Bebelușii și călătoria cu avionul

©

Autor:

Bebelușii și călătoria cu avionul

Călătoriile alături de bebeluși pot fi o provocare în sine. Însă vacanțele alături de cei mici pot reprezenta o ocazie de relaxare, cu condiția să planifici din timp detaliile legate de drum, cazare și tipurile de distracții pentru cel mic.

Mai mult, din totalul de aproximativ 1,08 miliarde de călători în anul 2013, 10% erau copii, așa că prezența celor mici în avion nu mai este de mult timp o surpriză pentru ceilalți călători. (1)

De la ce vârstă se poate călători cu un bebeluș cu avionul?

Deși teoretic, călătoriile cu bebeluși sunt în regulă imediat după ieșirea din maternitate (cu condiția să nu sufere de nicio boală), pediatrii recomandă o perioadă de acomodare cu viața de acasă înainte de a căuta cele mai bune oferte pentru biletele de avion.

Pe de o parte, majoritatea companiilor aeriene nu permit accesul bebelușilor sub șapte săptămâni, pe de altă parte, doctorii recomandă călătoriile cu avionul după trei luni de la naștere. Principalul motiv, potrivit pediatrilor, este că sistemul imunitar al celui mic nu este încă dezvoltat în totalitate. (2, 3, 4)

De asemenea, dacă bebelușul suferă de vreo afecțiune cronică a inimii sau a plămânilor, o conversație despre siguranța zborului trebuie avută cu medicul pediatru.

Chiar și în lipsa unei boli, în funcție de destinație, bebelușul trebuie vaccinat dacă destinația vacanței este o zonă predispusă anumitor boli (de exemplu, vaccinul meningococic pentru zona subsahariană sau vaccinul encefalitic japonez pentru partea de est a Asiei). (5)

De ce ai nevoie pentru a călători alături de un bebeluș în avion?

Înainte de toate, pentru a putea călători alături de un bebeluș va fi nevoie de o serie de documente. Aici intră pașaportul (temporar) pentru copil, un act notarial pentru călătoriile fără ambii părinți (este nevoie de actele de identitate ale părinților și certificatul de naștere al celui mic), în funcție de compania aeriană aleasă, biletul de avion (atunci când este percepută o taxă, ea este mult mai mică decât biletul pentru adult), o listă cu numere de urgență (ambasada, dar și numărul unui medic pediatru) și o listă cu vaccinurile celui mic și, opțional, o asigurare de călătorie. (6, 7)

Dacă pentru un zbor intern care nu durează mai mult de o oră copilul poate fi ținut în brațe (un însoțitor de bord va avea centuri speciale pentru bebeluși), pentru un drum de peste 5 ore va fi nevoie de un loc (în funcție de compania aeriană, uneori este gratuit alteori este plătibil – de cele mai multe ori la zborurile low-cost) și de un scaun special (în general, sunt acceptate scaunele pentru mașină). (6, 7)

Scutecele sunt obligatorii, la fel și două ținute de schimb (o geană cu lucrurile bebelușului este permisă gratuit). Majoritatea aeronavelor au bazinet pentru ca schimbul piticului să se facă cât mai repede (trebuie anunțați de dinainte reprezentanții companiei). (6, 7)

Ce facilitați și servicii oferă companiile aeriene pentru familiile cu bebeluși

Indiferent dacă este vorba de o companie low-cost sau de linie, în prețul biletului celui mic (care variază între 5 și 70 euro în funcție de companie) intră, de obicei, un bagaj de cală de maximum 10 kg și un scaun special pentru copii care poate fi luat la bord. În cazul unui zbor de mai mult de 5 ore, majoritatea companiilor aeriene oferă o masă consistentă pentru cel mic (piure de fructe sau legume), însă pentru a beneficia de acest serviciu (gratuit) trebuie precizat la achiziționarea biletelor că familia vrea masă pentru copil. Aceste beneficii diferă de la o companie de zbor la alta, așa că este recomandat să intrați pe site-ul lor pentru a vedea care sunt costurile și care sunt beneficiile.

În plus, majoritatea companiilor permit păstrarea sticlelor cu lapte/suc pentru copii/apa în geanta specială cu hainele și scutecele copilului.

Unele companii oferă chiar și reduceri familiilor care călătoresc des – în general, companiile low-cost.

Ce pot face părinții pentru ca cel mic să stea liniștit pe durata zborului

Deși exisă copii mici care nu plâng în timpul zborului, mulți bebeluși își fac simțită prezența, mai ales la decolare sau la aterizare. De vină este diferența mare de presiune din aceste două momente. Soluția poate fi la îndemâna oricui. Alăptarea sau o suzetă sunt două posibile opțiuni. (8, 10)

În ceea ce privește strict timpul petrecut în avion, în funcție de distanțe, va fi nevoie de distracții pentru cel mic. Păturica sa de acasă și animalul de pluș preferat sunt doar două exemple pentru a face avionul, un spațiu necunoscut pentru bebeluș, să pară mai puțin înspăimântător. Hrana și sticluția cu apă (copilul plânge atunci când este deshidratat) trebuie să fie la îndemână, dar și cel puțin un rând de haine de schimb. (7, 9, 10)

Având în vedere că primele semne ale unei conștiințe apar, potrivit oamenilor de știință, după 12 luni de viață, nu este de mirare că pediatrii ne recomandă să le explicăm lucrurile noi celor mic, cum ar fi o călătorie de 10 ore cu avionul sau un mediu total nou la aterizare. (11, 12)

Alte recomandări

Există o mulțime de facilități oferite familiilor cu copii mici, de la locuri de îmbarcare prioritare (trebuie achitată o taxă), la transportarea celui mic cu căruțul până la avion (căruțul pliabil va putea fi ridicat la aterizare de la bagaje), prețul de transport al căruțului fiind inclus de cele mai multe ori în prețul biletului. (7)

Pentru a reduce timpul și bătăile de cap asociate schimbului de fus orar (cu atât mai mult dacă diferența este mare), ajustarea orelor de somn ale celui mic este o idee bună. (7)

Precauții și contraindicații în zborul bebelușilor cu avionul

În general, bebelușilor care au probleme de inimă sau de plămâni, sau au un sistem imunitar slab dezvoltat le sunt interzise călătoriile cu avionul. De asemenea, dacă cel mic a avut o infecție a urechii sau operație în aceeași zonă în ultimele două săptămâni, este indicat un drum la doctorul pediatru. (10)

Dacă cel mic este născut prematur sau prin cezariană, este bine să evitați zborurile cu avionul pentru cel puțin două luni de la naștere. În ceea ce privește destinația, este bine de știut că vaccinarea anti-malarie (pentru călătorii în Asia de Sud-Est și America de Sud) nu este sigură pentru copii mai mici de două luni, iar dacă mergeți în zone predispuse febrei galbene (în special în Africa de Sud și subsahariană) copilul nu poate fi vaccinat mai devreme de șase luni – de regulă, vaccinarea trebuie să se facă cu cel puțin patru săptămâni înainte de călătorie. (13), 14)

Călătoriile cu avionul alături de cei mai mici membri ai familiei nu trebuie să fie o corvoadă. Planificarea din timp călătoria, luându-ți lucrurile necesare, și asigurându-te că toată lumea este vaccinată dacă mergeți în zone cu un risc crescut de îmbolnăvire, vă va asigura o vacanță de neuitat, de la mic la mare.


Data actualizare: 14-05-2019 | creare: 24-07-2018 | Vizite: 38366
Bibliografie
1. Preparing Children for International Travel: Need for Training and Pediatric‐Focused Research. https://academic.oup.com/jtm/article/21/6/377/1842858
2. Is It Safe to Travel with a Newborn? . https://www.scripps.org/news_items/4640-is-it-safe-to-travel-with-a-newborn
3. Is air travel safe for an infant? . https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/air-travel-with-infant/faq-20058539
5. Vaccine Recommendations for Infants & Children. https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/international-travel-with-infants-children/vaccine-recommendations-for-infants-and-children
4. How to keep an infant safe while flying . https://www.uab.edu/news/youcanuse/item/8083-how-to-keep-an-infant-safe-while-flying
6. International Travel with Infants and Children. https://pedsinreview.aappublications.org/content/26/8/306?sso=1&sso_redirect_count=1&nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token
7. International travel. https://pedclerk.bsd.uchicago.edu/page/international-travel
8. Flying with Baby . https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/on-the-go/Pages/Flying-with-Baby.aspx
9. https://www.babycentre.co.uk/a7157/travelling-with-a-newborn-to-eight-month-old. Travelling with a newborn to eight-month-old
9. Travelling with a newborn to eight-month-old. https://www.babycentre.co.uk/a7157/travelling-with-a-newborn-to-eight-month-old
10. Travel Safety Tips. https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/on-the-go/Pages/Travel-Safety-Tips.aspx
11. A neural marker of perceptual consciousness in infants. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23599498
12. International Travel with Infants and Children . https://pedsinreview.aappublications.org/content/26/8/306?sso=1&sso_redirect_count=1&nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token
baby?, When is it safe to fly with my. 11. https://www.babycentre.co.uk/x539495/when-is-it-safe-to-fly-with-my-baby
13. When is it safe to fly with my baby? . https://www.babycentre.co.uk/x539495/when-is-it-safe-to-fly-with-my-baby
14. Vaccine Recommendations for Infants & Children. https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/international-travel-with-infants-children/vaccine-recommendations-for-infants-and-children
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: