Care este cel mai eficient tratament pentru sinuzita acută la copil? (studiu)

©

Autor:

Care este cel mai eficient tratament pentru sinuzita acută la copil? (studiu)
Sinuzita acută este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care copiii sunt puși pe antibiotice, cu aproximativ 5 milioane de rețete emise anual în Statele Unite. Amoxicilina și amoxicilină/acid clavulanic sunt medicamente regăsite pe majoritatea acestor rețete, dar nu există un consens clar cu privire la care dintre ele ar trebui să fie prima opțiune pentru copii.
Un studiu recent publicat în JAMA și condus de cercetători de la Brigham and Women's Hospital a analizat rezultatele tratamentului a peste 300.000 de copii care au primit fie amoxicilină, fie amoxicilină/acid clavulanic pentru tratamentul sinuzitei acute. Studiul a constatat că nu există diferențe semnificative în ratele de eșec al tratamentului între cele două medicamente. Cu toate acestea, riscul de evenimente adverse, în special simptome gastrointestinale și infecții micotice, a fost mai mare în cazul pacienților tratați cu amoxicilină/acid clavulanic.

Amoxicilină/acid clavulanic este considerată a avea un spectru mai larg de acțiune împotriva bacteriilor decât amoxicilina, dar este, de asemenea, asociată cu mai multe efecte secundare gastrointestinale. Există, de asemenea, îngrijorări legate de faptul că prescrierea excesivă a amoxicilină/acid clavulanic pe termen lung ar putea accelera dezvoltarea rezistenței antimicrobiene.

Datele clinice au arătat că evenimentele adverse au fost relativ rare, dar mai frecvente în rândul pacienților tratați cu amoxicilină/acid clavulanic, survenind în 2,3% din cazuri, comparativ cu 2% în cazul celor tratați cu amoxicilină. Pacienții tratați cu amoxicilină/acid clavulanic au avut un risc crescut cu 15% de a dezvolta simptome gastrointestinale și un risc cu 33% mai mare de a dezvolta infecții micotice.

Studiul a inclus date din 320.141 de cazuri clinice ale copiilor diagnosticați cu sinuzită acută și a comparat ratele de eșec al tratamentului între cele două grupuri. Eșecul tratamentului a fost extrem de rar, cu mai puțin de 2% din rețetele emise eșuând, majoritatea fiind corectate printr-o schimbare a medicației ambulatorii. Doar 0,1% dintre copii au avut eșecuri atât de severe încât au necesitat o vizită la camera de urgență sau spitalizare.

În concluzie, autorii studiului sugerează că amoxicilina, având un spectru mai îngust de acțiune, ar putea fi cea mai bună alegere ca tratament de primă linie împotriva sinuzitei acute, dat fiind profilul său mai bun de tolerabilitate.

Este important de menționat că studiul nu a inclus date microbiologice și nu a putut determina dacă diagnosticul de sinuzită acută a fost cauzat de infecții virale sau bacteriene. De asemenea, autorii recunosc posibilitatea unei părtiniri reziduale, deși au reanalizat datele în mai multe moduri pentru a încerca să atenueze acest efect.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-09-2023 | creare: 21-09-2023 | Vizite: 231
Bibliografie
Amoxicillin vs. amoxicillin-clavulanate: Which is more effective for acute sinusitis in children?, link: https://www.news-medical.net/news/20230919/Amoxicillin-vs-amoxicillin-clavulanate-Which-is-more-effective-for-acute-sinusitis-in-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mai puține hemoculturi cu risc mai scăzut de infecții, o nouă recomandare a oamenilor de știință
  • Copiii tratați cu antibiotice prezintă un microbiom intestinal predominant fungic
  • Expunerea timpurie la antibiotice poate provoca astm bronșic și alergii permanente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum