Consumul de alcool în timpul zborurilor lungi – risc ascuns pentru sănătatea inimii

©

Autor:

Consumul de alcool în timpul zborurilor lungi – risc ascuns pentru sănătatea inimii

Un studiu publicat în revista Thorax în 2024, coordonat de Rabea Antonia Trammer și echipa de la Institutul German pentru Medicină Aerospațială, a demonstrat că asocierea dintre consumul moderat de alcool și presiunea scăzută a cabinei avionului poate provoca scăderea semnificativă a oxigenului din sânge și creșterea frecvenței cardiace, chiar și în rândul adulților tineri și sănătoși.

Context

La altitudini de croazieră (~2.400 m), presiunea atmosferică echivalează cu aproximativ 75 kPa, ceea ce determină o oxigenare a sângelui din jurul valorii de 90 %. Dacă acesta scade, apare hipobarohipoxia, iar alcoolul relaxează vasele, provocând tahicardie în somn — doi factori care se pot potența reciproc.

Despre studiu

  • Design experimental: 48 de participanți tineri, sănătoși, împărțiți în două grupuri:

    • Grupul cabinei de simulare: dormitură în mediu de 2.438 m altitudine simulată.

    • Grupul martor: dormitură la nivelul mării.

  • Fiecare participant a avut o noapte cu consum de alcool (echivalentul a două beri sau două pahare de vin) și o noapte fără alcool, printr-un design crossover cu recuperare intercalată.

  • Monitorizare continuă a somnului, Saturatiei cu oxigen (SpO₂) și frecvenței cardiace între miezul nopții și 4 dimineața.

Rezultate

Saturatie cu oxigen și frecvență cardiacă

  • SpO₂ scăzută la ~85 %, aproape 5 puncte sub procentul din cabina simulată fără alcool (88 %).

  • Frecvență cardiacă medie de ~88 bătăi/minut, față de 73 bătăi/minut în condiții fără alcool în mediu hipotermic și ~77 bpm la alcool la nivelul mării.

Hipoxie prelungită

  • Scăderea sub 90 % SpO₂ a durat 201 minute cu alcool în mediu hipobaric, comparativ cu 173 minute fără alcool și 0 minute în condițiile la nivelul mării.

Tulburări ale somnului

  • Somnul profund (N3) a scăzut semnificativ la doar 46,5 minute, față de 84 minute după alcool la nivelul mării și 67,5 minute în condiții fără alcool.

  • REM sleep a fost, de asemenea, redus, afectând etapele de regenerare.

Implicații

  • Combinația de alcool + presiune scăzută în cabină produce hipoxie prelungită și stres cardiovascular, chiar pentru indivizi tineri și sănătoși.

  • Majoritatea pasagerilor de zboruri transatlantice dorm în poziții incomode și nu au opțiunea supină, deci impactul real asupra populației este probabil mai important.

  • Aceste efecte ar putea fi agravate la persoane în vârstă sau cu boli cardiace/respiratorii, în condițiile în care 7 % dintre urgențele medicale în zbor sunt de natură cardiovasculară, iar 58 % din divertismente sunt cauzate de stop cardiac.

Concluzii

Chiar și consumul moderat de alcool înainte de somnul în timpul zborurilor lungi poate reprezenta un risc semnificativ pentru sănătatea cardiovasculară, prin:

  • Reducerea durabilă a nivelului de oxigen sanguin;

  • Creșterea frecvenței cardiace în timpul somnului;

  • Scăderea calității somnului — N3 și REM recharge phases.

Cercetătorii recomandă informarea pasagerilor și echipajelor despre aceste riscuri și revizuirea politicilor privind servirea alcoolului în zborurile lungi.


Data actualizare: 09-06-2025 | creare: 09-06-2025 | Vizite: 63
Bibliografie
Trammer, R. A., et al. (2024). Effects of moderate alcohol consumption and hypobaric hypoxia: implications for passengers’ sleep, oxygen saturation and heart rate on long-haul flights. Thorax. https://doi.org/10.1136/thorax-2023-220998

Sursa imagine:https://www.freepik.com/free-photo/female-hands-holding-coffee_5228737.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este riscul de transmitere a virusurilor în avion?
  •