Ce cunoaștem cu adevarat despre efectele consumului de marijuana asupra sănătății

©

Autor:

Ce cunoaștem cu adevarat despre efectele consumului de marijuana asupra sănătății
Schimbarea atitudinii față de consumul de cannabis și accesul legal la marijuana în Statele Unite din ultimii ani sunt cu adevarat uluitoare. 20% dintre americani locuiește într-un stat în care s-a votat legalizarea utilizării în scop recreativ și un procent și mai mare locuiește într-un stat în care marijuana poate fi utilizată în scop medicinal. Cu toate acestea, adevărul este că, din punct de vedere științific, sunt încă foarte multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre cannabis.

Săptămâna aceasta, National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine a făcut public un studiu cuprinzător și actual privind știința consumului de cannabis. Comisia din spatele studiului, alcătuită din reprezentanți ai universităților americane de frunte, a analizat mai mult de 10.000 de studii și a tras aproape 100 de concluzii.

Înainte de a enunța câteva dintre concluziile raportului, sunt necesare unele clarificări prvind terminologia. „Dovezi concludente” denotă că sunt suficiente date pentru a trage o concluzi efermă, iar „dovezi limitate” denotă un grad de incertitudine, chiar dacă există studii care sprijină ideea respectivă. De asemenea, mai sunt diverse nivele de certitudine între aceste două terminologii. De multe ori,există date insuficiente pentru a pute aspune dacă consumul are un efect pozitiv sau negativ.

Apoi, trebuie avut în vedere și contextul. Multe afirmații reprezintă suma unor fapte și nu garanția acestora. Spre exemplu, s-au găsit dovezi că șofatul sub influența consumului crește riscul de accidente, însă, după legalizare, rata accidentărilor a scăzut. Este posibil ca, în același timp, șofatul să fie mai periculos sub influența cannabisului și numărul de accidente să scadă după legalizare, dacă se iau măsurile de siguranță necesare.

Iată care sunt cocluziile preliminare ale raportului instituțiilor americane:

  • Există dovezi concludente sau decisive (nivelul cel mai ridicat de certitudine) că substanțele numite canabinoizi din marijuana pot reprezenta un tratament eficient pentru durerile cronice, aceasta fiind și cea mai întâlnită motivație pentru consum.
    Tot atât de sigur este faptul că aceste substanțe pot ajuta în tratamentul spasmelor musculare asociate sclerozei multiple și pot preveni sau trata stările de vomă asociate cu chemoterapia.

  • Autorii au găsit dovezi ce sugerează că marijuana crește riscul accidentelor auto.

  • S-au găsit dovezi potrivit cărora în statele în care s-a legalizat consumul de marijuana este mult mai probabil ca un copil să consume cannabis accidental.

  • Există dovezi moderate (nivel mediu de certitudine, deși sunt date) că consumul de cannabis nu este legat de riscul crescut de cancer pulmonar, de cap sau gât, sau cancere asociate cu fumatul. Totuși, s-au găsit dovezi limitate ce sugerează că cei care utilizează frecvent pot avea incidențe crescute ale unui tip de cancer testicular.

  • Sunt date insuficiente pentru a respinge sau a confirma ideea că marijuana poate crește riscul unui atac de cord.

  • Există dovezi substanțiale că fumătorii de marijuana sunt mai predispuși la bronșită cronică și că încetarea fumatului poate îmbunătăți acest aspect.

  • Sunt dovezi limitate despre efectele antiinflamatoare ale consumului de marijuana.

  • Există dovezi substanțiale pentru a asocia expunerea prenatală (atunci când femeia însărcinată fumează marijuana) cu greutatea mică la naștere. Totuși, nu s-a facut legătura și cu creșterea riscului de complicații de sarcină sau naștere.

  • În ce privește sănătatea psihică, sunt dovezi substanțiale că cei care consumă frecvent au un risc mai mare de schizofrenie. Există și dovezi moderate privind legătura cu o creștere a riscului de depresie și anxietate socială.

  • Sunt dovezi limitate privind legătura între cannabis și afectarea realizărilor școlare. Dovezile sunt concludente mai ales pentri cei care încep un consum regulat din adolescență.

  • Una dintre cele mai importante concluzii ale studiului este necesitatea mai multor cercetări privind consumul de cannabis. De asemenea, în cele mai multe cazuri, existența unei legături între consum și un risc crescut nu presupune și o relație de cauzalitate.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 26-03-2019 | creare: 17-01-2017 | Vizite: 2657
Bibliografie
11 Key Findings From One Of The Most Comprehensive Reports Ever On The Health Effects Of Marijuana, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/11-key-findings-from-one-of-the-most-comprehensive-reports-ever-on-the-health-effects-of-marijuana/all/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația cannabis-tutun crește riscul de dependență
  • Cum să reduci riscurile asociate consumului de cannabis - recomandări științifice
  • Consumul de marijuana la adolescenți și vulnerabilitatea la psihoză
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum