Caloriile ascunse: Mănânc puțin! De ce mă îngraș?

©

Autor:

Caloriile ascunse: Mănânc puțin! De ce mă îngraș?

Consumul în mod regulat a unei cantități mult prea mari de calorii poate avea efecte negative asupra sănătății unei persoane. Excesul de kilograme este rezultatul firesc al dezechilibrului apărut între energia de aport și cheltuielile energetice, condiția medicală caracteristică purtând denumirea de obezitate. Obezitatea reprezintă una dintre afecțiunile cu cea mai mare creștere a prevalenței la nivel global, în ultimii 25 de ani numărul persoanelor diagnosticate cu obezitate aproape dublându-se. (1) (2) (3)
„Mănânc puțin, dar totuși mă îngraș!” este una dintre sintagmele auzite adesea de către medicii nutriționiști. Majoritatea celor care ajung să crească în greutate, în ciuda faptului că nu mănâncă mult, sunt responsabili de propria lor îngrășare, comportamentul alimentar al acestor persoane fiind unul nesănătos. Faptul că se creează o legătură între cantitatea de alimente consumată și propria greutate poate să reprezinte o eroare, deoarece factorul alimentar este o cauză a obezității doar dacă numărul de calorii depășește o anumită cantitate. Așadar, ingestia unei cantități mari de alimente nu reprezintă întotdeauna un criteriu în stabilirea numărului de calorii consumate. (1)

De exemplu, consumul unui singur pahar de suc cu o cantitate crescută de zaharuri poate fi echivalentul consumului a jumătate de kilogram de căpșuni. O persoană care bea în fiecare zi câte doi litri de suc ajunge la un consum de 800 de calorii, echivalentul unei mese principale. Consumul zilnic final de calorii poate trece astfel de valoarea recomandată, chiar și dacă sunt respectate mesele principale ale zilei. Exemplul precedent relevă faptul că este posibilă creșterea în greutate, chiar și atunci când cantitatea de alimente consumată este una normală sau chiar redusă. (1)

De ce nmă îngraș, deși nu exagerez cu mâncarea?

Cantitatea estimativă de calorii necesară pentru menținerea echilibrului energetic este diferită în funcție de sex, vârstă și nivelul de activitate fizică. Astfel, dacă în cazul unui bărbat activ din punct de vedere fizic, cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani, se recomandă consumul a 3.000 de calorii pe zi, pentru o femeie care se încadrează în același interval de vârstă, dar nu este activă din punct de vedere fizic, consumul caloric ar trebui limitat la maximum 2.000 de calorii pe zi. Odată cu depășirea aportului caloric recomandat predispoziția către obezitate crește și ea. (5)

Deși pare relativ simplu de ținut sub control cantitatea de calorii consumată zilnic, lucrurile nu sunt deloc simple. O anumită cantitate consumată de calorii provine din alimente, condimente sau lichide despre care se crede că sunt sănătoase. Cel mai elocvent exemplu este cel al sucurilor de fructe. Majoritatea sucurilor de fructe ce provin de la producător conțin cantități mari de carbohidrați, implicit și de calorii, în ciuda faptului că pe etichetă poate exista mențiunea 100% natural. (6)

Deși comportamentul alimentar nesănătos, ce se traduce printr-un consum în exces de calorii, reprezintă principala cauză a obezității, există o multitudine de alți factori care pot determina creșterea în greutate. Din cauza acestor factori, anumite persoane nu reușesc să își păstreze greutatea optimă, în ciuda faptului că au un consum caloric sub limita normală.

O persoană cu un consum caloric normal și care este activă din punct de vedere fizic poate fi supraponderală, în ciuda tuturor eforturilor depuse. Anumite afecțiuni, precum hipotiroidismul sau sindromul Cushing, stresul, sarcina, influența genetică, cât și unele medicamente pot constitui cauze ale obezității, astfel că, în unele situații, poate să nu fie suficientă modificarea stilului de viață. În cazul afecțiunilor cronice care predispun la îngrășare, este necesară menținerea acestor boli sub control, pentru reducerea drastică a riscurilor de apariție a obezității. (1) (2) (3)

Caloriile ascunse - care sunt alimentele care conțin cele mai multe calorii ascunse?

Cafeaua

Poate să ascundă mai bine de 600 de calorii, în funcție de modul în care este preparată. Atunci când nu este îndulcită, numărul de calorii conținut de o ceașcă de cafea este unul insignifiant. În schimb, la fiecare linguriță de zahăr adăugată este crescut conținutul de calorii. Cu toate acestea, cele mai multe calorii dintr-o cafea provin de regulă de la laptele adăugat. (7) (8)

Condimente și sosuri

Maioneza, muștarul, mierea sau ketchupul sunt doar câteva dintre condimentele utilizate pentru a oferi gust preparatelor. De asemenea, dressingul adăugat peste o porție de salată ar putea cântării enorm la calculul final al caloriilor consumate în acea zi. De foarte multe ori se acordă o atenție doar preparatului în sine, fără a se ține cont de numărul de calorii conținut de condimente. De exemplu, o persoană care consumă o salată cu dressing ar putea crede că întregul său preparat nu conține mai mult de 200 de calorii. În realitate, numărul de calorii ar putea fi de trei sau patru ori mai mare. (7) (8) (9)

Uleiul de gătit

Folosit cu preponderență pentru prăjirea alimentelor, uleiul de gătit este bogat în grăsimi, fiind o sursă importantă de calorii. Ați putea crede că ciupercile sunt o gustare excelentă pentru slăbit, grație cantității mici de calorii? În mod normal, o sută de grame de ciuperci au doar 7 kcal. Atunci când sunt gătite într-o tigaie cu ulei, numărul de kilocalorii crește însă de aproximativ 15 ori. (11)

Băuturile alcoolice

Oamenii pot scoate din ecuație cu ușurință o bere sau câteva pahare de vin consumate la masă, deși acestea, împreună cu celelalte surse ale caloriilor ascunse, pot să crească semnificativ consumul caloric. O singură bere (500 ml) conține aproximativ 150 de calorii, în timp ce un singur pahar de vin roșu (175 ml) conține aproximativ 120 de calorii. (10)

Alimentele cu conținut scăzut de proteine

Nu vor reuși întotdeauna să ofere senzația de sațietate, astfel că de foarte multe ori se exagerează cu consumul acestora. Același lucru se întâmplă și atunci când sunt consumate nuci sau chipsuri, însă în aceste cazuri cauza consumului exagerat o reprezintă lipsa de auto-control. (8) (9)


Data actualizare: 08-07-2019 | creare: 08-07-2019 | Vizite: 3729
Bibliografie
(1) Hidden causes of weight gain, link: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/hidden-causes-of-weight-gain
(2) Why has the prevalence of obesity doubled? link: https://link.springer.com/article/10.1007/s11150-015-9298-5
(3) Causes - Obesity, link: https://www.nhs.uk/conditions/obesity/causes
(4) Why people become overweight, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-people-become-overweight
(5) Estimated Calorie Requirements, link: https://www.webmd.com/diet/features/estimated-calorie-requirement
(6) Fruit Juice Is Just as Unhealthy as a Sugary Drink, link: https://www.healthline.com/nutrition/fruit-juice-is-just-as-bad-as-soda
(7) Hidden calories: How to spot and avoid them, link: https://www.canr.msu.edu/news/hidden_calories_how_to_spot_and_avoid_them
(8) Hidden Calorie Countdown, link: https://www.webmd.com/diet/features/hidden-calorie-countdown
(9) Six foods you never realised were adding hidden calories to your healthy dishes, link: https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/weight-management/weight-loss/6-foods-adding-hidden-calories-healthy-dishes/
(10) Do You Know How Many Calories Are In Beer? It Could Be Time to Top-up Your Knowledge, link: https://www.menshealth.com/uk/weight-loss/a744496/drink-beer-lose-weight-44706
(11) Revealed: Food And Drink With The Most Hidden Calories, link: https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/food-and-drink-with-the-most-hidden-calories-as-brits-consume-50-more-than-they-realise_uk_5a8a8df2e4b004fc3193e40d
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: