Avortul medicamentos cu Mifepriston si Misoprostol

©

Autor:

Avortul medicamentos cu Mifepriston si Misoprostol

Avortul medicamentos cu Mifepriston si Misoprostol este o metoda in doi pasi:


1. Primul pas este administrarea de Mifepriston

Se administreaza tablete orale, sub supravegherea medicului. Mifepriston determina separerea placentei de endometru, inmoaie cervixul si creste contractiile uterine pentru a permite continutului uterin sa fie expulzat.

Mifepriston este un steroid sintetic, care blocheaza progesteronul, hormonul care intretine sarcina. Este folosit si drept contraceptiv de urgenta.

2. Al doilea pas este administrarea tabletelor de Misoprostol

Se administreaza oral sau prin inserare vaginala, de obicei in 48 de ore de la Mifepriston. In functie de doza, administrarea se poate face la 6 ore dupa Mifepriston.
Misoprostolul este o prostaglandina E1 sintetica care induce contractii uterine si este folosita interapia ulcerelor post-AINS.

Misoprostolul determina contractii uterine. In aceasta perioada este indicata monotorizarea medicala atenta, in cazul in care apar efectele secundare si necesita interventie de specialitate.

Supravegherea este necesara in primele 6 ore de la administrare, sarcina putandu-se incheia acasa sau la spital.

Avortul medicamentos necesita doua vizite la medic: in prima se administreaza primul medicament, al doilea fiind luat acasa, iar la a doua vizita, la doua saptamani, este verificata intreruperea sarcinii si daca nu au aparut complicatii.

Daca metoda nu a avut succes, se practica avortul chirurgical, pentru a completa procedeul, deoarece misoprostolul determina anormalitati fetale.

Pana la 7 saptamani, aceasta combinatie medicamentoasa este eficienta in proportie de 92%, iar pe masura ce varsta sarcinii avanseaza, pana la 9 saptamani, eficacitatea descreste.

In primele 4 ore de la administrarea misoprostolului, majoritatea femeilor prezinta sangerari vaginale si crampe, iar sarcina se opreste din evolutie. Cele mai multe sarcini se sfarsesc in primele 24 de ore dupa doza de misoprostol. Daca acest lucru nu s-a intamplat, se administreaza a doua doza de misoprostol.

Unele studii au aratat ca administrarea intravaginala a misoprostolului actioneaza mai rapid si cu mai putine efecte secundare decat cea bucala. Dar majoritatea medicilor prefera calea bucala, datorita rapoartelor recente ale unei infectii fetale rare, care afecteaza putine femei la a doua sarcina, dupa ce au folosit calea intravaginala.

 

Care sunt efectele secundare ale metodei

Aceasta metoda de avort determina simptome asemanatoare cu ale unui avort spontan (crampe abdominale si sangerari vaginale), pe masura ce tesuturile fetale si sangele sunt eliminate din uter.

Simptomele pot include:

 

Efectele secundare pot fi mai severe daca femeia este la prima sarcina.

 

Mai putin de 1% dintre femei pot prezenta urmatoarele efecte secundare severe dupa avort:

 • sangerari severe: cheaguri de sange mai mari de o minge de tenis, cu o durata de doua ore; sangerare peste 12 ore continua
 • semne de infectie generala - septicemie: durere de cap, crampe musculare, ameteli, stare generala de rau; infectia poate evolua si fara febra.
 • durere severa abdominala, care nu se remite la repaus la pat, analgezice sau caldura locala
 • bufeuri sau febra peste 40°C peste 4 ore
 • varsaturi peste 4-6 ore
 • balonare rapida abdominala sau ritm rapid cardiac
 • scurgeri vaginale care cresc cantitativ sau emana un miros urat
 • durere, tumefiere sau roseata zonei genitale
 • lipsa menstruatiei la 6 saptamani de la procedura
 • semne sau simptome ale unei depresii.

Contraindicatii ale Mifepristonului

Mifepristonul nu ar trebui administrat femeilor care prezinta una din urmatoarele conditii medicale:

 • sarcina ectopica, masa tumorala ovariana, dispozitiv de contraceptie intrauterin
 • terapie prelungita corticosteroidica, insuficienta adrenala, anemie severa, alterari ale coagularii sau terapie anticoagulanta, astm sever, afectiuni hepatice sau renale
 • afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala necontrolata medicamentos, afectiuni respiratorii
 • alergie la misoprostol, boli de piele mostenite.

Este importanta evitarea consumului de alcool si aspirina in timpul perioadei de administrare de mifepriston si misoproston.

Evitarea contactului sexual pentru cel putin o saptamana dupa avort.

Menstruatia urmatoare poate sa apara in timp de 6 saptamani dupa procedura; este necesara prezentarea la medic daca aceasta intarzie.


Data actualizare: 22-05-2014 | creare: 28-02-2009 | Vizite: 229092
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Avortul medicamentos prin reducerea selectiva
 • Avortul medicamentos acasă - ce trebuie să știi
 • Administrarea fără restricții a pilulei pentru avort Mifepriston, sigură și eficientă
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum