Cât durează protecția împotriva formelor grave oferită de vaccinarea împotriva COVID-19?
Autor: Domșa Dariana

Studiul, condus de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, s-a bazat pe datele obținute de la aproximativ două milioane de oameni din Scoția și peste 42 de milioane de oameni din Brazilia care au fost vaccinați cu vaccinul Oxford-Astra Zeneca.
În Scoția, a fost observată o creștere de cinci ori a numărului de cazuri grave și de decese la cinci luni de la vaccinarea cu a doua doză, în comparație cu numărul deceselor și cazurilor severe înregistrate la două săptămâni după primirea celei de a doua doză. Scăderea eficacității începe să apară pentru prima dată la aproximativ trei luni, când riscul de spitalizare și deces este dublu față de cel de la două săptămâni după a doua doză, spun experții. Cifre similare au fost observate pentru Brazilia.
Cercetătorii au putut compara datele dintre Scoția și Brazilia, deoarece au avut un interval similar între doze și o prioritizarea inițială a persoanelor vaccinate, la momentul studiului fiind vaccinate persoanele cu cel mai mare risc de boli severe și lucrătorii din domeniul sănătății. Varianta dominantă a fost diferită în fiecare țară în timpul perioadei de studiu, ceea ce înseamnă că scăderea eficacității s-ar putea datora scăderii eficienței vaccinului și a impactului variantelor.
Studiul a estimat, de asemenea, eficacitatea vaccinului la intervale de două săptămâni similare, comparând rezultatele persoanelor care au fost vaccinate cu cele care nu sunt vaccinate. Experții au avertizat că cifrele ar trebui tratate cu prudență, deoarece comparația persoanelor vaccinate cu caracteristici similare devine tot mai dificil de realizat, în special în rândul grupelor de vârstă mai înaintate, unde un număr foarte mare de oameni sunt în prezent vaccinați.
„Vaccinurile au fost un instrument cheie în combaterea pandemiei, dar scăderea eficacității lor reprezintă o importantă prioritate. Prin identificarea momentului la care începe să apară o scădere a eficacității vaccinului Oxford-Astra Zeneca, ar trebui să fie posibil ca guvernele să elaboreze programe de amplificare care să asigure menținerea protecției maxime”, declară autorul studiului, Aziz Sheikh, profesor la Universitatea din Edinburgh.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetătorii au descoperit impactul infecției cu virusul SARS-CoV2 la nivel ocular
- Pacienții cu simptome cardiopulmonare la 18 luni de la infecția cu SARS-CoV-2 au probleme cu condiția fizică
- Urmărirea pe termen lung a anticorpilor asociați COVID-19
- Modul în care COVID-19 atacă plămânii, explicat de cercetători
- Alergie la medicamente
- Mi-e frica sa mă vaccinez.
- Pericardita si vaccin covid
- Sunteti de acord cu vaccinul ?
- Vaccinare covid 19
- Vaccin Pfizer
- Păreri PRO Vaccinare - să mă vaccinez anti covid?
- Posibilitate vaccinare cu doza lll dupa tomografie toracica si inainte de dexa
- Înțepături plămâni după vaccin. Va rog sa ma ajutați..