Tromboza și călătoriile cu avionul
Autor: Teodorescu Mihai
Călătoriile pe distanțe lungi, pentru o perioadă crescută de timp, ar putea crește riscurile de apariție a cheagurilor de sânge, în special la nivelul membrelor inferioare. Călătoriile aeriene reprezintă un factor de risc pentru tromboza venoasă, numeroase cercetări venind în susținerea acestei ipoteze. În ciuda multiplelor încercări de documentare a pericolului tromboembolismului venos în urma călătoriilor prelungite, din cauza absenței unor studii efectuate la scară largă, companiile aeriene, cât și anumiți oameni de știință, consideră că nu este justificată prevenirea trombozei în timpul zborului. (1) (2)
Tromboza venoasă este o afecțiune severă care poate pune viața în pericol. Cheagurile de sânge, formate de obicei la nivelul unuia dintre membrele inferioare, se pot desprinde și pot ajunge la nivelul plămânilor, blocând artera pulmonară. Embolia pulmonară, ce descrie blocajul apărut în una dintre arterele pulmonare, produce scăderea nivelului de oxigen în sângele din organism, distrugerea definitivă a țesutului pulmonar sau slăbirea funcției cardiace. Simptomele emboliei venoase variază în funcție de gradul de afectare al plămânilor, mărimea cheagurilor sau de preexistența unor afecțiuni pulmonare sau cardiace. (1) (2)
Semnele și simptomele comune pentru embolia venoasă includ amețeală, transpirație excesivă, respirație scurtă, dureri toracice ce tind să se agraveze în urma tusei sau a inhalării profunde, dureri de picioare sau umflături ale membrelor inferioare, tuse cu sânge sau ritm cardiac rapid. În cazul în care cheagul de sânge are dimensiuni mari sau dacă numărul cheagurilor este crescut, embolia poate produce moartea țesutului pulmonar, situație în care se instalează stopul cardio-respirator. Aproximativ o treime dintre persoanele cu embolie pulmonară care nu sunt diagnosticate și nu beneficiază de un tratament nu supraviețuiesc. (3) (4) (5)
Care este legătura dintre tromboză și călătoriile cu avionul?
Șederea îndelungată pe scaunele avionului, într-o poziție înghesuită, duce la scăderea fluxulul sanguin către membrele inferioare, ceea ce determină creșterea riscului de dezvoltare a trombozei. Deși există studii care demonstrează că prevalența trombozei crește procentual cu 2%-10% pentru pasagerii curselor aeriene, cercetări suplimentare sunt necesare pentru a putea concluziona că există o legătură precisă între tromboză și călătoriile cu avionul. Anumiți factori pot crește riscul pentru cheagurile de sânge, majoritatea celor care se confruntă cu această problemă având unul sau mai mulți factori de risc. Vizita la medic este recomandată înainte de călătoriile aeriene lungi, pentru persoanele care prezintă unul dintre următorii factori de risc pentru tromboză:
- vârsta înaintată (persoanele trecute de 50 de ani au șanse semnificativ mai mari de a dezvolta tromboză venoasă);
- afecțiunile cardiovasculare, în special insuficiența cardiacă;
- obezitatea (indicele de masă corporală mai mare de 30 kg/m2);
- cancerul;
- intervențiile chirurgicale;
- sarcina și perioada postpartum;
- tulburările genetice de coagulare;
- istoric personal sau familial de cheaguri de sânge;
- mobilitatea limitată;
- fumatul;
- varice la nivelul picioarelor;
- utilizarea de contraceptive care conțin estrogen;
- utilizarea hormonilor pentru a reduce efectele menopauzei;
- utilizarea de medicamente anticancer;
- cateter plasat într-o venă în extremitățile inferioare. (3) (4) (5)
Cum poate fi prevenită tromboza în timpul zborului?
- deplasați-vă pe culoar atunci când este permis;
- evitați să vă încrucișați picioarele;
- evitați purtarea hainelor strânse care ar putea restricționa fluxul de sânge;
- rămâneți hidratat înainte și în timpul călătoriei;
- nu consumați băuturi alcoolice înainte sau în timpul călătoriei;
În plus față de recomandările generale pentru prevenirea cheagurilor de sânge, persoanele care prezintă factori de risc, în mod special cei care au avut tromboză în trecut, își pot lua și alte măsuri de precauție. Purtarea ciorapilor de compresie, folosirea unui dispozitiv de compresie pneumatică a piciorului sau gambei, achiziționarea biletului pentru călătorie într-un rând cu acces la ieșire sau pe un scaun de lângă perete, pentru a crește spațiul picioarelor, evitarea călătoriei la mai puțin de patru săptămâni de la tratarea trombozei sunt doar câteva dintre aceste măsuri suplimentare. (3) (4) (5)
Înainte de un zbor pe o distanță lungă, discutați cu medicul curant dacă prezentați unul sau mai mulți factori de risc pentru tromboză. Riscurile individuale pot varia, astfel că nu întotdeauna absența unuia dintre factorii de risc menționați vă protejează de tromboza din timpul zborului. În cazul în care vă confruntați cu unul dintre simptomele tromboembolismului, contactați de urgență medicul. (3) (4)
(2) Air Travel and Deep Vein Thrombosis DVT, link: https://www.stoptheclot.org/learn_more/air_travel_and_thrombosis
(3) Everything You Need to Know About Deep Vein Thrombosis (DVT) and Flying, link: https://www.healthline.com/health/dvt-and-flying
(4) Blood Clots and Travel: What You Need to Know, link: https://www.cdc.gov/ncbddd/dvt/travel.html
(5) Pulmonary embolism, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-embolism/symptoms-causes/syc-20354647
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Timpan spart in zbor cu avionul!!
- Mi-e teama sa calatoresc cu avionul
- Un bolnav cu bronsita cronica poate calatorii cu avionul ?
- Tromboza sau dureri musculare?
- Zbor cu avionul
- Tromboza hemoroidala
- Frica de avion!
- Sarcina.aspenter si tromboza??
- Diagnostic principal - Infarcte cerebrale multiple