Jurnalul ar putea ajuta la restabilirea sănătății fizice și mentale după un divorț

©

Autor:

Jurnalul ar putea ajuta la restabilirea sănătății fizice și mentale după un divorț
Scrierea într-un jurnal după un divorț poate îmbunătăți nu doar starea mentală, ci și sănătatea fizică, în special pe cea a inimii, mai ales dacă e scris într-un mod narativ, sugerează o cercetare din cadrul Universității din Arizona.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Psychosomatic Medicine: Journal of Biobehavioral Medicine, având la bază un studiu realizat pe un eșantion de 109 persoane divorțate sau separate cu aproximativ 3 luni înainte de intrarea în studiu.

Participanții au fost divizați în 3 grupuri:
 • Un grup a fost solicitat să scrie în jurnal într-un mod tradițional expresiv despre cele mai profunde trăiri și sentimente privind relația și divorțul.
 • Al doilea grup a fost solicitat să scrie despre sentimentele privind divorțul, dar într-un mod narativ, urmând firul poveștii cu început, cuprins și final, cuprinzând povestea finalului mariajului.
 • Al treilea grup a fost solicitat să scrie despre activitățile zilnice, fără implicații emoționale.

Participanții din toate cele trei grupuri au fost instruiți să scrie în stilul precizat câte 20 minute pe zi timp de trei zile consecutive. Starea fizică și psihologică a participanților a fost analizată din perspectiva ținerii jurnalului și pe baza a două examene clinice. Al doilea examen clinic a fost efectuat după 8 luni de la prima vizită și după experiența cu scrierea jurnalului. S-a observat că cei angrenați în scrierea în jurnal în stil narativ au prezentat valori mai bune pentru sănătatea inimii și adaptarea la mediu și la factori de stres, asociați unei bune sănătăți generale.

Care este însă legătura dintre scrierea expresiv-narativă și sănătate? Scrierea unei povești structurate, care implică și retrăirea emoțiilor, permite procesarea sentimentelor într-un mod care permite adaptarea fiziologică a organismului. Structurarea ajută oamenii la o mai bună înțelegere a experiențelor trecute și le permite să treacă mai departe, mai ușor decât prin simpla retrăire a acelor sentimente negative la nesfârșit, prin ruminare. 

Divorțul și separarea de partener pot avea o influență semnificativă și implicații negative asupra sănătății fizice și mentale, mai ales a sănătății inimii când vorbim de sănătatea fizică.

Sănătatea creierului și a inimii sunt interconectate și se influențează reciproc, subiect despre care puteți citi mai multe în acest articol.

Deși sunt necesare cercetări amănunțite pentru a determina efectele pe termen lung ale scrisului expresiv narativ, studiul sugerează că păstrarea unui jurnal ar putea ajuta persoanele care trec printr- o separare să depășească această situație mai ușor.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 19-03-2019 | creare: 12-05-2017 | Vizite: 2050
Bibliografie
Narrative journaling may help heart health post-divorce, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-narrative-journaling-heart-health-post-divorce.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Calitatea vieții
 • Gândurile noastre ne influențează direct sănătatea
 • Legătura dintre alergii și sănătatea mentală
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum