Care sunt factorii care fac ca oasele să se remodeleze și să rămână sănătoase?

©

Autor:

Care sunt factorii care fac ca oasele să se remodeleze și să rămână sănătoase?
Un studiu care și-a propus să identifice ce anume menține oasele în bună funcționare indică faptul că celulele osoase sunt ajutate de către compușii proteici non-colagen să reacționeze la sarcinile externe. Pentru studiu, cercetătorii au utilizat modele de pești, pentru a elucida diferențele în microstructuri și în difuzia apei în materialul osos.
Cercetătorii și-au propus să afle în ce mod diferă structurile osoase la pești cu sau fără celulele osoase, în ceea ce privește microstructurile și proprietățile lor. Pentru studiul lor, cercetătorii au comparat mostre de oase prelevate de la pește-zebră și medaka, două specii de pești de dimensiuni similare, care trăiesc în condiții similare și ale căror schelete ar trebui, în mod normal, să reziste în mod similar la stresul extern, deși doar peștii zebră prezintă celule osoase.

Obiectivul principal al studiului a fost acela de a determina în ce mod diferă oasele cu si fără celule osoase. Studiul și-a propus să răspundă uneia dintre cele mai comune întrebări cu privire la modul în care funcția celulelor osoase din oase este afectată de înaintarea în vârstă.

Potrivit rezultatelor, materialul osos al peștelui zebra eliberează jumătate mai multă apă decât cel al medaka, care nu prezintă celule osoase. Rezultatele contrazic presupunerile anterioare, potrivit cărora ambele tipuri de oase conțin cantități similare de apă și au o compoziție și proprietăți asemănătoare. Considerate surprinzătoare de către cercetători, rezultatele pot ajuta la înțelegerea cu o mai mare precizie a afecțiunilor osoase.

sursa: Science Daily
foto: Permeabilitatea apei în os fără celuel osoase (stânga) și în os cu celule osoase (dreapta). © Charité Berlin

Data actualizare: 10-01-2023 | creare: 10-01-2023 | Vizite: 461
Bibliografie
Neutron experiments reveal what maintains bones in good function, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221221135537.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Undele sonore pot contribui la refacerea oaselor
  • Efectele vitaminei K asupra sănătății osoase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum