Boala hemoglobinei C

Boala hemoglobinei C, S-C si E sunt conditii mostenite caracterizate prin globulele rosii de forma anormala si anemie cronica cauzata de distructia excesiva a globulelor rosii. Hemoglobina C, S si E sunt forme anormale de hemoglobina - proteina din globulele rosii care leaga oxigenul. Aceste forme anormale ale hemoglobinei rezulta prin mostenirea unui defect genetic.

Boala hemoglobinei C apare cel mai adesea la negri. O copie a genei care produce boala este prezenta la 3% dintre populatia neagra. Totusi persoanele trebuie sa mosteneasca doua copii a genei anormale pentru a dezvolta boala. Persoanele cu aceasta conditie, mai ales copiii, pot prezenta episoade de durere abdominala si articulara, splina marita de volum si icter usor, dar nu prezinta crize severe precum in siclemie. In general simptomele sunt putine. Anemia variaza in severitate.

Boala hemoglobinei S-C apare la persoanele care au o copie pentru gena siclemiei si o copie pentru gena hemoglobinei C. Boala hemoglobinei S-C este mai frecventa decit boala hemoglobinei C iar simptomele sale sunt similare celor din siclemie dar mai usoare.

Boala hemoglobinei E afecteaza in principal persoanele din Asia de Sud-Est. Aceasta boala produce anemie dar fara niciun alt simptom din siclemie si boala hemoglobinei C.

Boala hemoglobinei C este una dintre cele mai benigne hemoglobinopatii. Unele cazuri pot sa nu fie diagnosticate pina la virsta de adult. Poate rezulta anemia hemolitica usoara, acompaniata de o reducere usor-moderata a duratei de viata a celulelor rosii. Persoanele cu boala hemoglobinei C prezinta episoade sporadice de durere musculoscheletica. Hemoliza continua poate produce litiaza pigmentara.

Diagnosticul se face printr-un test de singe denumit electroforeza hemoglobinei. Tratamentul variaza in functie de severitatea simptomelor dar poate include unele tratamente similare folosite la persoanele cu siclemie.

Patogenie si cauze

Hemoglobina C este formata din doua lanturi alfa normale si doua variante beta in care lizina a fost inlocuita de acidul glutamic in pozitia 6. Aceasta hemoglobina instabila precipita in celulele rosii si formeaza cristale. Cristalele intracelulare conduc la scaderea deformabilitatii globulelor rosii si cresterea viscozitatii singelui. Splina inlatura aceste celule cu cristale.

Asemanator cu mecanismul din hemoglobina celulelor siclemice, schimbarea acidului glutamic in molecula de hemoglobina C inhiba cresterea malariei si dezvoltarea acesteia. Reduce parazitemia si confera protectie impotriva atacului malariei. De aceea persoanele care sunt heterozigote pentru hemoglobina C au un avantaj de supravietuire in zonele endemice. Riscul malariei este mai mic si la persoanele cu forma homozigota.

Semne si simptome

Boala hemoglobinei C este o conditie autosomal recesiva care determina anemie hemolitica. Considerata una dintre hemoglobinopatiile benigne, boala poate ramine ascunsa pina la virsta de adult. Conditia este observata mai ales la persoanele cu stramosi Africani, dar si la hispanici si sicilieni. Ambele sexe sunt afectate in mod egal. Boala este prezenta de la nastere. Pacientii cu hemoglobina C necesita ingrijiri de specialitate. Anemia hemolitica usoara poate rezulta, acompaniata de o reducere usor-moderata a duratei de viata a celulelor rosii. Persoanele cu boala hemoglobinei C prezinta episoade sporadice de durere musculoscheletica. Hemoliza continua poate produce litiaza pigmentara.

In afara de prezenta anemiei hemolitice usoare, majoritatea pacientilor sunt asimptomatici. Simptomele pot cuprinde:
 • durerea articulara si abdominala
 • retinopatia
 • colelitiaza
 • infarctul dentar.
Retinopatia se manifesta ca benzi angioide, manifestare clinica a fisurilor in membrana Bruch stralucitoare. Benzile apar ca linii subretinale, maro, zimtate care acopera nervul optic. Hemoliza cronica determina depozitare de fier in membrana Bruch. Cind aceasta membrana se rupe coriocapilarele sunt intrerupte iar celulele fotoreceptori sunt pierdute. Aceste benzi pot diminueaza acuitatea vizuala.

Radiografiile dentare arata modificari ale maxilei si mandibulei asociate tipic cu dezvoltarea exagerata a maduvei hematogene, care este procesul de baza comun majoritatii bolilor hemolitice si a hemoglobinopatiilor.

Complicatii

Precum in toate anemiile hemolitice cronice poate apare o criza aplastica, in care eritropoieza devine afectata sever iar anemia grava apare ca rezultat al incapacitatii maduvei de a produce globule rosii la rata necesara pentru a compensa hemoliza continua. Aceste episoade sunt frecvent cauzate de infectii cu parvovirus si se remit spontan de obicei in citeva zile sau saptamini. Uneori imunoglobulina intravenoasa este necesara pentru a incerca rezolvarea infectiei.

Boala hemoglobinei C poate coexista cu siclemia conducind la anemie hemolitica si crize dureroase. Unii pacienti pot prezenta crize venoocluzive si necroze aseptice al capului femural.

Diagnostic

Studii de laborator

 • electroforeza hemoglobinei identifica si cuantifica tipul de hemoglobina prezent, rezultatele pentru persoanele homozigote pentru hemoglobina C arata 1.005 hemoglobina C, pentru cele heterozigote pentru hemoglobina C pot arata pina la 35%
 • rezultatele pentru persoanele cu hemoglobina C si talasemie beta arata hemoglobina A
 • se efectueaza hemoleucograma completa
 • studiile fierului, numaratoarea eritrocitelor si a lactic dehidrogenazei pentru a determina extinderea hemolizei
 • examinarea eritrocitelor din singele periferic arata celule in tinta, picnotice, sferocite, policromazie
 • analiza structurii membranei eritrocitelor cu hemoglobina C difera in cantitatea de lipide.

Studii imagistice

Radiografia dentara poate arata un infarct.
Daca pacientul prezinta durere in cadranul superior o echografie abdominala poate arata litiaza veziculara.
Angiografia cu fluoresceina detecteaza neovascularizatie prezenta in regiunea ecuatoriala a ochiului.

Examen histologic:
in forma oxigenata hemoglobina C formeaza cristale intracelulare si are o solubilitate redusa. In forma dezoxigenata toate celulele cu hemoglobina C au incluziuni cristaloide. Dezoxigenarea reduce solubilitatea celulara si creste viscozitatea singelui. La adaugarea unei picaturi de solutie salina 3% in singe vor apare cristalele.

Diagnostic diferential


Tratament

Pacientii pot necesita splenectomie si colecistectomie. Neovascularizatia prezenta in regiunea ecuatoriala a ochiului poate fi tratata cu laser terapie pentru a preveni hemoragiile.

Pacientii necesita tratament farmacologic doar pentru problemele acute. Profilaxia antibiotica pe termen lung nu este indicata. Suplimentarea fierului este folosita pentru a corecta anemia.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Aplicația pentru smartphone care depistează neinvaziv anemia
 • Sângele tinerilor nu anulează efectele îmbătrânirii la șoarecii bătrâni
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum