Ar putea exista o asociere între calciu și colesterol

©

Autor:

Ar putea exista o asociere între calciu și colesterol
Calciul este esențial pentru oase și dinți puternici, dar cercetările recente arată că acesta joacă un rol esențial și în reglarea colesterolului.

Cercetătorii din cadrul Universității din Alberta și Universității McGill au descoperit o legătură directă între calciu și colesterol, ceea ce ar putea favoriza găsirea unor noi metode de tratare a hipercolesterolemiei.

Totul a pornit de la studierea rolului unei proteine ce leagă calciul. S-a observat o creștere ridicată a concentrației de colesterol sangvin în lipsa proteinei, pe cobai. Ulterior, s-a descoperit că legătura fiziologică dintre calciu și colesterol este prezentă și la viermi.

Este un mecanism în interiorul celulelor ce identifică posibila cantitate insuficientă de colesterol și pornește o serie de mecanisme pentru a crește concentrația. Deficitul de calciu poate da falsa impresie organismului că nivelul de colesterol e scăzut și începe să producă mai mult.

Hipercolesterolemia este un factor de risc cardiovascular. Găsirea asocierii actuale poate duce la dezvoltarea de noi tratamente pentru controlarea metabolismului colesterolului.

Urmează studierea factorului de legătură dintre calciu și colesterol și studii suplimentare în acest sens.

Sursa: Phys.org

Data actualizare: 30-07-2017 | creare: 30-07-2017 | Vizite: 3027
Bibliografie
Scientists uncover a hidden calcium cholesterol connection, link: https://phys.org/news/2017-07-scientists-uncover-hidden-calcium-cholesterol.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Colesterolul alimentar nu influențează riscul de infarct miocardic
  • Privarea de somn ar putea duce la scăderea colesterolului bun
  • Statinele ar putea reduce mortalitatea prin cancer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum