Distorsiunile olfactive apărute la pacienții cu COVID-19: care sunt diferențele dintre parosmie și fantosmie?
Autor: Domșa Dariana

Cunoașterea tiparelor distincte de demografie, istoric medical și probleme de calitate a vieții asociate cu fiecare afecțiune poate oferi o perspectivă asupra organizării și funcției sistemului olfactiv și poate ajuta medicii să-și trateze mai bine pacienții. „Este clar din rezultatele noastre că aceste distorsiuni ale mirosului sunt distincte și comune în rândul celor cu tulburări de miros”, a spus autorul principal, Robert Pellegrino, un bursier postdoctoral la Institutul Monell.
Pentru studiu, cercetătorii au chestionat peste 2.100 de persoane cu cel puțin o tulburare olfactivă dobândită în timpul vieții. Ei au descoperit că distorsiunile de miros erau comune la 46%, respondenții raportând fie parosmie, fantosmie sau chiar ambele probleme.
Distincțiile dintre tulburări includ:
- vârstă și sexul (pacienții cu parosmie au avut mai multe șanse să fie femei și mai tineri decât indivizii care au prezentat fantosmie);
- cauza (infecția virală a dus la parosmie mai des decât alte tulburări de miros, în timp ce impactul traumatic asupra capului a dus la fantosmie mai des decât alte tulburări);
- mecanismul declanșator (majoritatea pacienților cu parosmie au menționat surse specifice distorsionate ale mirosului, în timp ce doar câțiva indivizi cu fantasmie au putut identifica o sursă a distorsiunilor mirosului);
- cronologia îmbunătățirii (persoanele cu parosmie au avut mai multe șanse să spună că starea lor s-a îmbunătățit în timp și recuperarea coincide cu cronologia recuperării fiziologice - persoanele cu fantosmie, în schimb, nu au avut nicio modificare a condiției în timp).
Mecanismele neurologice ale parosmiei și fantosmiei sunt încă dezbătute în rândul oamenilor de știință. Lucrarea actuală susține o ipoteză conform căreia parosmia este declanșată atunci când un neuron senzorial reglat la un miros semnalează în mod eronat prezența unui miros diferit. Fantosmia, pe de altă parte, se poate întâmpla dacă creierul emite semnale sporadice, ceea ce duce la halucinații olfactive.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Studiu: răspunsurile imune sunt diferite în cazurile asimptomatice de COVID-19, comparativ cu cele severe
- Varianta Omicron crește riscul de reinfectare cu virusul SARS-CoV-2
- Pacienții cu COVID-19 aflați în stare gravă au şanse de zece ori mai mari să dezvolte aritmii cardiace
- Efectele pandemiei asupra sănătății mintale, estimate folosind datele din apelurile la liniile de ajutor
- Miros corporal urit
- Ajutor - mi-au aparut foarte multe bube pe corp!
- Miros urat al pielii
- Iritare nas si gat + miros neplacut
- Miros urat al pielei
- Miros neplacut si pete rosii pe capul penisului
- De cca 3 saptamani am urmatoarele simptome: greata, ameteli, sensibilitate la mirosuri
- Miros urat in nas
- Miros al pielii
- Miros de fum amar in nas cu stare de rau