De ce nu slăbesc? Unde greșesc?

©

Autor:

De ce nu slăbesc? Unde greșesc?

Așa cum deja știm cu toții, procesul de pierdere în greutare nu depinde doar de dietă și de programul de exerciții fizice, ci sunt și alți factori care te împiedică să atingi greutatea dorită.

Nu dormi suficient

Există o relație dovedită științific între cantitatea și calitatea somnului și tendința de pierdere/creștere în greutate. Lipsa somnului se manifestă fiziologic prin lipsa de energie. Pentru a compensa această stare de epuizare, organismul va insista să obțină mai multe alimente - un răspuns complet normal.

Problema este că, în astfel de condiții, cresc șansele să alegi alimente bogate în carbohidrați sau o băutură încărcată cu zahăr, deoarece organismul caută alimente care pot furniza rapid energie.

Te confrunți cu prea mult stres

Atunci când întâmpini multă presiune, corpul eliberează hormoni de stres în exces, cum ar fi cortizolul. Cortizolul poate determina organismul să reziste la insulină, crescând astfel glicemia și sporind depozitarea grăsimilor. Psihologic, „consumul pe bază de stres” este un fenomen care se produce atunci când există o scădere a nivelului de zahăr din sânge.

Nu bei suficientă apă

Apa ajută la reglarea metabolismului și digestiei noastre. De multe ori se întâmplă să încurci senzația de sete cu cea de foame. Acesta este un obicei inconștient care duce la acumularea de kilograme. Specialiștii recomandă să bei suficientă apă, astfel încât să asiguri hidratarea optimă a organismului. În plus, studiile confirmă că persoanele care beau jumătate de litru de apă înainte de mese experimentează o pierdere în greutate cu 44% mai mare decât cei care nu fac acest lucru. Apa potabilă s-a dovedit, de asemenea, că crește numărul de calorii arse cu 24-30% pe o perioadă de 1,5 ore (1).

Nu consumi suficiente proteine

Consumul de proteine poate stimula metabolismul și induce o senzație mai mare de sațietate, ajutând la reducerea caloriile pe care le consumi zilnic. De asemenea, poate reduce drastic poftele și dorința de gustări.

Istoricul medical al familiei

Dacă excesul de greutate sau obezitatea apare în familie, ai o șansă mult mai mare de a fi supraponderal sau obez. Se consideră că genetica determină până la 70% din greutatea unei persoane, la fel cum se întâmplă și cu rasa. (2) De exemplu, studiile arată că femeile afro-americane sunt mai predispuse la glicemie ridicată cauzată de rezistența la insulină, precum și o rată metabolică bazală mai mică. Ambii sunt contribuitori cunoscuți la creșterea în greutate.

Nu iei în calcul caloriile din băuturi

S-ar putea să ții un jurnal cum ar fi MyFitnessPal, în care introduci zilnic toate caloriile pe care le consumi, dar poți trece cu vederea băuturile care adesea adaugă calorii extra, mai ales în cazul băuturilor alcoolice. De asemenea, nu te lăsa păcălit de ceea ce tinde să pară a fi băuturi sănătoase cu „zero zahăr” sau „zero calorii”.

Iei anumite medicamente care îngreunează pierderea în greutate

Multe medicamente pe bază de rețetă reprezintă motivul pentru care nu slăbești. Astfel de medicamente includ beta-blocante (pentru hipertensiune arterială și hipertensiune arterială), antidepresive, anticonvulsivante (pentru tulburări de criză), antipsihotice, medicamente pentru diabet (de exemplu, insulină) și steroizi. (3)

Așadar, anumite afecțiuni medicale cresc, de asemenea, probabilitatea creșterii în greutate. Afecțiunile cunoscute includ tulburarea bipolară, sindromul Cushing, diabetul, retenția de lichide, sindromul ovarului polichistic, tiroida nederactivă și multe altele.

Cu cât afli mai repede cu ce problemă medicală te confrunți, cu atât vei reuși să gestionezi situația mai bine.

Ești mereu la dietă

Un regimul alimentar de succes, este unul de durată. În timp ce o dietă poate fi utilă pentru un viitor eveniment la care vrei să arăți cât mai bine, de multe ori, efectele acesteia se dovedesc a fi ciclice și de scurtă durată. Dacă vrei să menții o greutate sănătoasă, trebuie să adopți obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung.

Dacă ești la dietă de mai multe luni și ai ajuns la faza de paltou sau de stagnare a pierderii în greutate, acesta este momentul în care trebuie să faci o pauză. Mărește aportul de calorii cu câteva sute de calorii pe zi, dormi mai mult și fă antrenamente cu greutăți.

Încearcă să ai o mai bună înțelegere a cerințele nutriționale în funcție de vârstă, sex și greutate. Pune în aplicare un obiectiv pe termen lung de a mânca predominant fructe proaspete, legume, carne slabă și cereale integrale.


Așteptările tale sunt nerealiste

Pierderea în greutate este, în general, un proces lent. Multe persoane își pierd răbdarea înainte de a-și atinge obiectivul final. Deși adesea este posibil să slăbești rapid la început, foarte puține persoane pot continua să slăbească cu o viteză de peste 1-2 kilograme pe săptămână. Pentru a vedea rezultate trebuie să fii persisitent și să nu te descurajezi.

Mindfulness – mănâncă conștient

O tehnică numită mindfulness poate fi una dintre cele mai puternice instrumente de slăbit. Mindfulness implică mâncatul încet, fără distrageri, ascultând semnalele naturale care indică când corpul tău se simte plin. Numeroase studii au arătat că mâncatul mindfulness poate provoca o pierdere semnificativă în greutate și poate reduce frecvența meselor din cursul zilei. (4)

Iată câteva sfaturi pentru a mânca mai atent:

  • Mâncă cu zero distrageri.
  • Mâncă încet și mestecă bine. Încearcă să fiți conștient de culori, mirosuri, arome și texturi.
  • Când te simți plin, bea puțină apă și oprește-te din mâncat.


Pierderea în greutate nu este întotdeauna ușoară și numeroși factori o pot împiedica. Încearcă diverse strategii, de la alimentația atentă la păstrarea unui jurnal alimentar, de la consumul de proteine ​​până la mâncatul conștient. Într-un final, pierderea în greutate presupune și schimbarea stilului de viață, iar acest proces nu este unul care apare peste noapte, ci necesită autodisciplină și perseverență.


Data actualizare: 06-09-2019 | creare: 06-09-2019 | Vizite: 6082
Bibliografie
1. Water-induced thermogenesis.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14671205
2. The Genetics of Obesity. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2955913/
3. Weight Gain, Obesity, and Psychotropic Prescribing. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3034985/
4. The effect of a mindful restaurant eating intervention on weight management in women.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22243980
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: