Sângele înmagazinat devine mai rigid odată cu trecerea timpului
©
Autor: Redacția ROmedic

Folosind tehnologie optică avansată, cercetătorii au măsurat de-a lungul timpului gradul de rigiditate a membranelor care înconjoară celulele roșii. Astfel au observat că, cu toate că celulele își păstrează forma, masa și conținutul de hemoglobină, membranele devin mai rigide, ceea ce duce treptat la scăderea funcționalității celulei.
„Rezultatele studiului sunt surprinzătoare: deși sângele arată bine la suprafață, funcționalitatea sa se degradează odată cu trecerea timpului”, a spus Popescu.
„În microcirculație celulele trebuie să sa strecoare prin vase capilare foarte înguste, pentru a transporta oxigen”, spune prncipalul autor al lucrării, Dr. Basanta Bhaduri. „Dacă celulele nu se pot deforma suficient, transportul de oxigen către un anumit organ este împiedicat și pot aparea probleme medicale majore. Acesta este motivul pentru care măduva osoasă produce încontinuu celule roșii noi, astfel încât în organismul nostru nu există celule mai vechi de 100 de zile.”
Studiul de față a utilizat o nouă tehnologie optică (spatial light interference microscopy - SLIM), dezvoltată în laboratorul lui Popescu de la Universitatea din Illinois și care folosește lumina pentru măsurarea neinvazivă a masei si topologiei celulare cu acuratețe de scară nanometrică. Cercetătorii speră ca această nouă tehnologie să poată fi utilizată pentru a monitoriza sângele înmagazinat, înainte de a fi folosit de pacienți.
Data actualizare: 15-09-2014 | creare: 15-09-2014 | Vizite: 3778
Bibliografie
Banked blood grows stiffer with age, study finds, link: https://news.illinois.edu/news/14/0905bankedblood_GabrielPopescu.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un test care analizează aerului expirat ar putea detecta cancerul capului și gâtului
- Test de sânge care poate face tratamentele pentru cancer mai sigure și mai eficiente
- Microbii din corpul uman - o sursă bogată de medicamente
- Procesul de moarte celulară determinat de o infecție poate fi oprit și controlat
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Interpretare analize singe
- Analize de sange ficat depasite
- Interpretare analize sange
- O tumoare a sangelui femeotocicron cam asa ceva
- Interpretare rezultat analize in urma unei donari de sange
- Rezultate de sange
- Metode de curatare vase de sange
- Analize medicale sange
- Analize de sange