Sângele înmagazinat devine mai rigid odată cu trecerea timpului

©

Autor: Redacția ROmedic

Sângele înmagazinat devine mai rigid odată cu trecerea timpului
Aparent, sângele înmagazinat arată și este la fel de fluid ca cel proaspăt, însă se pare că, cu cât este păstrat mai mult timp, cu atât sângele își pierde capacitatea de a transporta oxigen în vasele capilare. Aceasta este concluzia unui studiu de la Universitatea din Illinois, publicat în revista Scientific Reports și condus de profesorul doctor în inginerie electrică și știința calculatoarelor Gabriel Popescu.

Folosind tehnologie optică avansată, cercetătorii au măsurat de-a lungul timpului gradul de rigiditate a membranelor care înconjoară celulele roșii. Astfel au observat că, cu toate că celulele își păstrează forma, masa și conținutul de hemoglobină, membranele devin mai rigide, ceea ce duce treptat la scăderea funcționalității celulei.

„Rezultatele studiului sunt surprinzătoare: deși sângele arată bine la suprafață, funcționalitatea sa se degradează odată cu trecerea timpului”, a spus Popescu.

„În microcirculație celulele trebuie să sa strecoare prin vase capilare foarte înguste, pentru a transporta oxigen”, spune prncipalul autor al lucrării, Dr. Basanta Bhaduri. „Dacă celulele nu se pot deforma suficient, transportul de oxigen către un anumit organ este împiedicat și pot aparea probleme medicale majore. Acesta este motivul pentru care măduva osoasă produce încontinuu celule roșii noi, astfel încât în organismul nostru nu există celule mai vechi de 100 de zile.”

Studiul de față a utilizat o nouă tehnologie optică (spatial light interference microscopy - SLIM), dezvoltată în laboratorul lui Popescu de la Universitatea din Illinois și care folosește lumina pentru măsurarea neinvazivă a masei si topologiei celulare cu acuratețe de scară nanometrică. Cercetătorii speră ca această nouă tehnologie să poată fi utilizată pentru a monitoriza sângele înmagazinat, înainte de a fi folosit de pacienți.

Data actualizare: 15-09-2014 | creare: 15-09-2014 | Vizite: 3503
Bibliografie
Banked blood grows stiffer with age, study finds, link: https://news.illinois.edu/news/14/0905bankedblood_GabrielPopescu.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Schimbul de sânge între șoarecii tineri și cei în vârstă produce senescența celulară la șoarecii tineri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum