestinal – GALT) sau prin torsiune apendiculară. ConsecinÈ›a obstrucÈ›iei este reprezentată de un clearance inadecvat al mucusului pe care mucoasa apendiculară îl secretă, cu acumularea acestuia la nivelul lumenului apendicular È™i creÈ™terea presiunii intraluminale. Presiunea crescută din lumen se răsfrânge la nivelul peretelui apendicular afectând iniÈ›ial drenajul venos, iar prin urmare se produce ischemie la nivelul mucoasei apendiculare È™i edemul întregului apendice. Alterarea barierei mucoase apendiculare conduce la un alt timp important în fiziopatologia apendicitei acute, È™i anume la invazia peretelui apendicular de către flora microbiană locală: Escherichia coli, Peptostreptococcus spp, Bacteroides fragilis, Pseudomonas spp. Ischemia existentă alături de infecÈ›ia bacteriană produc inflamaÈ›ie care poate duce în absenÈ›a tratamentului la necroză È™i perforaÈ›ie. De obicei perforaÈ›ia apare după aproximativ 72 de ore de la debutul episodului acut, însă există posibilitatea unei perforaÈ›ii rapide în primele 12 ore de la debutul simptomatologiei.

 

Diseminarea intraperitoneală este prevenită prin migrarea anselor intestinale È™i a marelui omentum la nivelul apendicelui inflamat, dar dacă procesul inflamator este sever se poate produce perforaÈ›ia cu eliberarea conÈ›inutului apendicular în interiorul cavității peritoneale. (1, 2, 10, 11)


Semne și simptome

Cel mai frecvent simptom al apendicitei acute la copil este durerea, care la debut poate fi localizată periombilical, iar ulterior se poate extinde la nivelul întregului abdomen, sau poate fi localizată de la bun început la nivelul fosei iliace drepte. Durerea periombilicală este datorată stimulării receptorilor de la nivel apenicular, iar extinderea inflamaÈ›iei determină iritarea È™i a receptorilor peritoneali cu apariÈ›ia durerii în fosa iliacă dreaptă. Apendicita acută este printre cele mai frecvente cauze de durere abdominală la copil È™i trebuie luată în considerare la toÈ›i copiii care nu au fost apendicectomizaÈ›i în antecedente. Există variaÈ›iuni anatomice ale apendicelui, care poate fi situat retrocecal, pelvin, retrocolic, iar în acest caz localizarea durerii este diferită (hipocondru drept, flanc drept, hipogastru).

 

După apariÈ›ia durerii pot apărea È™i alte simptome precum greaÈ›a, vărsăturile È™i anorexia. Vărsăturile sunt importante pentru diagnosticul de apendicită acută la copil, însă există cazuri în care copiii nu varsă È™i prezintă apendicită acută. ApariÈ›ia perforaÈ›iei apendiculare poate reduce durerea È™i vărsăturile. Temperatura poate fi normală sau pacienÈ›ii pot prezenta febră uÈ™oară, până la temperatura de 39°C. CreÈ™terea temperaturii poate semnifica perforaÈ›ia apendiculară. Diareea nu este comună în apendicita acută, însă dacă apendicele este localizat pelvin în vecinătatea rectului poate determina inflamaÈ›ia acestuia cu apariÈ›ia diareei.

 

Diagnosticul este mai dificil la copiii sub 5 ani deoarece aceÈ™tia nu pot exprima toate simptomele È™i nu pot localiza cu exacitate durerea. La nou-născuÈ›i È™i sugari diagnosticul este mai dificil. La această categorie de vârstă afecÈ›iunea este È™i mai rară, iar prezentarea se face de obicei prin febră, vărsături, iritabilitate È™i refuzul alimentaÈ›iei. În unele cazuri iritabilitatea este singurul semn al apendicitei acute la nou-născut È™i sugar, diagnosticul fiind dificil. (1-11)


Diagnostic

Diagnosticul apendicitei acute la copil se pune prin examen fizic, prin efectuarea investigațiilor de laborator și prin intermediul metodelor imagistice.

 

Examenul fizic începe prin inspecÈ›ia pacientului. Nou-născuÈ›ii È™i sugarii pot prezenta ca singură manifestare a apendicitei acute iritabilitatea. Un copil activ, care se poate miÈ™ca È™i juca este puÈ›in probabil să aibă apendicită acută. În schimb copiii ce adoptă o postură nemiÈ™cată, întinÈ™i în pat, eventual cu coapsele flectate pe abdomen, este mai posibil să sufere de apendicită acută È™i posibil chiar în stadiul de peritonită ca urmare a perforaÈ›iei apendiculare.

 

După inspecÈ›ie examenul clinic continuă cu palparea, întâi superficială È™i apoi profundă. La copiii ce pot localiza durerea se începe din punctul opus locului dureros È™i se înaintează spre locul durerii. La palpare se constată prezenÈ›a apărării abdominale sau chiar contractură abdominală dacă apendicele a perforat. Durerea este mai intensă în fosa iliacă dreaptă, punctul McBurney fiind locul în care durerea are intensitate maximă. Există câteva semne ce sunt efectuate de către medic, a căror prezență sugerează apendicita acută: semnul Rowsing, manevra Blumberg, semnul psoasului, semnul obturatorului.

 

Suspiciunea de apendicită acută necesită confirmare prin explorări de laborator È™i prin explorări imagistice. Hemoleucograma completă este indicată în toate cazurile. În apendicita acută apare creÈ™terea numărului de leucocite (leucocitoză), iar în formula leucocitară se observă creÈ™terea numărului de celule polimorfonucleare neutrofile. Frecvent numărul de leucocite este între 12.000 È™i 18.000 de leucocite, iar cu cât numărul de leucocite este mai mare (peste 20.000), cu atât creÈ™te riscul de perforaÈ›ie. Proteina C reactivă este un marker inflamator ce creÈ™te într-o multitudine de afecÈ›iuni, care alături de un tablou clinic relevant È™i de leucocitoză poate sugera apendicita acută. Examenul sumar de urină este utilizat pentru excluderea unei infecÈ›ii de tract urinar, care la copil poate mima o apendicită acută.

 

Dintre investigaÈ›iile imagistice, ecografia abdominală este prima investigaÈ›ie indicată la copiii cu suspiciune de apendicită acută. Ecografia abdominală are avantajele că este cost eficientă, uÈ™or de realizat, disponibilă pe scară largă, nu iradiază pacientul, poate fi repetată, È™i poate fi suficientă pentru a susÈ›ine diagnosticul de apendicită acută. De asemenea pot fi excluse alte altecÈ›iuni ce pot prezenta o simptomatologie asemănătoare: torsiunea de ovar, chistul ovarian, colecistita acută, formaÈ›iuni tumorale abdominale. Semnele ecografice ce orientează către apendicită acută sunt: diametrul apendicelui > 6 mm, grosimea peretelui apendicular > 2 mm, evidenÈ›ierea fecalomului intraluminal, lichid liber în fosa iliacă dreaptă, colecÈ›ie localizată în fosa iliacă dreaptă (abces). Dacă după ultrasonografie diagnosticul nu poate fi stabilit, se recomandă investigaÈ›ii superioare.

 

Tomografia computerizată (CT) prezintă o sensibilitate È™i o specificitate foarte înaltă pentru identificarea apendicitei acute la copil. Se obÈ›in imagini de o calitate mai înaltă decât cele obÈ›inute prin ecografie, iar tehnica nu este dependentă de examinator. Dezavantajul îl reprezintă expunerea la radiaÈ›ii. Uneori pentru diagnosticul apendicitei acute poate fi folosită imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Avantajul este că prin această tehnică copilul nu este expus la radiaÈ›ii.

 

Scorul PAS (Pediatric appendicitis score) cuprinde 8 itemi clinici și paraclinici care sunt apreciați la pacient și fiecărui item se acordă un punctaj dacă este prezent. Punctajul total al scorului PAS este 10. Acest scor permite stratificarea riscului de apendicită acută la acel copil:

  • PAS < 3 – risc scăzut de apendicită acută (0-2%) – se indică externarea pacientului È™i supraveghere la domiciliu;
  • PAS între 3 È™i 7 – risc intermediar de apendictă acută (8-48%) – se indică internare în spital È™i investigaÈ›ii imagistice;
  • PAS > 8 – risc crescut de apendicită acută (78-96%) – se indică consultul chirurgical È™i adoptarea unor măsuri. (1-11)

 

Tratament

Diagnosticul confirmat de apendicită acută la copil necesită oprirea alimentaÈ›iei È™i administrarea fluidelor intravenos pentru a corecta deshidratarea rezultată în urma febrei È™i vărsăturilor. De asemenea, se vor administra antibiotice împotriva bacteriilor Gram negative È™i a bacteriilor anaerobe (prezente în colon): cefoxitin, ampicilină/sulbactam, ticarcilina/acid clavulanic, piperacilina/tazobactam, gentamicină, metronidazol. Terapia antibiotică durează de regulă 7 zile (intravenos È™i oral).

 

Apendicectomia laparoscopică reprezintă principala modalitate de tratament a apendicitei acute la copil. Tehnica laparoscopică este preferată față de cea clasică datorită unor avantaje: reducerea durerii postoperatorii, reluarea mai rapidă a activităților cotidiene, scurtarea duratei de spitalizare, scăderea riscului complicațiilor postoperatorii, cicatrici postoperatorii mai mici comparativ cu procedura clasică. Apendicectomia clasică poate fi indicată la pacienții cu o greutate mică, care se poate efectua printr-o incizie mică, sau la pacientele aflate la pubertate la care afecțiunile ginecologice pot mima apendicita acută.

 

ComplicaÈ›iile postoperatorii includ infecÈ›ia plăgilor, infecÈ›ia intraabdominală, apariÈ›ia adeziunilor postoperatorii, ocluzia intestinală. Prognosticul este excelent, tratamentul asigurând vindecarea. Mortalitatea este de 0,1-0,3% la pacienÈ›ii cu apendicită, fiind generată în special de vârsta mică a pacientului, prezenÈ›a apendicitei complicate, prezenÈ›a sepsisului sau a insuficienÈ›ei multiple de organ. (1-7, 9-11)


Data actualizare: 08-04-2021 | creare: 08-04-2021 | Vizite: 2109
Bibliografie
1. Gadiparthi, R., & Waseem, M. (2017). Pediatric Appendicitis. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441864/
2. Pediatric Appendicitis. link: https://emedicine.medscape.com/article/926795-overview
3. Rentea, R. M., & Peter, S. D. S. (2017). Pediatric appendicitis. Surgical Clinics, 97(1), 93-112.
4. Rentea, R. M., Peter, S. D. S., & Snyder, C. L. (2017). Pediatric appendicitis: state of the art review. Pediatric surgery international, 33(3), 269-283.
5. Pepper, V. K., Stanfill, A. B., & Pearl, R. H. (2012). Diagnosis and management of pediatric appendicitis, intussusception, and Meckel diverticulum. Surgical Clinics, 92(3), 505-526.
6. Morrow, S. E., & Newman, K. D. (2007, February). Current management of appendicitis. In Seminars in pediatric surgery (Vol. 16, No. 1, pp. 34-40). WB Saunders.
7. Lipsett, S. C., & Bachur, R. G. (2017). Current approach to the diagnosis and emergency department management of appendicitis in children. Pediatric emergency care, 33(3), 198-203.
8. Dabadie A., Petit P. (2018) Appendicitis. In E. Avni F., Petit P. (eds) Imaging Acute Abdomen in Children. Springer, Cham.
9. Sidhwa F., Glass C., Rangel S.J. (2017) Appendicitis. In Mattei P., Nichol P., Rollins, II M., Muratore C. (eds) Fundamentals of Pediatric Surgery. Springer, Cham.
10. Ziegler, M., Azizkhan, R. G., Von Allmen, D., & Weber, T. R. (2014). Operative Pediatric Surgery (2nd ed.). McGraw-Hill Education/Medical.
11. Lima, M. (Ed.). (2017). Pediatric digestive surgery. Springer International Publishing.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele pot înlocui operaÈ›ia chirurgicală, în cazurile necomplicate de apendicită acută
  • Administrarea antibioticelor în ambulatoriu la pacienÈ›ii cu apendicită este sigură È™i reduce necesitatea intervenÈ›iei chirurgicale
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum