Bihor: Primul pacient salvat de o hemipareza, printr-un proiect intre universitatile din Oradea si Debreţin

Data publicării: 13-07-2011

Primul pacient din ţară care a scăpat de o hemipareză în urma unui accident vascular ischemic a fost tratat, în premieră naţională, cu un medicament şi o procedură introduse la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea printr-un proiect transfrontalier între Universitatea din Oradea şi cea din Debreţin.
Dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor, a prezentat, marţi, cazul acestui bărbat de 50 de ani, care a fost adus la spital, săptămâna trecută, cu simptome de paralizie pe partea dreaptă şi afazie (tulburări de vorbire). Din fericire, nu trecuse mai mult de o oră şi jumătate de la debutul manifestărilor bolii, astfel încât medicii de la UPU au aplicat procedura de urgenţă: evaluarea riscurilor posibile, cu tomografie computerizată şi analize de laborator, după care a fost administrat medicamentul trombolitic. Astfel, după 30 de minute de la administrare, pacientul şi-a putut mişca din nou membrele părţii afectate, iar după o oră de tratament şi-a revenit complet.
"Practic, nu mai prezenta niciun simptom. Importanţa acestui tratament constă în salvarea unor cazuri de la paralizie, cu condiţia extrem de importantă ca pacientul să se prezinte în timp util, cât mai scurt pentru această procedură, adică în maximum trei ore de la accidentul vascular. Astfel am reuşit să distrugem cheagul format şi am permis să se reia circulaţia sângelui în creier", a declarat, într-o conferinţă de presă, dr. Borcea.
Potrivit medicului, această procedură de tratament, unică în România, a fost implementată în Spitalul Judeţean din Oradea printr-un proiect transfrontalier între universităţile Oradea şi Debreţin, conceput în 2010 şi pus în aplicare din martie anul acesta.
Acest tratament se practică de mulţi ani în statele membre UE şi de cinci ani în Ungaria.
Specialistul a precizat că medicamentul trombolitic s-a utilizat şi în România foarte mulţi ani, dar în tratamentul infarctului miocardic sau al trombo-embolismului pulmonar, fiind pentru prima dată când se aplică şi în tratamentul accidentului vascular ischemic.
"Este foarte important ca oamenii să ştie că există tratament eficace; dacă ei se prezintă în timp cât mai scurt, eficienţa maximă este între două şi trei ore. După trei ore, eficienţa este îndoielnică. Colegii unguri ne-au recomandat să abordăm grupa de vârstă între 50 şi 70 de ani, unde eficienţa este mai sigură. În cazul AVC-ului ischemic, nu hemoragic", a menţionat medicul.
Sursa: Agerpres, 13-07-2011, Vizualizari 381
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.