Cand si din ce motiv este considerat bio un anumit produs agricol?

Data publicării: 07-08-2007

/Nepszabadsag/    Budapesta

 

   Productia ecologica inseamna mai mult decat eliminarea din procesul de productie agricola a substantelor chimice. Principiul de baza al productiei ecologice consta in armonizarea ”productiei” de plante si animale cu conditiile existente in locul de productie, in sensul ca producatorul-crescatorul care foloseste metoda bio trebuie sa se amestece cat mai putin posibil in ecosistemul existent. Din acest motiv, in procesul de productie nu se folosesc organisme manipulate genetic si nici nu se aplica metoda iradierilor, ionizarilor. Din aceasta cauza, produsele agricole bio sunt obtinute cu cheltuieli mai mari decat cele realizate pe cale traditionala, ceea ce si explica pretul mai ridicat de vanzare din magazine al acestora.
    Producatorii de produse bio trebuie sa respecte si alte conditii. Ei trebuie sa acorde o atentie extrem de mare prevenirii bolilor la plante si la animale. Conceptul „cautarii de partener in productia plantelor” se refera la ordinea plantarilor mixte, corespunzatoare cu productia ecologica (de exemplu, capsunii pot fi plantati impreuna cu ceapa, telina cu varza, busuiocul cu castravetii). Anumite plante plantate in ”parteneriat” au, pe de o parte, o influenta buna in privinta dezvoltarii lor reciproce, pe de alta parte tin la distanta, in mod reciproc, parazitii. Dar si inversul situatiei poate fi adevarat, unele plante nu se pot planta in apropierea altora. Astfel de perechi neprietenoase sunt fasolea cu ceapa, varza rosie cu patlagele rosii, patrunjelul cu salata capatana.
Prin plantarile mixte trebuie asigurata dezvoltarea prin selectarea de soiuri de plante si de animale autohtone, mai rezistente.
    In masura posibilitatilor, nutretul pentru animale ar fi bine sa fie produs pe plan local. La planificarea septelului de animale ce urmeaza sa fie crescute este bine sa se tina seama de capacitatea locului destinat sa asigure hrana necesara pentru animale. Folosirea substantelor active naturale (cum ar fi fierturile de urzici, de pilda), a solutiilor naturale contribuie  si la protejarea apelor freatice si a apelor subterane. Producatorii agricoli care se ocupa de cresterea animalelor, recurg la metode terapeutice mai blande atunci cand trateaza animalele bolnave, cum ar fi acopunctura, homeoptia, plante medicinale, dar respectand in mod fundamental prevederile privind bunastarea animalelor, iar in cazuri mai grave este chemat neaparat medicul veterinar.
    O alta cerinta pe care trebuie sa o respecte producatorul de produse biologice este reducerea consumului de energie, prin utilizarea resurselor energetice naturale locale. In interesul mentinerii capacitatii de productie a solului este bine sa se asigure ciclul folosirii substantelor naturale ca ingrasamant pentru sol, precum ingrasamantul extras din produsele proprii, prin compostare, prin rotatia culturilor, pentru ca respectivele substante naturale sa se reintoarca in pamant. Trebuie, de asemenea, ca pe parcursul procesului de prelucrare sa se foloseasca doar adaosuri, doar substante nedaunatoare sau ajutatoare, permise prin reglementarile existente, cum ar fi adaos de lapte, de mere, de acidul citric extras din lamaie, de oxigen.
    In fermele cu productie intensiva, unde produsele bio se cultiva pe terenuri mari, in cazul anumitor soiuri de plante este de preferat metoda de cultivare integrata, care consta intr-o protectie chimica, fizica, biologica si tehnologica. In acest caz se utilizeaza pesticidele si ingrasaminte artificiale, dar se reduce la minimum posibil utilizarea substantelor chimice.
    Pe produsele bio provenite din Uniunea Europeana pe langa inscriptia tarii de origine si inscriptia bio, eco sau organic, se precizeaza denumirea autoritatii care a facut controlul  la locul productiei si numarul sau de cod. Produsele alimentare bio trebuie sa dispuna de prospecte, de documente insotitoare care sa dovedeasca faptul ca sunt produse ecologice. Pe pietele ecologice producatorii trebuie sa dovedeasca cu acte autenticitatea produselor-bio aduse la vanzare, in cazul in care acest lucru este solicitat de cumparatori. Calificative precum produse reformate, naturale, alternative, utilizate adesea in unele materiale publicitare, nu dovedesc neaparat ca ar fi vorba de produse-bio, si pot foarte usor induce in eroare consumatorii necunoscatori si nesiguri


Sursa: Rompres, 07-08-2007, Vizualizari 1765
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.