Jurnalul ar putea ajuta la restabilirea sănătății fizice și mentale după un divorț
Autor: Mancaș Mălina

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Psychosomatic Medicine: Journal of Biobehavioral Medicine, având la bază un studiu realizat pe un eșantion de 109 persoane divorțate sau separate cu aproximativ 3 luni înainte de intrarea în studiu.
Participanții au fost divizați în 3 grupuri:
- Un grup a fost solicitat să scrie în jurnal într-un mod tradițional expresiv despre cele mai profunde trăiri și sentimente privind relația și divorțul.
- Al doilea grup a fost solicitat să scrie despre sentimentele privind divorțul, dar într-un mod narativ, urmând firul poveștii cu început, cuprins și final, cuprinzând povestea finalului mariajului.
- Al treilea grup a fost solicitat să scrie despre activitățile zilnice, fără implicații emoționale.
Participanții din toate cele trei grupuri au fost instruiți să scrie în stilul precizat câte 20 minute pe zi timp de trei zile consecutive. Starea fizică și psihologică a participanților a fost analizată din perspectiva ținerii jurnalului și pe baza a două examene clinice. Al doilea examen clinic a fost efectuat după 8 luni de la prima vizită și după experiența cu scrierea jurnalului. S-a observat că cei angrenați în scrierea în jurnal în stil narativ au prezentat valori mai bune pentru sănătatea inimii și adaptarea la mediu și la factori de stres, asociați unei bune sănătăți generale.
Care este însă legătura dintre scrierea expresiv-narativă și sănătate? Scrierea unei povești structurate, care implică și retrăirea emoțiilor, permite procesarea sentimentelor într-un mod care permite adaptarea fiziologică a organismului. Structurarea ajută oamenii la o mai bună înțelegere a experiențelor trecute și le permite să treacă mai departe, mai ușor decât prin simpla retrăire a acelor sentimente negative la nesfârșit, prin ruminare.
Divorțul și separarea de partener pot avea o influență semnificativă și implicații negative asupra sănătății fizice și mentale, mai ales a sănătății inimii când vorbim de sănătatea fizică.
Deși sunt necesare cercetări amănunțite pentru a determina efectele pe termen lung ale scrisului expresiv narativ, studiul sugerează că păstrarea unui jurnal ar putea ajuta persoanele care trec printr- o separare să depășească această situație mai ușor.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Extractului de ceai verde poate reduce severitatea bolii ficatului gras
- Meditația poate influența microbiomul intestinal
- Scăderea în greutate: elementul cheie pentru prevenția gutei
- Mersul pe jos și alte activități fizice ușoare, efectuate după perioade de inactivitate, ajută la menținerea masei musculare
- Pledoarie pentru demnitate
- Bacteriile intestinale, responsabile de tulburări mintale
- Strategie Sanatate Mentala-2013
- Regimul alimentar pentru noi.. asupra sanatatii mentale
- Probleme mentale sau nu?
- O solutie pt o posibila boala mintala..
- Cat de mult va afectează sănătatea mentală viața?Eu sunt praf.Pretuiti-va creierul