Copiii tratați cu antibiotice prezintă un microbiom intestinal predominant fungic

©

Autor:

Copiii tratați cu antibiotice prezintă un microbiom intestinal predominant fungic
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Helsinki arată că microbiomul intestinal al copiilor ce sunt tratați cu antibiotice este predominant de natură fungică și mai diversificat, spre deosebire de cel al copiilor care nu se află în tratament cu acestea.
Acest fenomen, conform echipei, este datorat reducerii marcate a bacteriilor intestinale, apărută drept urmare a terapiei prin antibiotice, în urma căreia speciile de fungi întâlnite la nivelul intestinului se pot dezvolta mult mai facil, datorită reducerii competiției spațiale la care paticipă bacteriile saprofite de la acest nivel. Rebecka Ventin-Holmberg, doctorand la universitatea finlandeză, afirmă că cercetările sale indică o reglare a microbiomului intestinal fungic de către bacterii, astfel că, atunci când acestea sunt perturbate, fungii au potențialul de a se reproduce într-un ritm accelerat, cea mai comună specie regăsită la acest nivel fiind Candida.

Această modificare poate reprezenta un efect advers pe termen lung al administrării în med repetat a antibioticelor, alte exemple de manifestări secundare terapiei cu acestea fiind și un risc crescut de dezvoltare a bolilor inflamatorii cronice și apariția supraponderalității. Studiul a fost realizat prin analiza comparativă a microbiomului intestinal întâlnit la sugarii infectați cu virusul sincițial respirator care au fost tratați cu antibiotice și a celor care nu au primit această terapie în cadrul bolii. Doctorul afirmă că astfel de studii sunt importante pentru investigarea efectelor pe termen lung a antibioticelor, astfel încât să poată fi evitate bolile inflamatorii cronice și perturbarea microflorei intestinale.

De asemenea, autorii menționează că, în trecut, nu au fost realizate suficiente studii asupra implicațiilor administrării de antibiotice asupra microflorei intestinale din punct de vedere al fungilor, majoritatea cercetărilor anterioare fiind axate pe echilibrul bacteriilor de la acest nivel. Doctorul evidențiază faptul că descoperirile pe care le-a făcut împreună cu echipa indică un rol important al microflorei fungice asupra dezechilibrului microorganismelor de la nivel intestinal, sugerând cercetătorilor ca viitoarele studii efectuate asupra microflorei intestinale să se concentreze asupra întregului ansamblu organic, pentru a se descoperi interconexiunile dintre bacteriile și fungii întâlniți la acest nivel.

sursa: News Medical
foto: Mostphotos

Data actualizare: 17-05-2022 | creare: 17-05-2022 | Vizite: 269
Bibliografie
Children treated with antibiotics have abundant fungal microbiota in the gut, study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20220429/Children-treated-with-antibiotics-have-abundant-fungal-microbiota-in-the-gut-study-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mai puține hemoculturi cu risc mai scăzut de infecții, o nouă recomandare a oamenilor de știință
  • Expunerea timpurie la antibiotice poate provoca astm bronșic și alergii permanente
  • Expunerea la antibiotice în primele zile de viață ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea gastrointestinală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum