Bubițe în cap - posibile afecțiuni ale scalpului

©

Autor:

Bubițe în cap - posibile afecțiuni ale scalpului

Bubițele în cap reprezintă o problemă neplăcută din cauza aspectului inestetic, dar și a durerii, arsurilor sau altor manifestări clinice care le pot genera (precum mâncărimea scalpului, căderea părului sau mătreață).

Bubițele apărute pe cap nu afectează doar scalpul, ci și integritatea și aspectul firelor de păr și pot fi extrepsia unei game variate de afecțiuni dermatologice, de la infecțiile sua inflamațiile locale și până la bolile autoimune cu manifestare dermatologică.

Bubițe în cap - posibile afecțiuni ale scalpului

Principalele afecțiuni care determină apariția bubițelor pe cap:

  • Foliculita acută superficială
  • Botriomicomul
  • Lichenul plan
  • Pediculoza de cap
  • Dermatita seboreică
  • Dermatita atopică
  • Chisturile epidermale sau sebacee
  • Tricofiția uscată
  • Reacția alergică a pielii scalpului
  • Cancerul de piele
  • Dermatomicoza
  • Acneea
  • Varicela
  • Pemfigusul seboreic.


Bubițele în cap
asociate altor manifestări clinice specifice afectării regiunii capilare definesc termenul generic de „tricoză”, care reprezintă totalitatea afecțiunilor care afectează zona scalpului. [1], [2], [3], [4], [5]

Manifestări clinice asociate bubițelor în cap

Bubițele în cap pot fi însoțite de o multitudine de alte manifestări clinice, precum mâncărime locală, senzație de arsură locală, durere, etc., în funcție de afecțiunea cauzatoare. În numeroase cazuri, aceste manifestări clinice pot fi similare de la o boală la alta, dar ceea ce face dinferența între diferitele tipuri de patologii constă în caracteristicile macroscopice ale acestor bubițe apărute pe suprafața scalpului.

Pediculoză

Infecție a scalpului determinată de Pediculus humanus capitis, caracterizată prin apariția unor mâncărimi în regiunea occipitală a capului, cu extindere pe toată suprafața pielii păroase, însoțită de papule, cruste, excoriații sau eroziuni.

Foliculită acută superficială

Inflamație a foliculului pilos secundară infecției cu stafilococ. Bolnavii diagnosticați cu foliculite acute superficiale pot acuza apariția, la nivelul pielii păroase a capului sau în alte regiuni păroase ale corpului, în straturile superficiale ale pielii, a unor pustule de dimensiuni reduse, dispuse izolat sau în grupuri, având în centru firul de păr.

Botriomicom

Infecție stafilococică a pielii, localizată frecvent atât în regiunea păroasă a capului, cât și la nivel facial sau în regiunea periunghială. Botriomicomul este caracterizat din punct de vedere clinic prin apariția unor tumoreteinflamatorii, de culoare roșie-violacee, rotunde, bine delimitate, pe suprafața scalpului. Aceste tumorete inflamatorii prezintă suprafață crustoasă-erozivă și pot sângera cu ușurință.

Lichen plan

Aafecțiune cutanată de etiologie necunoscută, caracterizată prin apariția unor papule cu dimensiuni cuprinse între 2 și 3 mm, rotunde sau poligonale, de culoare roșie-violacee, cu tendință la confluare, dispuse mai frecvent pe suprafața mucoaselor, în regiunea unghială sau pe pielea scalpului. Aceste papule sunt însoțite de prurit intens. Lichenul plan apărut pe suprafața pielii scalpului poate duce la alopecie cicatriceală.

Pemfigus seboreic

Este o dermatoză buloasă caracterizată prin apariția unor bule de dimensiuni reduse, flasce, care se spar rapid, lăsând în urmă leziuni crustoase. Aceste manifestări clinice suunt localizate în zonele seboreice ale corpului, cel mai frecvent pe suprafața scalpului.

Acnee

Afecțiune cutanată de etiologie multiplă, caracterizată prin apariția, în zonele seboreice ale corpului (inclusiv pe suprafața scalpului), a unor leziuni cutanate precum noduli, papule, chiste, pustule, cicatrici sau comedoane.

Dermatită atopică

Afecțiune inflamatorie cutanată specifică indivizillor care prezintă un teren alergic. Boala se caracterizează prin apariția, în urma contactului cu un alergen, unor papule de dimensiuni variabile, însoțite de eritem, edem și prurit local. Cel mai frecvent, leziunile apar pe suprafața corpului care a intrat în contact cu factorul alergenic. Dermatita atopică a scalpului se caracterizează prin apariția unor papule pruriginoase și eritematoase pe suprafața pielii scalpului, determinate de diferiți alergeni, precum șamponul sau balsamul de păr utilizat, produsele cosmetice utilizate pentru coafare, etc.

Dermatită seboreică

Dermatita seboreică - mătreața - este o afecțiune cutanată de etiologie necunoscută, caracterizată prin apariția, pe pielea păroasă a capului, a unei erupții scuamoase, eritematoase, lipsită de mâncărime, cu evoluție cronică și recidivantă.

