Balonări supărătoare? Lista alimentelor indicate și contraindicate

©

Autor:

Balonări supărătoare? Lista alimentelor indicate și contraindicate

Balonarea este o problemă des întâlnită ea afectând 16-30% din populație în mod regulat. Există o legătură directă între alimentele consumate și balonare. De aceea, este important să știi ce alimente pot cauza balonare, pentru a le putea evita, ce alimente poți consuma în loc precum și cel alimente ajută la calmarea balonării. (1, 2, 3)

Alimente contraindicate în balonare

Există mai multe alimente care pot cauza balonare. Printre ele se află fasolea, broccoli, ceapa și altele. Despre toate acestea poți citi mai jos.

Fasolea

Fasolea conține cantități importante de proteine, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale. Cu toate acestea, multe tipuri de fasole conțin o grupă de zaharuri numite alfa-galactozide care face parte de pe lista FODMAP (mono, bi, oligo-zaharide fermentabile și polioli). (4)

Această categorie de carbohidrați nu este digerată în totalitate și fermentează sub acțiunea bacteriilor din colon. Drept urmare, apar balonarea și gazele intestinale. (5, 6, 7)

Menținerea fasolii în apă timp de 10-12 ore poate ajuta la reducerea nivelului de alfa-galactozide. De asemenea, ajută să schimbi apa la fasole la 1-2 ore. (8)

Lintea

Lintea este o legumă din familia fasolei. Conține carbohidrați sănătoși, proteine, fibre, fier, cupru și mangan. Datorită conținutului ridicat de fibre poate cauza balonare în cazul persoanelor sensibile. (9)

Mai mult, lintea conține zaharuri din categoria FODMAP (mono, bi, oligo-zaharide fermentabile și polioli). Aceștia, la rândul lor, produc gaze intestinale și balonare.

În general, lintea deschisă la culoare are un conținut mai mic de fibre decât cea închisă la culoare, deci cauzează mai rar balonare. În acest context, este de preferat să alegi linte roșie decât linte verde.

Grâul

Grâul este ingredientul de bază în pâine, paste, biscuiți, gogoși și alte produse. La consumul unor produse care conțin grâu persoanele cu sensibilitate la gluten sau cu boala celiacă se pot confrunta cu balonare, diaree, gaze intestinale și dureri stomacale. Cea mai bună modalitate de a evita astfel de simptome este evitarea acestor alimente. (10, 11)

Ca alternativă poți consuma ovăz, quinoa și hrișcă iar pentru rețete poți înlocui făina clasică cu varianta din migdale sau cocos.

Broccoli

Legumele crucifere printre care broccoli, varză, conopidă și varză de Bruxelles pot cauza balonare.

Deți au un conținut nutritiv bogat (fibre, vitamina C, vitamina K, fier și potasiu) au și zaharuri care pot duce la balonare. (7)

Gătirea legumelor la aburi, deci evitarea consumului natural poate ajuta la reducerea riscului de balonare.

De asemenea ca o alternativă la crucifere poți consuma spanac, castraveți, salată verde sau cartofi dulci.

Ceapa

Ceapa este una dintre cele mai folosite legume din bucătăria românească potrivită pentru fiert, copt, prăjit, consumată în stare naturală în salate etc.

Deși este consumată în cantități relativ mici, ceapa conține cantități mari de fructani. Aceștia sunt fibre solubile care pot cauza balonare. (12, 13)

De asemenea, unele persoane sunt sensibile sau au intoleranță la alte substanțe prezente în ceapă, mai ales dacă este consumată în stare naturală. Prin gătire efectele pot fi diminuate. (14)

Orzul

Orzul este una dintre cele mai folosite cereale. Este nutritiv, are fibre, mangan, seleniu și molibden. Din cauza conținutului ridicat de fibre poate cauza balonare mai ales în cazul persoanelor care consumă rar alimente cu fibre (fructe, legume, cereale integrale). (15, 16)

Mai mult, orzul conține gluten care poate cauza probleme digestive pentru persoanele cu intoleranță la gluten.

Orzul rafinat poate fi mai bine tolerat la fel și alte cereale precum orezul brun, quinoa sau hrișca. (17)

Secara

Secara conține mangan, fosfor, cupru, complexul de vitamine B și cantități importante de fibre. Deși aceste fibre înlesnesc digestia pot cauza și balonare. (18)

De asemenea, secara conține și gluten care poate pune probleme persoanelor cu sensibilitate sau intoleranță.

Ca alternativă sunt de preferat pseudocerealele precum hrișca, quinoa sau ovăzul.

Lactate

Lactatele conțin multe substanțe nutritive printre care proteine, calciu, fosfor și vitamina B12. Ai la dispoziție lapte, brânză, unt, smântână și iaurt.

În ciuda disponibilității mari a produselor lactate, aproximativ 75% dintre oameni nu pot digera lactoza, unul dintre zaharurile din lapte și suferă de intoleranță la lactoză. (19, 20)

Frecvent, persoanele cu intoleranță la lactoză pot consuma brânză maturată sau iaurt. (21)

Alte alternative includ laptele fără lactoză precum și băuturile vegetale din cocos, migdale, soia sau orez.

Mărul

Merele sunt printre cele mai consumate fructe din lume. Conțin fibre, vitamina C și antioxidanți iar consumul regulat este benefic pentru sănătate.

Aceste fructe, însă, pot cauza și balonare sau alte probleme digestive pentru unele persoane. (22, 23)

Pentru aceste efecte sunt responsabile fructoza și conținutul ridicat de fibre. Acestea fermentează în intestin și duc la balonare și gaze intestinale. (24)

Prin prepararea termică, merele pot fi digerate mai ușor. Le poți prepara sub formă de compot sau pentru a aroma prăjituri sau plăcinte.

Ca alternativă la mere poți consuma banane, mandarine, afine, grepfrut, portocale sau căpșune.

Usturoiul

Usturoiul este un alt aliment preferat de multă lume. Poate fi consumat ca atare sau pentru a aroma unele preparate. Similar cepei, usturoiul conține fructan și poate cauza balonare. (25, 26)

Alternative cu un gust asemănător nu există însă poți adăuga mirodenii la preparatele tale.

Alimente indicate în balonare

Pe lângă alimentele recomandate ca alternative menționate mai sus, există și o serie de alimente care ajută la ameliorarea balonării. Mai jos sunt alimentele indicate în acest sens.

Avocado

Avocado este un aliment care conține mulți nutrienți de la acid folic la vitamina C și vitamina K. (27)

De asemenea, conține potasiu, un mineral necesar în reglarea fluidelor din corp și a sodiului, ajutând astfel la prevenirea retenției de apă și a balonării. (28)

În plus, conține fibre care se digeră greu și previn constipația și balonarea. (29)

Castravete

Castravetele este compus în proporție de 95% din apă, fiind util în calmarea balonării. (30, 31)

Consumul regulat de alimente care conțin multă apă ajută la menținerea hidratării și acoperă necesarul zilnic de fluide. Acest lucru poate preveni retenția de apă și balonarea pe fond de deshidratare. (32, 33)

Ceai verde

Ceaiul verde te hidratează și previne retenția de apă. De asemenea, conține cafeină, o substanță care stimulează funcțiile tractului digestiv. (34)

Acest lucru, la rândul său, contribuie la reducerea balonării.

Țelina

Similar castraveților, țelina are un conținut ridicat de apă, de peste 90%. În plus, țelina conține manitol, un zahăr cu efect laxativ care previne și retenția de apă. (35, 36)

Mai mult, rădăcina de țelină are efect diuretic. Cu alte cuvinte, stimulează micțiunea și eliminarea excesului de apă și sodiu din organism. Astfel, se previne balonarea. (37)

Ghimbir

Ghimbirul este folosit tradițional pentru calmarea stărilor de greață. De asemenea, ghimbirul stimulează golirea stomacului și previne balonarea. (38, 39)

Cel mai adesea se consumă sub formă de ceai. O cană de ceai atunci când te simți balonat poate ajuta la calmare.

Banane

Bananele sunt consumate mai ales pentru aroma specifică. Acest fruct atât de popular conține fibre, vitamine și minerale. (40)

În balonare este de interes conținutul de potasiu. Datorită acestei substanțe nutritive, bananele contribuie la echilibrarea lichidelor din organism și previn balonarea. (41)

Ananas

Ananasul este un alt fruct ce poate fi folosit pentru a ameliora balonarea. Conține vitamina C, mangan, complexul de vitamina B și bromelaină. (42)

Această enzimă ajută la calmarea problemelor digestive iar studiile arată că reduce inflamația; acest lucru contribuie la calmarea balonării. (43, 44)

Kiwi

Kiwi reduce balonarea datorită actinidinei, o enzimă care stimulează digestia și golirea stomacului, potrivit unor studii realizate pe animale. (45, 46)

Balonarea este o problemă supărătoare care trece de la sine, de cele mai multe ori. Însă dacă te confrunți regulat cu balonarea în special după ce consumi fructe, legume sau lactate poți merge la medic pentru un consult deoarece există riscul unei sensibilități sau intoleranțe.


Data actualizare: 25-10-2021 | creare: 25-10-2021 | Vizite: 536
Bibliografie
1. Bloating and functional gastro-intestinal disorders: where are we and where are we going, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25339827/
2. Review article: abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders--epidemiology and exploration of possible mechanisms, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17931344/
3. Abdominal bloating, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16143143/
4. Legumes and soybeans: overview of their nutritional profiles and health effects, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10479216/
5. Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols: role in irritable bowel syndrome, link: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1586/17474124.2014.917956
6. Role of Dietary Fiber and Short-Chain Fatty Acids in the Colon, link: https://www.eurekaselect.com/63707/article
7. Manipulation of dietary short chain carbohydrates alters the pattern of gas production and genesis of symptoms in irritable bowel syndrome, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20659225/
8. Carbohydrate fractions of legumes: uses in human nutrition and potential for health, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12498630/
9. Polyphenol-Rich Lentils and Their Health Promoting Effects, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713359/
10. Coeliac disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19394538/
11. Diagnosis and classification of celiac disease and gluten sensitivity, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24440147/
12. Presence of inulin and oligofructose in the diets of Americans, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10395608/
13. Study of total fructan and fructooligosaccharide content in different onion tissues, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1097-0010%2820010115%2981%3A2%3C177%3A%3AAID-JSFA796%3E3.0.CO%3B2-9
14. Garlic and onion sensitization among Saudi patients screened for food allergy: a hospital based study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250308/
15. What are the health benefits of barley?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/295268
16. Addressing the Role of Food in Irritable Bowel Syndrome Symptom Management, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944381/
17. Gluten Reduction Strategies for Wheat and Barley, link: https://www.researchgate.net/publication/328393578_Gluten_Reduction_Strategies_for_Wheat_and_Barley
18. Low-FODMAP vs regular rye bread in irritable bowel syndrome: Randomized SmartPill® study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5859228/
19. Improved lactose digestion and intolerance among African-American adolescent girls fed a dairy-rich diet, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10812376/
20. Lactose intolerance: from diagnosis to correct management, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24443063/
21. Probiotics--compensation for lactase insufficiency, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11157352/
22. Apple phytochemicals and their health benefits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/
23. A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health, link: https://academic.oup.com/advances/article/2/5/408/4557935
24. Apples 101: Benefits, Weight Loss Potential, Side Effects, and More, link: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/apples-benefits-weight-loss-potential-side-effects-and-more/
25. Fructans from aged garlic extract produce a delayed immunoadjuvant response to ovalbumin antigen in BALB/c mice, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21631395/
26. Identification and immunologic characterization of an allergen, alliin lyase, from garlic (Allium sativum), link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14713923/
27. Avocado, link: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102652/nutrients
28. Potassium Intake, Bioavailability, Hypertension, and Glucose Control, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963920/
29. Dietary fibre intakes and reduction in functional constipation rates among Canadian adults: a cost-of-illness analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4677277/
30. Cucumber, link: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103352/nutrients
31. Evaluating the potential benefits of cucumbers for improved health and skin care, link: https://www.researchgate.net/publication/309401006_Evaluating_the_potential_benefits_of_cucumbers_for_improved_health_and_skin_care
32. Urinary Analysis of Fluid Retention in the General Population: A Cross-Sectional Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5072703/
33. Water Intake, Water Balance, and the Elusive Daily Water Requirement, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315424/
34. Here’s why coffee makes you poop, link: https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2015/08/10/why-does-coffee-make-you-poop/
35. Celery, link: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103346/nutrients
36. Mannitol, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470392/
37. A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L), link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
38. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
39. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
40. Bananas, link: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173944/nutrients.
41. Fluid balance concepts in medicine: Principles and practice, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5760509/
42. Pineapple, link: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102688/nutrients
43. Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27602208/
44. Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review, link:. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
45. Dietary actinidin from kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward) increases gastric digestion and the gastric emptying rate of several dietary proteins in growing rats, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24431326/
46. The effect of green kiwifruit on gas transit and tolerance in healthy humans, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32431019/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • E normal să mă balonez atât de tare indiferent ce și cât mănânc?
 • De ce stomacul meu ramane plin atat de mult timp?
 • Balonare imediat după masă - cauze și tratament
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.