Cum poate afecta memoria consumul de alimente ultraprocesate

©

Autor:

Cum poate afecta memoria consumul de alimente ultraprocesate

O dietă de 4 săptămâni bazată pe alimente ultraprocesate a condus la un răspuns inflamator puternic la nivelul creierului șoarecilor. Studiul a descoperit că inflamația a fost însoțită de comportamente ce sugerează pierderi de memorie.
Cercetătorii au descoperit că o suplimentare a acestei diete cu acidul gras docosahexaenoic (DHA) a împiedicat apariția tulburărilor de memorie și a redus aproape complet efectele proinflamatorii la șoarecii în vârstă.


Alimentele folosite în studiu au mimat produsele comercializate în marile magazine, precum cipsurile, pizza congelată sau carnea cu conservanți.


Mâncarea ultraprocesată este asociată cu obezitea și diabetul de tip 2, recomandarea fiind ca persoanele în vârstă să evite pe cât posibil acest tip de alimente și să adauge produse bogate în DHA, precum somonul.


Un aspect îngrijorător este acela că efectele dăunătoare ale mâncării ultraprocesate au devenit vizibile într-o perioadă scurtă, de doar 4 săptămâni. La persoanele în vârstă declinul cognitiv rapid are o probabilitate mai mare de a progresa către afecțiuni neurodegenerative, precum boala Alzheimer. Creșterea consumului de DHA ar putea încetini această progresie.


Studiul a distribuit șoareci în vârstă de 3 luni și de 24 de luni în grupuri care au primit mâncare obișnuită, mâncare ultraprocesată sau mâncare ultraprocesată suplimentată cu DHA.


Cea mai mare activare a genelor asociate cu un răspuns inflamator intens s-a observat la șoarecii în vârstă care au consumat produse ultraprocesate. De asemenea, animalele din acest grup au uitat că au petrecut timp într-un spațiu necunoscut după câteva zile, ceea ce sugerează o tulburare la nivelul hipocampului. Șoarecii nu au prezentat nici comportamentul firesc de teamă ca răspuns la un pericol, un semn de afectare a amigdalei. Astfel, indiciile care ar putea prezice o situație periculoasă nu mai pot fi percepute și în final se pot lua decizii greșite.


De asemenea, consumul de mâncare ultraprocesată a condus la o creștere semnificativă în greutate la ambele grupuri de vârstă, în special la șoarecii mai bătrâni.


Recomandarea cercetătorilor este ca persoanele să nu consume în exces alimente ultraprocesate, chiar dacă se adaugă DHA în dietă. Cel mai benefic este ca dieta să fie regândită în totalitate, cu eliminarea treptată a produselor înalt procesate ce conțin cantități mici de fibre și mulți carbohidrați rafinați.

sursa: Science Daily
foto: Shutterstock.com


Data actualizare: 18-10-2021 | creare: 18-10-2021 | Vizite: 293
Bibliografie
How highly processed foods harm memory in the aging brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211014172753.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbii non-bacterieni din intestinele umane influențează metabolismul alimentelor procesate
  • Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul
  • Consumul de alimente procesate în timpul nopții este asociat cu un risc mai mare de deces pentru persoanele cu diabet zaharat
  •