Canabisul intensifică efectele radioterapiei asupra gliomului cerebral de grad înalt

©

Autor: Redacția ROmedic

Canabisul intensifică efectele radioterapiei asupra gliomului cerebral de grad înalt

Substanțele active din componența canabisului au fost folosite în teste clinice recente în scop terapeutic pentru o serie de afecțiuni severe. Acestea și-au dovedit eficiența, ceea ce a dus la dezvoltarea unor tratamente aprobate astăzi, cum ar fi de exemplu un spray oral ce conține tetrahidrocanabiol și canabidiol folosit pentru scleroza multiplă sau medicamente pe bază de dronabinol și nabilon, utilizate pentru ameliorarea reacțiilor adverse la bolnavii de cancer.

O echipă de cercetători din Londra a folosit aceste substanțe active și în cazul unui cancer la nivelul creierului - gliomul cerebral de grad înalt. Studiul a fost publicat în 2014 în jurnalul științific Molecular cancer Therapeutics.

Gliomul cerebral de grad înalt este una dintre cele mai agresive tumori cerebrale întâlnite la adulți, rata de supraviețuire fiind foarte mică. Tratamentul poate consta în intervenția chirurgicală, radioterapie și/sau chimioterapie, însă rata de succes rămâne extrem de scăzută.

 

Cercetătorii au testat in vitro efectul a două tipuri de canabinoizi asupra acestei tumori – delta 9 tetrahidrocanabiolul și canabidiolul, atât separat, cât și în combinație cu radioterapia. Studii de laborator realizate anterioar indicaseră capacitatea acestor substanțe de a lupta împotriva cancerului prin inducerea morții celulare la nivelul tumorii, în urma modificării căii de semnalizare din celule. În funcție de tipul celulelor, substanțele acționau fie prin stoparea creșterii tumorii, fie prin inițierea distrugerii ei.


Rezultatele studiului de față au arătat o eficiență terapeutică semnificativă a tratamentului în care canabinoizii au fost combinați cu radioterapia. Inițial au fost realizate teste in vitro, pentru stabilirea dozei optime a substanțelor din canabis. Ulterior tratamentul a fost administrat animalelor de laborator.


Un aspect care trebuie luat în considerare se referă la posibilele efecte psihoactive ale administrării de canabinoizi. Un tratament eficient trebuie să echilibreze aceste efecte nedorite cu rezultatele pozitive împotriva tumorii cerebrale.


Data actualizare: 05-02-2023 | creare: 26-11-2014 | Vizite: 3310
Bibliografie
How cannabis was used to shrink one of the most aggressive brain cancers, link: https://theconversation.com/how-cannabis-was-used-to-shrink-one-of-the-most-aggressive-brain-cancers-34038
The Combination of Cannabidiol and Δ9-Tetrahydrocannabinol Enhances the Anticancer Effects of Radiation in an Orthotopic Murine Glioma Model, link: https://mct.aacrjournals.org/content/early/2014/11/12/1535-7163.MCT-14-0402.abstract
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății
  • O nouă terapie crește șansele de supraviețuire la pacienții cu tumori cerebrale
  • Tumorile cerebrale vor fi depistare mai rapid, cu ajutorul unor teste de sânge
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum