Calitatea vieții

©

Autor:

Calitatea vieții
Calitatea vieții  este un concept care include aspecte asociate funcționalității și sănătății fizice, mentale, emoționale, sociale, percepției personale etc.

Satisfacția vieții și starea de bine sunt mai mult decât sănătatea propriu-zisă a corpului și lipsa unei boli, sunt o însumare de aspecte ce țin de:
  • Sănătate fizică
  • Sănătate mentală
  • Sănătate emoțională
  • Situație financiară
  • Ocupație
  • Educație
  • Viață socială
  • Factori de mediu

Acești factori sunt atât obiectivi, cât și subiectivi și se influențează reciproc, termenul de calitatea vieții fiind în final un cumul al acestora.

Încă din 1949, Organizația Mondială a Sănătății a definit sănătatea ca fiind „ o stare complet favorabilă din punct de vedere fizic, mental, social, nu doar absența bolii sau a infirmității.”

Sănătatea fizică

Sănătatea fizică include nu doar prezența sau absența unor boli sau probleme de sănătate, ci și o varietate de comportamente sănătoase, în special un stil de viață activ, alimentația sănătoasă, odihnă corespunzătoare, renunțarea la anumite obiceiuri nocive ca fumatul, consumul de droguri, abuzul de alcool. Înseamnă și învățarea și identificarea simptomelor bolii, realizarea de controale și investigații medicale periodice, protejarea de boli, leziuni, gestionarea bolilor.

Sănătatea fizică depinde și de autopercepția sănătății, de modul în care percepem boala și în care alegem să acționăm pentru prevenție și tratament.

Sănătatea mentală

Sănătatea mentală include prezența sau absența unor tulburări mentale, starea generală de bine, prezența unor simptome, stări depresive, lipsa energiei sau a motivației, sentimente de teamă sau anxietate, nemulțumire, relaționarea și sentimentul de apartenență, percepția și stima de sine, control și capacitatea de a lua decizii și de a face alegeri, speranța sau lipsa speranței.

Include și modul în care gestionăm anumite situații, emoții sau trăiri negative sau pozitive, acceptarea condiției și interpretarea personală privind fapte sau evenimente, experiența de viață.

Satisfacția personală de viață este subiectivă și poate varia periodic, în funcție de circumstanțe sau aspecte personale.

Sănătatea emoțională

Sănătatea emoțională este în strânsă legătură cu sănătatea mentală și cu aspecte sociale. O stare emoțională sănătoasă presupune abilitatea de a simți și exprima emoții ca fericire, tristețe, furie etc., abilitatea de a iubi, sentimente de împlinire a vieții, empatie, optimism, stimă de sine, autoacceptare etc.

Sănătatea spirituală

Sănătatea spirituală depinde de credințe, principii, valori care dirijează direcția în viață. Implică un nivel ridicat de asumare și autenticitate care asigură un sentiment de apartenență și existență. Vizează în special aspecte ce țin de religie/spiritualitate/credințe personale.

Situație financiară

Menținerea sănătății și a stării de bine implică și costuri financiare, astfel că elementele financiare sunt importante pentru a putea asigura accesul la hrană, condiții de locuit, servicii medicale etc. Această categorie are trei subdimensiuni principale care trebuie echilibrate: venituri, consum/cheltuieli și bunuri materiale (proprietăți, locuință etc.).

Stresul financiar este o problemă gravă, care poate duce la stres, anxietate etc, de aceea fiind necesară gestionarea finanțelor.

Ocupație

Satisfacția ocupațională este importantă pentru sănătatea generală. Este importantă alegerea unei ocupații care să se plieze pe valorile, dorințele și necesitățile noastre, din care să avem satisfacții.

Ocupația trebuie să vizeze și punerea în valoare a abilităților, talentelor, să ne confere satisfacție și motivație, cantitatea și calitatea locului de muncă (ore de lucru, remunerație, echilibru muncă-timp liber, siguranță, etică, relațiile sociale de la locul de muncă etc.).

Educație

Activitățile educative care ne stimulează mintea sunt esențiale pe tot parcursul vieții pentru menținerea și dezvoltarea abilităților cognitive. Mintea noastră trebuie să fie permanent angrenată în activități stimulante cognitiv și dezvoltată. Învățarea permanentă de lucruri și dezvoltarea de abilități noi, cititul, aprecierea artei sunt importante. Nivelul educației determină și condițiile materiale și ocupația unui individ.

Viață socială

Sănătatea socială presupune abilitatea de a construi relații, de a interacționa eficient cu cei din jur, de a rezolva eficient conflictele și implică abilități de comunicare, relaționare, apropiere. Pentru relații sociale sănătoase, e necesară cunoașterea nevoilor sociale personale, cunoașterea personală, depunerea de efort pentru a lega și pentru a menține relații cu familia și prietenii, practicarea ascultării active, realizarea și angrenarea în activități sociale de interes.

Factori de mediu

Mediul în care trăim ne influențează starea generală de sănătate, de aceea fiind importantă protejarea mediului înconjurător, conservarea energiei, minimizarea consumului de produse chimice, reutilizare și reciclare, conștientizarea faptului că resursele naturale sunt limitate, aprecierea și petrecerea timpului în natură, reducerea poluării aerului, apei sau pământului, crearea de locuințe și medii de lucru care să susțină sănătatea mediului înconjurător. Sănătatea depinde de gradul de expunere la aer poluat, apă poluată sau poluare fonică.

Date statistice privind calitatea vieții în România

Conform Institutului Național de Statistică și Comisiei Europene, datele statistice arată că în România:
  • satisfacția generală a vieții în rândul românilor este scăzută pentru 16,7%, medie pentru 63,7% și ridicată pentru 19,7%;
  • 30,2% dintre români declară că sunt complet nemulțumiți de situația lor financiară, în timp ce 8% se declară cu satisfacție financiară ridicată;
  • speranța de viață este de 75 ani;
  • românii lucrează în medie 39,9 ore/săptămână și doar 19% dintre aceștia au o satisfacție ridicată la locul de muncă;
  • rata ocupării forței de muncă este de 61,6%;
  • 94% dintre români menționează că au pe cine să se bazeze în caz de nevoie, și 57,3% au o satisfacție medie cu privire la relațiile personale cu cei din jurul lor.

Data actualizare: 02-04-2019 | creare: 28-11-2017 | Vizite: 10870
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cititul poate îmbunătăți flexibilitatea mentală
  • Efectele intensității antrenamentelor asupra stării de bine
  • Jurnalul ar putea ajuta la restabilirea sănătății fizice și mentale după un divorț
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum