Toleranța maternă la insulină influențează adipozitatea fătului, însă nu și greutatea sa

©

Autor:

Toleranța maternă la insulină influențează adipozitatea fătului, însă nu și greutatea sa
Un studiu publicat în Jurnalului American de Obstetrică și Ginecologie, care a explorat asocierea dintre rezistența maternă la insulină în diferite stadii ale sarcinii cu grăsimea fetală, indică faptul că sensibilitatea maternă la glucoză are o influență semnificativă asupra adipozității fătului, în special în perioada de gestație mijlocie și târzie. Rezultatele au fost aceleași chiar și după ce au fost luați în calcul factori precum diabetul zaharat gestațional, indicele de masă matern, rasa sau etnia participantelor.
Pentru a explora asocierea dintre rezistența maternă la insulină și depunerile de grăsime fetală, cercetătorii au efectuat un studiu longitudinal la care au participat 137 de femei cu sarcini normale, fără complicații. Cercetătorii au utilizat ultrasonografia fetală și probe de sânge pentru a investiga asocierea dintre rezistența la insulină maternă și adipozitatea fetală. Recoltările sanguine au fost realizate în trei momente diferite ale sarcinii: la 12, 20 și respectiv 30 de săptămâni. Pentru estimarea greutății fătului, cercetătorii au utilizat ecografia fetală bidimensională, efectuată în decurs de patru zile de la recoltările sanguine materne.

Rezultatele au indicat o corelare pozitivă între nivelurile rezistenței materne la insulină, măsurată folosind modelul homeostaziei (HOMA-IR) și adipozitatea fetală estimată, dar nu și cu greutatea fetală estimată. Valorile HOMA-IR au fost, de asemenea, asociate cu rasa și etnia, mamele hispanice având valori HOMA-IR mai mari decât cele non-hispanice.

Rezultatele studiului indică faptul că rezistența la insulină măsurată în timpul sarcinii ar putea reprezenta un biomarker stabil și eficient al riscului de adipozitate fetală, oferind posibilitatea de a interveni înainte de apariția depunerilor de grăsime fetală, care sunt în general observate doar într-un interval scurt de timp, între 14-16 săptămâni de sarcină.

sursa: News Medical
foto: vovidzha / Shutterstock.com

Data actualizare: 31-10-2022 | creare: 31-10-2022 | Vizite: 281
Bibliografie
Maternal insulin tolerance during pregnancy influence child adiposity, https://www.news-medical.net/news/20221027/Does-maternal-insulin-tolerance-during-pregnancy-influence-child-adiposity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este primul: rezistența la insulină sau nivelurile ridicate de insulină?
  • Un singur subtip de celule adipoase poate influența sensibilitatea la insulină
  • Timpul petrecut în picioare poate influența funcția normală a insulinei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum