Aportul alimentar de calciu la cină versus la micul dejun și riscul de boli cardiovasculare

©

Autor:

Aportul alimentar de calciu la cină versus la micul dejun și riscul de boli cardiovasculare
Calciul este un element dietetic crucial care reglează funcții corporale importante, inclusiv contractarea musculară, transmisia nervoasă și producția de hormoni, fiind cunoscut pentru rolul său în prevenirea și gestionarea bolilor cardiovasculare. Ritmurile circadiene, influențate de dieta zilnică, pot afecta expresia genelor biologice ale ceasului, ceea ce face ca momentul consumului de calciu să poată avea un impact asupra riscului de boli cardiovasculare.
Un studiu recent publicat în BMC Public Health a investigat dacă cantitatea de calciu consumată la micul dejun și cină este asociată cu bolile cardiovasculare (BCV) în populația generală. Cercetarea a inclus 36.164 de persoane din Statele Unite, folosind datele din sondajele naționale de sănătate și nutriție din 2013-2018.

Studiul a stratificat participanții în cinci grupuri în funcție de aportul de calciu la cină și micul dejun și a explorat legătura dintre proporția consumului de calciu la aceste mese și prevalența bolilor cardiovasculare. Analizele au ajustat pentru factori de confuzie precum vârsta, sexul, stilul de viață și comorbiditățile.

Rezultatele arată că înlocuirea a 5% din consumul de calciu de la cină cu calciu la micul dejun reduce riscul de BCV cu 6%. Mai mult, modelul consumului de calciu influențează riscul de BCV, indicând că distribuirea echilibrată a calciului între mese este benefică.

Studiul sugerează că funcțiile cardiovasculare reglate de ceasul circadian, inclusiv absorbția și metabolismul calciului, sunt esențiale pentru menținerea sănătății vasculare și cardiacă. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida aceste descoperiri în diferite populații și contexte culturale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-04-2024 | creare: 24-04-2024 | Vizite: 118
Bibliografie
The relationship between calcium consumption at various times of the day and cardiovascular disease, link: https://www.news-medical.net/news/20240423/Replacing-dinner-calcium-with-breakfast-intake-could-reduce-heart-disease-risk-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ar putea exista o asociere între calciu și colesterol
  • Nivelul scăzut de calciu din sânge ar putea crește riscul de stop cardiac
  • Căderea glicemiei sau cădere de calciu?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum