O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei

©

Autor: Redacția ROmedic

O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
Oamenii de știință din cadrul Universității Cambridge (Anglia) și a Universității din Edinburgh (Scoția) au ajuns în urma unui studiu la concluzia că un agent radioactiv ar putea aduce noi perspective în tehnicile de depistare a aterosclerozei.

Ateroscleroza este caracterizată prin întărirea arterelor din cauza depunerilor de calciu și poate duce la îngreunarea fluxului sangvin, privarea de oxigen și ulterior la atac de cord și accident vascular cerebral (AVC). În plus, desprinderea acestor depuneri instabile de calciu poate bloca circulația la nivel cerebral sau cardiac, cauzând de asemenea atacul de cord sau AVC-ul. Depistarea precoce a acestor depuneri crește șansele de tratare a afecțiunii.

Studiul a fost publicat în Nature Communications iar agentul radioactiv utilizat a fost dezvoltat încă din 1960 și a ajutat la îmbunătățirea tehnicilor de detectare a cancerului osos. În studiul curent acest agent a ajutat la depistarea depozitelor de calciu de la nivelul arterelor, fiind singura metodă neinvazivă ce a permis acest lucru.

Agentul radioactiv (18F-NaF) a fost alcătuit din florura de sodiu și un trasor radioactiv, și a fost injectat pacienților. Ulterior, traiectoria trasorului în interiorul corpului a fost urmărită prin intermediul tehnicilor imagistice (tomografia cu emisie de pozitroni și tomputer tomografia).

Florura de sodiu este un ingredient întâlnit de obicei în compoziția pastelor de dinți, ce se leagă de moleculele de calciu. În același mod acționează și la nivelul arterelor, legându-se de zonele calcificate instabile, făcând posibilă depistarea lor.

După depistarea depozitelor de calciu periculoase pentru organism, urmează înlăturarea lor prin tehnici chirurgicale.

Noua tehnică ar putea revoluționa tratamentul aterosclerozei, crescând șansele de vindecare și supraviețuire. Un alt beneficiu ar fi dezvoltarea și testarea de noi medicamente pentru prevenirea dezvoltării afecțiunii.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 27-07-2019 | creare: 14-07-2015 | Vizite: 4282
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Abuzul sexual în copilărie a fost legat de apariția aterosclerozei la vârsta adultă la femei
  • Vinul are efect protector cardiovascular numai în cazul persoanelor care fac exerciții fizice
  • Ecografia Doppler identifică riscul de atac vascular la pacienții asimptomatici
  •