Aportul ridicat de zahăr în sarcină - asociat cu apariția alergiilor la copil

©

Autor:

Aportul ridicat de zahăr în sarcină - asociat cu apariția alergiilor la copil
Un consum ridicat de zahăr pe perioada sarcinii poate crește riscul apariției alergiilor și a astmului alergic la copil. Aceasta este concluzia unui studiu condus de Queen Mary University of London (QMUL), ce a implicat aproape 9.000 de perechi mamă-copil.

Cercetările anterioare au găsit asocieri între consumul ridicat de zahăr și apariția astmului la copil, însă legătura între consumul matern și alergiile la copil a fost puțin studiată. Echipa care a condus studiul a inclus cercetători de la University of Bristol și a folosit datele unui studiu-cohortă: Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), numit și „Children of the 90s”. Mamele din studiu erau însărcinate la începutul anilor 1990, iar copiii au fost urmăriți de atunci și până în prezent.

Studiul de față a fost publicat în revista European Respiratory Journal și a analizat asocierile între aportul de zahăr al mamei însărcinate și apariția alergiilor (test cutanat pozitiv la alergenii obișnuiți: acarieni, păr de pisică, iarbă) și a astmului la vârsta de șapte ani a copilului.

În timp ce legătura între aportul de zahăr în sarcină și astmul la copil a fost slabă, au existat asocieri puternice cu alergiile și astmul alergic. Copiii mamelor cu cel mai ridicat aport de zahăr au avut un risc de alergii cu 38% mai mare și un risc de astm alergic cu 110% mai mare față de copiii mamelor cu aportul cel mai scăzut de zahăr. Nu s-a găsit nicio asociere cu eczemele și febra de fân.

„Următorul pas este să vedem daca obținem aceleași rezultate cercetând alt grup de mame și copii. Dacă descoperirile se vor confirma, vom organiza un test clinic în care să încercâm prevenirea apariției alergiilor la copii prin limitarea consumului de zahăr al mamei în timpul sarcinii. Între timp, recomandăm femeilor însărcinate să evite consumul excesiv de zahăr”, a afirmat Prof. Seif Shaheen de la QMUL.

Cercetătorii sunt de părere că asocierea este cauzată de fructoza ce produce un răspuns imun care la rândul său duce la inflamație alergică în plămânii fetusului.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 17-01-2020 | creare: 06-07-2017 | Vizite: 1384
Bibliografie
Sugar intake during pregnancy is associated with allergy and allergic asthma in children, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-sugar-intake-pregnancy-allergy-allergic.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • MIT: Mierea este mai sănătoasă decât zahărul
  • Se recomandă maximum 25 g de zahăr adăugat în dieta copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum