Noi perspective asupra rolului dietei și microbiomului în cancerul gastric
Autor: Airinei Camelia

Carcinomul gastric reprezintă a cincea cea mai frecventă formă de cancer și a treia cauză principală de mortalitate oncologică la nivel global. Cu peste 1 milion de cazuri diagnosticate anual, boala are o incidență în creștere, în special în rândul tinerilor din țările dezvoltate, reflectând o modificare a factorilor de risc asociați.
Majoritatea cancerelor gastrice sunt adenocarcinoame, clasificabile conform criteriilor Organizației Mondiale a Sănătății în patru subtipuri histologice. Infecția cu Helicobacter pylori este principalul factor de risc, dar contribuția altor elemente precum alimentația, inflamația cronică și microbiota este esențială în înțelegerea carcinogenezei.
Dieta ca factor de risc și modulator al microbiomului
Alimente conservate cu sare
Consumul excesiv de sare favorizează colonizarea H. pylori și accelerează instabilitatea genomică prin inducerea stresului oxidativ și activarea axei COX-2/PGE₂. Datele clinice și preclinice corelează aportul crescut de sare cu riscul de cancer gastric.
Carnea procesată și metodele de gătire
Heterociclicii aminați și hidrocarburile aromatice policiclice formați prin prăjire sau grătar induc mutații ADN și disfuncție mitocondrială. Efectele lor potențiale sinergice cu H. pylori rămân sub investigație.
Alcoolul
Etanolul este metabolizat gastric în acetaldehidă, un compus toxic care dăunează barierei mucoase și favorizează inflamația cronică. Acumularea de specii reactive de oxigen și modificările mitocondriale joacă roluri cheie în tumorigeneză.
Dieta bogată în grăsimi
Conduce la activarea căii STAT3, producție crescută de IL-17A și recrutarea celulelor mieloide imature. Se corelează cu inflamația, metaplazia intestinală și diseminarea peritoneală.
Microbimul gastric și carcinogeneza
Disbioza gastrică este frecventă în cancerul gastric, incluzând expansiunea speciilor patobionte (precum Streptococcus anginosus sau Fusobacterium nucleatum) și depleția unor bacterii protectoare. Unele tulpini orale se stabilesc gastric și induc semnalizare oncogenică prin interacțiuni directe cu epiteliul gastric.
Rolul H. pylori și interacțiunea cu microbimul
H. pylori domină ecosistemul gastric în infecții active și reduce diversitatea microbiană. Deși infecția poate favoriza disbioza, eradicarea H. pylori duce la reechilibrarea microbiomului și oferă protecție împotriva progresiei către atrofie și carcinom.
Metaboliți microbieni în carcinogeneză
Metaboliții microbieni interacționează cu celulele gazdei prin multiple mecanisme:
- Acizii biliari secundari: activează calea NF-κB/STAT3 și induc mutații ADN
- Acetaldehida: formează aducte mutagene și afectează funcția mitocondrială
- Putrescina și metilglioxalul: influențează epigenetica și stresul oxidativ
- Butiratul: reglează imunitatea antitumorală și suprimă PD-L1/IL-10
Modularea imunității prin microbiotă și metaboliți
Bacteriile benefice precum Faecalibacterium și Bifidobacterium sunt corelate cu imunitate antitumorală eficientă. Butiratul, derivat microbian, susține activarea limfocitelor T CD8+ și a terapiei CAR-T. În contrast, S. anginosus favorizează evaziunea imună prin consum de arginină și suprimarea infiltrării celulelor citotoxice.
Interacțiuni dietă–microbiom
Dieta influențează profund compoziția microbiotei gastrice:
- Dietele bogate în grăsimi: reduc Akkermansia muciniphila și Bifidobacterium, cresc Lactobacillus și leptina
- Consumul ridicat de sare: favorizează H. pylori, reduce metaboliți benefici (SCFA)
- Fructele, legumele și nucile: activează căi antioxidante (HO-1/NRF2), suprimă inflamația
Intervenții dietetice preventive
Consumul de broccoli, nuci și alimente antioxidante reduce colonizarea H. pylori, suprimă axele inflamatorii și favorizează proteinele de apărare. Dieta echilibrată poate deveni parte a unei strategii profilactice împotriva carcinomului gastric.
Limitări și perspective viitoare
Heterogenitatea studiilor, lipsa de standardizare a metodelor și absența datelor despre viruși și fungi gastrici limitează înțelegerea actuală. Sunt necesare cercetări longitudinale și intervenții nutriționale personalizate care să țintească patobionții și să mențină homeostazia microbiană. Strategiile de nutriție de precizie și terapiile modulatoare ale microbiomului se conturează ca direcții viitoare în prevenția și tratamentul cancerului gastric.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O nouă descoperire dezvăluie o legătură crucială între colesterol și progresia cancerului de sân
- Cancerul colorectal, mai puțin frecvent la persoanele care consumă alimente bogate în flavanone și antociadinine
- Creșterea incidenței cancerului la persoanele tinere semnalează necesitatea urgentă de strategii timpurii de prevenție
- Terapia cancerului pulmonar ar putea afecta sănătatea inimii
- Cancerul la stomac, ficatul in metastaza
- Cancer la stomac faza avansata, cu metastaze la ficat
- Cancer la stomac care s-a extins pana la ficat
- Cancer la stomac cu metastaza la plamani
- Neoplasm gastric, multiple metastaze la ficat
- Cancer la stomac - infromatii
- Cancer Gastric
- Cancer la stomac unde ficatul si pancreasul a fost atacat
- Cancer gastric