Apel privind continuarea programului de lupta impotriva HIV|SIDA

Data publicării: 26-11-2010

Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a lansat joi un apel către factorii politici, sectorul guvernamental şi sectorul ONG-urilor cu privire la necesitatea asigurării din bugetul naţional a unei finanţări corespunzătoare pentru continuarea programului de luptă împotriva HIV/SIDA.

Programul a fost dezvoltat în ultimii trei ani cu finanţare din partea Fondului Global împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei.
În condiţiile în care criza economică se adânceşte, iar România nu mai este eligibilă în finanţare de la Fondul Global, fiind listată ca ţară cu venituri de nivel mediu-înalt, iar tratamentul pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA este tot mai greu de asigurat, existând semnale îngrijorătoare privind întreruperea tratamentului pacienţilor, a afirmat dr. Silvia Asandi, director general al fundaţiei. Aceasta a evidenţiat că singura soluţie care poate feri România de un al doilea val epidemic cu infecţia HIV este investiţia în programe de prevenire.

Această situaţie nu trebuie să diminueze eforturile de prevenire şi control al infecţiei cu HIV/SIDA la nivel naţional, ci dimpotrivă să le intensifice, a spus Silvia Asandi.

Fundaţia RAA susţine adoptarea unei legislaţii care să permită sub-contractarea de către Ministerul Sănătăţii a organizaţiilor neguvernamentale cu expertiză în prevenirea infecţiei cu HIV în rândul grupurilor vulnerabile şi în acordarea de servicii sociale persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, a apreciat directorul general al fundaţiei.

La rândul său, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a spus că acest program de finanţare din partea Fondului Global a susţinut foarte mult pe cei care care aveau nevoie din România, mai ales pe componentele de prevenţie şi integrare socio-profesională. El a anunţat că MS are în pregătire strategia până în anul 2016, însă a făcut referire la faptul că ar trebui ca achiziţiile pentru medicamente pentru HIV/SIDA să se facă la nivel naţional şi să nu mai fie lăsat fiecare spital să-şi facă propria achiziţie, ceea ce duce la diferenţe mari de preţuri între judeţe. Licitaţia naţională la preţ unic ar duce la eliminarea acestor diferenţe. Tratamentul pe o lună a unui pacient cu HIV/SIDA este de 500 de euro, corespunzând cu un cost mediu.
În ceea ce priveşte situaţia în prezent a infecţiei, prof.dr. Adrian Streinu Cercel a accentuat că acum pericolul este de transmitere verticală de la mamă la făt şi în acest sens se impune testarea pentru a evita această transmitere.

La rândul său, chestorul Ioan Băla, director general la Administraţia Penitenciarelor, a făcut referire la grupul de risc al deţinuţilor, apreciind importanţa în acest sens a programului. Ioan Băla a menţionat că în penitenciare cei mai mulţi seropozitivi sunt tineri cu vârste cuprinse între 25-26 de ani. El a arătat că, în conformitate cu statisticile internaţionale, procentul persoanelor seropozitive din penitenciare este adesea mai mare decât cel din comunitate.

Ultimul grant pentru programul tip HIV/SIDA acordat României de Fondul Global a fost gestionat de Fundaţia RAA în perioada 1 iulie 2007-30 iunie 2010. Programul în valoare de 8,7 milioane euro a implicat 27 de organizaţii neguvernamentale şi instituţii publice care au implementat 85 de proiecte naţionale sau regionale ce au avut ca principale obiective menţinerea unei incidenţe scăzute a infecţiei cu HIV şi servicii de suport pentru integrarea socială şi profesională a tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Prin intermediul acestui program peste 100.000 de persoane din grupuri vulnerabile au beneficiat gratuit de programe de prevenire, fiind vorba de utilizatorii cu droguri injectabile, persoane care practică sexul comercial, comunitatea gay, persoane fără adăpost, membri ai comunităţii rome. Totodată, peste 17.700 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile au beneficiat de consiliere şi testare HIV gratuită, iar 525 de tineri seropozitivi au absolvit cursuri de pregătire vocaţională/ profesională.

De asemenea, în cadrul programului au fost realizate în premieră în România studii de supraveghere serologică şi comportamentală a grupurilor vulnerabile la infecţia HIV, a subliniat Silvia Asandi. Ea a explicat că scopul cercetărilor serologice si comportamentale este de a urmări evoluţia în timp a comportamentelor şi a prevalenţei infecţiilor în cadrul unui grup, pentru a face predicţii asupra modului în care o epidemie evoluează. În acest sens în perioada 2008-2009 a fost colectată prima serie de date comportamentale şi prevalenţa infecţiei cu HIV, virsul Hepatitei B şi virusul Hepatitei C, în rândul grupurilor vulnerabile. În 2010 a fost colectată a doua serie de date serologice şi comportamentale privind deţinuţii, femeile care practică sexul comercial şi consumatorii de droguri injectabile din Bucureşti.

Tot în acest an, Fundaţia RAA a coordonat primul studiu de estimare a numărului de bărbaţi din Bucureşti care au relaţii sexuale cu alţi bărbaţi. Rapoartele acestor studii sunt în pregătire şi vor fi lansate în prima parte în 2011.
Sursa: Agerpres, 26-11-2010, Vizualizari 254
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.