Sângele tinerilor nu anulează efectele îmbătrânirii la șoarecii bătrâni
Autor: Airinei Camelia

„Studiul nostru sugerează faptul că sângele tânăr ca atare nu funcționează ca un medicament eficient”, afirmă Irina Conboy, profesor asociat la Departamentul de Bioinginerie al UC Berkeley. „Pentru a anula efectele îmbătrânirii trebuie să ne axăm pe inhibitorii din sângele îmbătrânit.”
În anul 2005, aceiași cercetători au publicat un studiu ce descoperea dovezi ale întineririi țesutului șoarecilor bătrâni ce fuseseră uniți chirurgical cu șoareci tineri, astfel încât între cei doi să aibă loc un transfer de sânge (procedeu numit parabioză). Începând de atunci, media a transformat proprietățile sângelui tânăr în elixir al tinereții, în pofida absenței studiilor care să stabilească mecanismele din spatele efectelor de întinerire.
„În 2005 am arătat că îmbătrânirea este reversibilă, nicidecum faptul că infuziile de sânge tânăr ar acționa ca medicament”, spune Conboy.
În cadrul noului studiu, echipa a refăcut experimentul, însă folosind o tehnică nouă, cu ajutorul căreia schimbul de sânge a avut loc în condiții mult mai bine controlate. Astfel, s-au putut observa cu claritate efectele sângelui tânăr asupra șoarecilor bătrâni și efectul sângelui îmbătrânit asupra șoarecilor tineri. S-au urmărit mai mulți indicatori ai îmbătrânirii, cum ar fi dezvoltarea celulelor hepatice, fibroza ficatului, țesutul adipos, dezvoltarea celulelor cerebrale din zonele utilizate la memorie și învățare, forța musculară și repararea țesutului muscular.
În urma schimbului de sânge, la șoarecii bătrâni s-au observat îmbunătățiri nesemnificative sau nicio îmbunătățire, iar la șoarecii tineri s-a observat un declin în aproape toate organele și țesuturile. Cel mai mare impact a avut loc asupra producerii de noi neuroni în zona din creier utilizată la formarea memoriei și a învățării - dezvoltarea celulelor noi a scăzut cu mai mult de două ori față de șoarecii tineri normali. Cercetătorii sunt de părere că efectele benefice asupra șoarecilor bătrâni pot fi puse pe seama diluării inhibitorilor din propriul sânge.
Sursa: MedicalXpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un singur test pentru cancer, infecții, diabet, și multe altele
- Acupunctura poate reduce simptomele sindromului intestinului iritabil, fără riscul unor efecte adverse
- Consultațiile la distanță, preferate de pacienți în timpul pandemiei: un nou studiu explorează experiențele pacienților și ale medicilor
- Impactul interacțiunilor antibacteriene asupra argintului
- Analize de sange ficat depasite
- Simt de ceva timp ameteli
- Hepatita b
- Interpretare rezultate analize sange
- Interpretare analize sange
- Ingrosarea sangelui
- Analize ale sangelui
- Probleme de circulatie a sangelui cred
- Analiza de sange