Patologii cronice asociate cu expunerea la antibiotice a copiilor sub vârsta de 2 ani

©

Autor:

Patologii cronice asociate cu expunerea la antibiotice a copiilor sub vârsta de 2 ani
Utilizarea antibioticelor pe scară largă a condus la apariția rezistenței la antibiotice, o problemă cu puternic impact la nivel mondial. Aceasta este însă doar una dintre consecințele suprautilizării antibioterapiei.
Un nou studiu publicat în jurnalul medical Mayo Clinic Proceedings, condus de cercetători de la Clinica Mayo și de la Universitarea Rutgers atrage atenția asupra riscului copiilor de a dezvolta patologii cronice în cazul expunerii la antibiotice sub vârsta de 2 ani.

În cadrul acestui studiu au fost evaluați 14.572 de copii născuți în Olmsted, Minnesota între anii 2003 si 2011. Dintre aceștia, 70% au primit tratament antibiotic în primii 2 ani de viață, în principal pentru infecții respiratorii si otice.

Rezultatele studiului susțin ipoteza conform căreia microbiomul intervine în mod activ în dezvoltarea imunității, a metabolismului și a comportamentului. Având în vedere creșterea prevalenței anumitor patologii cronice cu debut în perioada copilăriei, s-a ridicat suspiciunea existenței unei legături între expunerea la antibiotice sub vârsta de 2 ani și apariția acestor patologii, ținând cont de impactul acestora asupra microbiomului.

Acest studiu a evidențiat faptul că există o legătură între expunerea la antibiotice a copiilor sub vârsta de 2 ani și apariția unor patologii metabolice (obezitate), imunologice (astm bronșic, alergii alimentare, rinită alergică) și tulburări cognitive (autism, ADHD). Efectul a fost diferit în funcție de clasa terapeutică utilizată. Dintre acestea, cefalosporinele s-au asociat cu cele mai multe patologii cronice și sunt singurele care s-au corelat cu apariția autismului și a alergiilor alimentare.

Cercetătorii au atras atenția, de asemenea, asupra faptului că expunerea repetată la antibiotice și mai ales sub vârsta de 6 luni crește riscul apariției acestor patologii cronice.

Martin Blaser, co-autor al acestui studiu, propune utilizarea rațională a antibioticelor în cazul copiilor cu vârsta sub 2 ani, ținând cont de etiologia bolii, dar și de forma clinică a acesteia.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-11-2020 | creare: 20-11-2020 | Vizite: 690
Bibliografie
Rutgers University. "Antibiotic exposure in children under age 2 associated with chronic conditions." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 November 2020, www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201116075732.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consecințele pe termen lung ale utilizării antibioticelor în copilărie
  • Antibioticele din viața timpurie ar putea afecta dezvoltarea creierului
  • Legătura dintre antibiotice și infecțiile fungice (candidoză)
  •