Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății

©

Autor:

Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății
Cafeaua este o băutură complexă în moleculele bioactive și cu o influență la fel de complexă asupra mecanismelor organismului – inclusiv canabinoid. Sistemul endocanabinoid este și ținta compușilor prezenți în Cannabis sativa, responsabili atât pentru acțiunea recreațională, dar mai ales proprietățile terapeutice.
Potrivit unui nou studiu, peste 100 metaboliți au fost asociați cu aportul habitual de cafea, dintre care circa 80 intervin asupra a cel puțin unul dintre mecanismele biologice predefinite ale organismului, iar rezultatele au fost publicate în Journal of Internal Medicine. Metaboliții sunt produși intermediari ai metabolismului ce joacă numeroase funcții de semnalizare în interiorul celulelor sau între celule, de inhibiție sau stimulare a unor enzime, de apărare etc.

Trebuie menționat că efecte substanțiale asupra metabolismelor au fost observate la un consum habitual între 4-8 cești de cafea, constatându-se diferențe în ceea ce privește tipul de cafea, modul de preparare al cafelei, gradul de prăjire a boabelor etc.

Pe parcursul celor 3 luni de trial clinic la care au participat 47 de consumatori habituali de cafea s-au observat 115 metaboliți ale căror concentrații s-au modificat consecutiv aportului de cafea. Cele mai semnificative modificări au fost identificate în legătură cu metabolismelor acetilcolinei și endocabinoid, când s-a obiectivat o reducere a metaboliților ca răspuns la creșterea consumului.

De asemenea, s-a observat o reducere a nivelului seric de piridoxat, un cofactor al vitaminei B6, odată cu aportul de cafea. Este binecunoscut rolul vitaminei B6 în metabolismul aminoacizilor și sinteza neurotransmițătorilor – dopamina, serotonina, acid gama-aminobutiric, noradrenalină, melatonină, și implicațiile asupra tulburărilor de somn, comportament, cardiovasculare și a echilibrului hormonal aflat sub control hipotalamo-hipofizar.

Nivelul seric a cinci metaboliți implicați sau rezultați în urma metabolismului endocanabinoid a variat în funcție de aportul de cafea, în particular în funcție de creșterea consumului la 8 cești pe zi.

Sistemul endocanabinoid este un important reglator a răspunsului la stres, iar reducerea metaboliților face parte din mecanismele de adaptare la stres a organismului.

Consumul crescut de cafea pe parcursul celor 2 luni de studiu, de la 4 la 8 căni pe zi, ar putea constitui un factor declanșator al stresului suficient de important astfel încât să activeze sistemul endocanabinoid pentru a combate efectele lui. Efectele observate sunt opuse celor observate în cazul consumului de canabis.

Sistemul endocanabinoid este esențial în îndeplinirea a numeroase alte funcții în organism, fie că vorbim de cogniție, presiune arterială, dependență, modularea răspunsului imun și inflamator, efectele antitumorale, reglarea somnului, a apetitului, a metabolismul energetic sau a homeostaziei glicemiei.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a identifica mecanismele prin care cafeua influențează sănătatea la oameni, respectiv pentru a valida rolul cafelei în procesul de pierdere în greutate/stimulare a lipolizei și a reducerii riscului de diabet tip 2.

Aflați mai multe despre beneficiile consumului de cafea din articol. 

Surse: Medical News Today
Genetic Engineering & Biotechnology News
The Association for the Publication of the Journal of Internal Medicine

Data actualizare: 17-06-2019 | creare: 19-03-2018 | Vizite: 897
Bibliografie
(1) The brain link between coffee and cannabis, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321227.php
(2) Coffee Consumption Affects Cannabinoid Metabolism, link: https://www.genengnews.com/gen-news-highlights/coffee-consumption-affects-cannabinoid-metabolism/81255591
(3) Metabolomic response to coffee consumption: application to a three-stage clinical trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29381822
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Canabisul intensifică efectele radioterapiei asupra gliomului cerebral de grad înalt
  • Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile
  •