Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății

Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății

©

Autor:

Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății
Cafeaua este o băutură complexă în moleculele bioactive È™i cu o influență la fel de complexă asupra mecanismelor organismului – inclusiv canabinoid. Sistemul endocanabinoid este È™i È›inta compuÈ™ilor prezenÈ›i în Cannabis sativa, responsabili atât pentru acÈ›iunea recreaÈ›ională, dar mai ales proprietățile terapeutice.
Potrivit unui nou studiu, peste 100 metaboliÈ›i au fost asociaÈ›i cu aportul habitual de cafea, dintre care circa 80 intervin asupra a cel puÈ›in unul dintre mecanismele biologice predefinite ale organismului, iar rezultatele au fost publicate în Journal of Internal Medicine. MetaboliÈ›ii sunt produÈ™i intermediari ai metabolismului ce joacă numeroase funcÈ›ii de semnalizare în interiorul celulelor sau între celule, de inhibiÈ›ie sau stimulare a unor enzime, de apărare etc.

Trebuie menÈ›ionat că efecte substanÈ›iale asupra metabolismelor au fost observate la un consum habitual între 4-8 ceÈ™ti de cafea, constatându-se diferenÈ›e în ceea ce priveÈ™te tipul de cafea, modul de preparare al cafelei, gradul de prăjire a boabelor etc.

Pe parcursul celor 3 luni de trial clinic la care au participat 47 de consumatori habituali de cafea s-au observat 115 metaboliÈ›i ale căror concentraÈ›ii s-au modificat consecutiv aportului de cafea. Cele mai semnificative modificări au fost identificate în legătură cu metabolismelor acetilcolinei È™i endocabinoid, când s-a obiectivat o reducere a metaboliÈ›ilor ca răspuns la creÈ™terea consumului.

De asemenea, s-a observat o reducere a nivelului seric de piridoxat, un cofactor al vitaminei B6, odată cu aportul de cafea. Este binecunoscut rolul vitaminei B6 în metabolismul aminoacizilor È™i sinteza neurotransmițătorilor – dopamina, serotonina, acid gama-aminobutiric, noradrenalină, melatonină, È™i implicaÈ›iile asupra tulburărilor de somn, comportament, cardiovasculare È™i a echilibrului hormonal aflat sub control hipotalamo-hipofizar.

Nivelul seric a cinci metaboliÈ›i implicaÈ›i sau rezultaÈ›i în urma metabolismului endocanabinoid a variat în funcÈ›ie de aportul de cafea, în particular în funcÈ›ie de creÈ™terea consumului la 8 ceÈ™ti pe zi.

Sistemul endocanabinoid este un important reglator a răspunsului la stres, iar reducerea metaboliților face parte din mecanismele de adaptare la stres a organismului.

Consumul crescut de cafea pe parcursul celor 2 luni de studiu, de la 4 la 8 căni pe zi, ar putea constitui un factor declanÈ™ator al stresului suficient de important astfel încât să activeze sistemul endocanabinoid pentru a combate efectele lui. Efectele observate sunt opuse celor observate în cazul consumului de canabis.

Sistemul endocanabinoid este esenÈ›ial în îndeplinirea a numeroase alte funcÈ›ii în organism, fie că vorbim de cogniÈ›ie, presiune arterială, dependență, modularea răspunsului imun È™i inflamator, efectele antitumorale, reglarea somnului, a apetitului, a metabolismul energetic sau a homeostaziei glicemiei.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a identifica mecanismele prin care cafeua influenÈ›ează sănătatea la oameni, respectiv pentru a valida rolul cafelei în procesul de pierdere în greutate/stimulare a lipolizei È™i a reducerii riscului de diabet tip 2.

AflaÈ›i mai multe despre beneficiile consumului de cafea din articol. 

Surse: Medical News Today
Genetic Engineering & Biotechnology News
The Association for the Publication of the Journal of Internal Medicine

Data actualizare: 17-06-2019 | creare: 19-03-2018 | Vizite: 874
Bibliografie
(1) The brain link between coffee and cannabis, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321227.php
(2) Coffee Consumption Affects Cannabinoid Metabolism, link: https://www.genengnews.com/gen-news-highlights/coffee-consumption-affects-cannabinoid-metabolism/81255591
(3) Metabolomic response to coffee consumption: application to a three-stage clinical trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29381822
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Canabisul intensifică efectele radioterapiei asupra gliomului cerebral de grad înalt
  • Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncÈ›ii erectile
  •