Tricofiție uscată

Tricofiția uscată sau „pecinginea” este o afecțiune cutanată a foliculilor piloși, secundară infecției cu paraziți antropofili (precum Tricophyton tonsurans, Tricophyton violaceum, etc.). Boala se caracterizează prin apariția la nivelul pielii păroase a capului, a unor placarde eritematoase, furfuracee, scuamoase, slab delimitate, cu dimensiuni cuprinse între 1 și 4 cm, izolate sau confluate. Părul din zonele afectate poate cădea, lăsând în urmă placarde alopecice. Tricofiția pielii păroase a capului este însoțită deseori de onicomicoză.

Varicelă

Boală infecțioasă determinată de virusul varicelo-zosterian, caracterizată prin apariția pe toată suprafața corpului (inclusiv la nivelul zonei păroase a capului) a unei erupții cutanate reprezentată de numeroase blistere (beșici), de dimensiuni reduse, pline cu lichid, intens pruriginoase. Această erupție cutanată poate fi însoțită și de anumite manifestări clinice sistemice, precum febră, frisoane, indispoziție, cefalee, astenie, oboseală, inapetență și adenopatie (creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici regionali). Pe parcursul evoluției bolii, aceste mici blistere se transformă în vezicule, iar mai apoi, prin spargere, în leziuni crustoase. [1], [2], [3], [4], [5]

Tratament pentru bubițe în cap

Tratamentul bubițelor în cap variază de la o afecțiune la alta, în funcție de agentul etiologic și manifestările clinice specifice bolii.

Pediculoză

Spălarea capului cu apă și săpun, după care se aplică pe suprafața scalpului o soluție diluată de acid acetic în concentrație de 15-20%. După uscarea părului, se aplică pe suprafața capului un unguent pe bază de Hexaclorciclohexan 1% sau Lindan, sau cremă pe bază de permethrină 1% și se acoperă capul cu un turban de tifon. Această procedură trebuie realizată timp de două sau trei zile consecutiv.

Foliculită acută superficială

Tratamentul constă în efectuarea pomezilor cu antibiotice (precum Neomicină sau Tetraciclină) și a badijonărilor cu soluție de Rivanol 1%.

Botriomicom

Tratamentul este chirurgical și constă în excizia formațiunii tumorale.

Lichen plan

Administrarea de corticosteroizi (precum Prednison), antihistaminice (precum Astemizol, Loratadină, Cetirizină), antimalarice de sinteză (Ciclosporină), anumite medicamente citostatice (precum Tigason, Imuran, retinoizi) și aplicarea locală, pe suprafața leziunilor, a cremelor pe bază de keratolitice și corticosteroizi.

Pemfigus

Administrarea de corticosteroizi și de Dapsonă pe cale orală. Local, pe suprafața bubelor de pe cap, se pot aplica pomezi cu antibiotice, pudre antiseptice și dermatocorticoizi.

Acnee

  • Tratamentul general presupune administrarea retinoizilor (vitamină A) și a medicamentelor antibiotice pe cale orală.
  • Tratamentul local constă în aplicarea pe suprafața bubelor a loțiunilor pe bază de antibiotice, a retinoizilor topici și a cremelor pe bază de acid azelaic sau benzoil peroxid.

Chisturi epidermale sau sebacee

Tratamentul este chirurgical și presupune excizia formațiunii chistice.

Dermatită atopică

Administrarea pe cale orală a medicamentelor antihistaminice (precum Aerius, Xyzal, etc.) și aplicarea locală a unor soluții antiseptice, precum acidul boric 3%, Hexomedine, Clorhexidină. În caz de suprainfecție a bubițelor în cap se recomandă aplicarea locală a cremelor pe bază de antibiotice și corticosteroizi. Tratamentul imunomodulator cu Ciclosporină și fototerapia cu raze ultraviolete de tip A pot fi și ele extrem de eficiente.

Dermatită seboreică

Administrarea locală a dermatocorticoizilor, a soluțiilor keratolitice (uree 5-10%, acid salicilic 3-5%) și a derivațiilor de vitamină D3. În formele devere se pot administra retinoizi (precum Tazaroten) sau medicamente imunomodulatoare (Ciclosporină, Metotrexat, etc.).

Tricofiție uscată

Administrarea de antimicotice pe cale orală (Griseofulvină) și efectuarea badijonărilor locale cu alcool iodo-salicilic sau cu derivați imidazolici lichizi (precum Ketoconazol 2%, Miconazol nitrat 2%, Econazol 1%, etc.).

Varicelă

Din cauza accesului limitat la medicamentele antivirale, tratamentul varicelei este simptomatic: antiinflamatoare pentru combaterea febrei, antihistaminice pentru ameliorarea pruritului lezional, aplicarea locală, pe suprafața leziunilor, a compreselor reci și a soluțiilor calmante mentolate, pe bază de calamine sau albastru de metilen. În caz de suprainfectare a leziunilor cutanate, se recomandă administrarea de antibiotice pe cale orală sau locală, sub formă de unguente. [1], [2], [3], [4], [5]

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sfaturi pentru cei ce doresc să se radă în cap
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum